hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (C) Transport 交通討論區 航空(C2) 新加坡航空推出新客艙產品
返回列表 發新帖
開啟左側

新加坡航空推出新客艙產品

syp 發表於 2013-9-17 18:59 | 顯示全部樓層

原帖由 AVD1 於 2013/9/17 11:22 發表

如果係咁, 其實 LCD Display 係有 setting 去調光調暗而已,
不過坦白講, 而家好多航空公司 Y 位都配緊 10.6" mon, 包括 SQ, MU, EK 等在內,
CX o既 9" 係唔係過時標準呢一點就 ... 當然有人認為 9" 已經好夠 ~ ...

無錯係可以調光暗, 首先講返自己個芒先。如果周圍熄晒燈, 個芒唔校到最暗嗰一度, 都光到眼都盲, 好喇當你校到最暗嗰一度, 啲暗位又黑得滯噃, 人樣都睇唔到。不過飛機上睇芒其實至少都有一個好處, 睇幾睇對眼好攰, 好容易就可以去瞓覺。當然, 我都知唔係人人認同我咁講, 咁我跟住又講下其他乘客的芒, 當然佢哋校得個芒光過我, 於是就搞到個機艙光下暗下, 其實就係幾煩擾嘅事, 不過當事人唔知點解又比我好瞓, 個人瞓咗但全程開住個芒來煩擾其他人。當然我都知, 其實我係可以用眼罩嘅, 只不過唔係想瞓覺又好似冇理由搵個眼罩笠住自己吖。無錯真係可以調光暗, 如果可以調人哋個芒嘅光暗甚至熄咗人哋個芒你話幾好呢。。。

下一站係西營盤
2076 發表於 2013-9-17 23:35 | 顯示全部樓層
暑假啱啱搭完新航去倫敦,整體感覺係出眾的。
尤其是對比佢類近的國泰,票價較平之餘,還有更好的客艙,服務及餐膳也是不錯的。
坐A380由新加坡飛倫敦更加沒有平常的擠迫感,坐12個鐘也十分舒適。

所以未來3次來往倫敦均選乘新航。

見到佢提升客艙硬件,新航與國泰的距離又拉開一截。
不知道新客艙幾時投入服務同埋機型係邊款呢? 希望未來12月能夠乘坐。
抗議962B重組
還我962全日服務
 樓主| AVD1 發表於 2013-9-18 09:31 | 顯示全部樓層
原帖由 2076 於 2013-9-17 23:35 發表
暑假啱啱搭完新航去倫敦,整體感覺係出眾的。
尤其是對比佢類近的國泰,票價較平之餘,還有更好的客艙,服務及餐膳也是不錯的。
坐A380由新加坡飛倫敦更加沒有平常的擠迫感,坐12個鐘也十分舒適。

所以未來3次來往倫敦均選乘 ...

新航網頁已經有講 "Available onboard the new Boeing 777-300ER aircraft from September 2013."
LJ7006 = MF5119 = AVD1
2076 發表於 2013-9-18 17:38 | 顯示全部樓層

原帖由 AVD1 於 2013-9-18 09:31 發表

新航網頁已經有講 "Available onboard the new Boeing 777-300ER aircraft from September 2013."

咁講的話,我1月果程香港->新加坡有機會搭中
考慮下改機票,12月/4月倫敦->新加坡坐早一班機先
抗議962B重組
還我962全日服務
 樓主| AVD1 發表於 2013-9-19 10:54 | 顯示全部樓層
原帖由 2076 於 2013-9-18 17:38 發表

咁講的話,我1月果程香港->新加坡有機會搭中
考慮下改機票,12月/4月倫敦->新加坡坐早一班機先

其實以佢個句黎講, 而家配緊前一代 o既客艙產品 o既機應該未換位住 (如 A380),
反而而家開始黎 o既新機就會用新產品 ~

而家 SQ 咁多架 77W 得個一兩架用新產品,
真係坐得中機會就比較低小小啦, 要有定心理準備
jc1480 發表於 2013-9-21 18:49 | 顯示全部樓層
希望CX個二奶KA  D A320/321 都有AVOD
KHMA32 發表於 2013-9-22 02:13 | 顯示全部樓層

SQ已經接收新777-300ER "9V-SWU" 內裝了最新客艙產品!! 未來會有太約6-7架777-300ER!
 樓主| AVD1 發表於 2013-9-22 09:28 | 顯示全部樓層
原帖由 jc1480 於 2013-9-21 18:49 發表
希望CX個二奶KA  D A320/321 都有AVOD

KA A321 應該會用上而家國泰新長途航班上 o既產品,
即係 9" AVOD Touch Screen 個種 ~

A320 就唔清楚, 因為 KA 網頁都係話 A321 及 A333 推出新產品而已 ~
2076 發表於 2013-9-27 18:33 | 顯示全部樓層
新航Facebook表示9V-SWU將會執飛SQ318/319來往倫敦和新加坡的航班

SQ318正正是我訂了1月飛倫敦的班機,有新機新PRODUCT太好了

(啱啱CHECK一CHECK,點解SQ318係SHOW緊用A380的?)

抗議962B重組
還我962全日服務