hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (A) Life 生活討論區 其他討論題目 (N) 【阿寶又出動】《星島》:漠視新法 遊客陋習依舊 ...
開啟左側

【阿寶又出動】《星島》:漠視新法 遊客陋習依舊

238X 發表於 2013-10-8 09:19 | 顯示全部樓層

原帖由 LF5502 於 7/10/2013 00:33 發表
中國人有民主之後的第一件事,
就係公投通過充公香港的 20000億

呢樣又未必真係好緊要。

如果中國係一個自由民主開放嘅社會,
仲有幾多香港人需要留低?
如此一來,香港仲需唔需要死攬咁多錢去應急?

我都已經好眼光淺窄,點知真係「一谷還有一谷低」!
推文或跟推文者帖,一律舉報,不作通知
238X 發表於 2013-10-8 09:21 | 顯示全部樓層
原帖由 PB602 於 8/10/2013 09:01 發表
等我講吓歷史。

唔好忘記台灣曾經接受過50年日本統治,中國歷史書(包含共產黨同國民黨)多年來不斷抹黑呢段歷史,但事實係日本人為台灣帶來現代文明同制度,當時台灣人生活絕對比中國人好,台灣中學生更有機會去日本世界一流學 ...

講咁多做乜?財力、武力才是王道。

即使係偉大嘅英國、美國,而家唔夠武力,
咪又係被俄羅斯係咁玩到團團轉。

與其浪費脣舌解釋,
努力搵錢之後訓練民兵自衛仲實際。
PB602 發表於 2013-10-8 09:26 | 顯示全部樓層

回復 11# 的帖子

中國民主開放,唔代表中國人水平會提昇。中國問題唔單止係共產黨,根本成個民族都有問題。
238X 發表於 2013-10-8 09:34 | 顯示全部樓層

原帖由 PB602 於 8/10/2013 09:26 發表
中國民主開放,唔代表中國人水平會提昇。
中國問題唔單止係共產黨,根本成個民族都有問題。

美國一樣有人周街亂槍掃射、歐洲一樣周街孌童怪,
唔好講到人哋本土真係咁好,
但至少比起政府乜都管住你、又唔講法律得嚟,
係有得避先。

好似你講到咁消極,一樣有辦法,
就係做一個真正嘅「漢奸」,
等美英可以殖民、瓜分中國,
以佢哋咁高招,醬缸民族幾唔想提高質素都唔得喇。

PB602 發表於 2013-10-8 22:32 | 顯示全部樓層

回復 14# 的帖子

美國有無人鑑生挖細路對眼出來賣?有無人開車撞到細路然後再要倒後輾到變肉醬?呢啲事喺中國仲要唔係個別事件,而係數目多到令人麻目,多到令你只會輕輕講一句「大陸係咁架啦」。

種種慘無人道事件,真係只係中共政權問題,而國家、民族、人民、本身無問題?
238X 發表於 2013-10-8 22:43 | 顯示全部樓層
原帖由 PB602 於 8/10/2013 22:32 發表
美國有無人鑑生挖細路對眼出來賣?有無人開車撞到細路然後再要倒後輾到變肉醬?呢啲事喺中國仲要唔係個別事件,而係數目多到令人麻目,多到令你只會輕輕講一句「大陸係咁架啦」。

咁我夠可以話大陸唔會有人周街開槍打死人啦。

每個國家 (北歐除外?) 都有令人咬牙切齒的人民質素問題。
我呢排睇外國報紙,佢哋報自己啲衰嘢比起大陸更加不遺餘力。

中共控制區啲人而家特別難頂,
你要我信無強權產生扭曲作用?
你不如打死我算數。

推翻中共政府不可能解決所有問題,
但至少減少一樣同其他國家與別不同的問題先,
而且亦有機會令到啲人無而家咁扭曲。

評分

參與人數 1aPower +1 HugeC +1 收起 理由
tomtom2015 + 1 + 1 好像有點道理。

查看全部評分

S3BL100 發表於 2013-10-8 23:20 | 顯示全部樓層

原帖由 238X 於 2013-10-8 09:34 發表

美國一樣有人周街亂槍掃射、歐洲一樣周街孌童怪,
唔好講到人哋本土真係咁好,
但至少比起政府乜都管住你、又唔講法律得嚟,
係有得避先。

好似你講到咁消極,一樣有辦法,
就係做一個真正嘅「漢奸」,
等美英可以殖民、瓜分 ...

[抽水]
美國講法律?無錯。
大企業、利益集團根本係用法律作為打壓異己的工具,手段簡直出神入化

例如南部有d州份自從最高法院(其實咪又係一個政治機構)
今年五比四推翻Voting Rights Act之後
相繼立法,美其名防止選舉舞弊,實際上根本係
打壓少數族裔、老弱傷殘投票,令到佢地無合理方法可以取得投票資格

又例如,北卡州(好似仲有其他州份)早前立法,
規定警方收繳槍械後,不得銷毀,必須賣俾合法軍火商。
警方每年都有幾次收繳槍械運動,呼籲民眾交出軍火,換取金錢,藉以降低罪案率,
而家立左呢條法,成個program等同廢左

[/抽水]

不過又咁講,大陸人果套,去到美國,只會更放肆

fb.com/scientisthk2usa/
AVD1 發表於 2013-10-9 08:15 | 顯示全部樓層
原帖由 PB602 於 2013-10-8 22:32 發表

種種慘無人道事件,真係只係中共政權問題,而國 ...

我唔會去 challenge 你話成個成個民族都有問呢一點,
不過既然你都話成個成個民族都有問題, 中共未就係火上加油囉,
即係已經有問題架啦, 仲要搞更多問題出黎 ...

老老實實, 五六十年代如果唔係班人經歷過大躍進, 超英趕美, 文化大革命,
到近年開放啦, 有錢大哂呢 D 思想....

就係因為共產黨, 中國人本來已經素質差架啦, 仲要搞到個班人自私自利 ?
原因未就係因為佢地經歷過冇錢會死, 自己唔爭取又係會死個 D 日子囉 ~
LJ7006 = MF5119 = AVD1
 樓主| 8166NL 發表於 2013-10-9 21:59 | 顯示全部樓層
其實,話就話「有咩政府就會有咩人民」,但倒返轉,政府到最後咪又係人民組成......
tomtom2015 發表於 2013-10-9 22:19 | 顯示全部樓層

原帖由 8166NL 於 2013-10-9 21:59 發表
其實,話就話「有咩政府就會有咩人民」,但倒返轉,政府到最後咪又係人民組成......

好多國家都由獨裁才走了文明民主,咁...係咪好多國家民族都有問題?
香港又係咪「有咩人民所以有咩政府」,於是香港政府垃圾就代表香港人有咩咩所謂「民族劣根性」?

有D人(非指閣下),係到站係道德高地,言之鑿鑿,以為自己係上帝,手指指話「人地」點點點時,其實自己係咪都要找桶水照照?或者找個醫生看看?