hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (A) Life 生活討論區 其他討論題目 (N) [新聞] 陳茂波提發展郊野公園「試水溫」 ...
開啟左側

[新聞] 陳茂波提發展郊野公園「試水溫」

LF5502 發表於 2013-9-10 09:56 | 顯示全部樓層

因為一切都係由人口而起

如果香港少 D 人,會唔會唔駛咁多地呢?

依家正苦盲搶地,
係咪好似新公屋咁,只係為左「新香港人」呢?

原帖由 3ASV196 於 2013-9-10 09:01 發表

那篇文人地回應你就唔回返, 呢篇文好地地就咁俾條舊文LINK, 之後就2隻字"講完",
其實你想講D咩呢...
3ASV196 發表於 2013-9-10 19:22 | 顯示全部樓層
原帖由 LF5502 於 2013-9-10 09:56 發表
因為一切都係由人口而起

如果香港少 D 人,會唔會唔駛咁多地呢?

依家正苦盲搶地,
係咪好似新公屋咁,只係為左「新香港人」呢?

如果香港少 D 人 <--相信你應該唔係指要死多D人

其實有關想法是短視, 唔好忘記, 香港面對緊係人口老化, 就算唔"入口"新移民,
本身政府都應該鼓勵香港人自己生育, 要做到鼓勵人組織家庭, 就要有新空間去做,
就算香港唔再人口增加, 香港人的生活空間(指屋企)亦應該大D

所以地點都係要多, 人口亦唔應該要減少為目的, 發展本身是需要, 問題係應該點發展,
而唔係逃避發展...
3ASV196.KE7270
DIH 發表於 2013-9-10 22:58 | 顯示全部樓層
眼下新界東北、洪水橋等發展,係近十多年斷斷續續一路規劃,並唔係石頭爆出來,
計埋安達臣道新發展區,已經總共可以容納約46萬人口,亦有不少舊公屋可以重建。
唔好忘記,公屋重建除了本身條邨容量增加,工程期間亦要建屋安置邨民,
重建後得出的單位數量是多於單單計重建屋邨本身的。

我就認為,現時根本係有適當機制同埋足夠土地資源去處理約十年的房屋需求,
全個政府應該集中火力push新界東北,然後係洪水橋,其他一切都是自亂陣腳。
若論今屆政府工作,最多就臨收工時set埋可行的填海地點,得喇夠喇唔使再諗喇。

既然發展局局長不代表政府立場,我就不多費唇舌分析喇。

JF1261 發表於 2013-9-11 14:31 | 顯示全部樓層

原帖由 3ASV196 於 2013-9-10 19:22 發表

如果香港少 D 人 <--相信你應該唔係指要死多D人

其實有關想法是短視, 唔好忘記, 香港面對緊係人口老化, 就算唔"入口"新移民,
本身政府都應該鼓勵香港人自己生育, 要做到鼓勵人組織家庭, 就要有新空間去做,
就算香港唔再人口增加, 香港人的生活空間(指屋企)亦應該大D

所以地點都係要多, 人口亦唔應該要減少為目的, 發展本身是需要, 問題係應該點發展,
而唔係逃避發展...

應該要檢討新移民政策, 每日150個係太多
入口果批大部份都係低收入低技術, 要一家團聚的"父母" (30-60歲)
加劇日後人口老化問題

其實可唔可以加速市區重建來換取唔發展郊野公園
好似彩虹邨, 麗閣邨等層數較低的公屋, 可以優先重建
已經多左超過一倍單位啦

大嶼山填海亦都係另一可行方案, 唔一定要郁郊野公園

LF5502 發表於 2013-9-11 14:33 | 顯示全部樓層

回復 13# 的帖子

但你仲未計一年有 54750+N 人起唔知邊度爆出黎

46萬,8年左右就爆哂,
但發展呢D地方,一定唔止8年 lo....
ArnoldC 發表於 2013-9-13 00:43 | 顯示全部樓層

回復 14# 的帖子

內地移民最終「話事權」其實不在特區政府,要改似乎難上加難。

大嶼山填海不涉及郊野公園,但會影響中華白海豚棲息地,再者,北大嶼山接近機場,空氣、噪音污染會較為嚴重,樓宇高度亦可能受限制。
 樓主| AVD1 發表於 2013-9-13 07:46 | 顯示全部樓層

原帖由 ArnoldC 於 2013-9-13 00:43 發表
內地移民最終「話事權」其實不在特區政府,要改似乎難上加難。

呢個未就係阿爺 o既好事,
老老實實, 梁振英成日都話為香港,
佢有膽去叫停雙非, 但又冇解決單程證個問題 ...
LJ7006 = MF5119 = AVD1
DIH 發表於 2013-9-13 09:19 | 顯示全部樓層
#14、#16:
土木工程拓展署
http://www.cedd.gov.hk/tc/landsupply/index.htm

我不介意在這個網頁提及的地方填海,唯一比較想唔通的係中部人工島,
該處係港澳渡輪以及進入葵涌港貨輪的主要航道,似乎唔可以話填就填。
如果要避開晒航道,人工島就會三尖八角,又或者會太細,
我心諗不如跟返以前的計劃,由迪士尼填到大小交椅洲(可以留返條水道畀愉景灣渡輪),
東面用海底隧道連去堅尼地城,西面起返十號幹線,再加鐵路,一切已在當年規劃中。

avianwind 發表於 2013-9-13 09:47 | 顯示全部樓層
hkth 發表於 2013-9-13 13:30 | 顯示全部樓層

其實此題目可否遷移至A10版呢?