hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (A) Life 生活討論區 其他討論題目 (N) 【阿寶又出動】《星島》:漠視新法 遊客陋習依舊 ...
返回列表 發新帖
開啟左側

【阿寶又出動】《星島》:漠視新法 遊客陋習依舊

tomtom2015 發表於 2013-10-9 22:32 | 顯示全部樓層

原帖由 barking 於 2013-10-8 01:01 發表

俗語有云:一方水土一方人
大部份台灣人並非國共內戰走去台灣的,而是世世代代中國南方的東南沿海及島嶼(包括台灣)的後代,性格當然與「講求霸氣」的中原內陸及北狄後代截然不同。 ...

那麼,是否代表中國人並非個個都有所謂的「民族劣根性」、推翻甚麼所謂「中國人」民族性低劣的觀點?
開頭就說中國人有所謂的「民族劣根性」,當指出其實南方「中國人」並非這樣冒,就搬出「一方水土一方人,與北方不同」云云。
再推香港人做例時,就搬出因為「香港人」受過甚麼甚麼教育,所以如何如何...

這樣比人攻一攻就退一退,攻一攻就退一退,可見當初的論點又有多穩定有多矛盾?自己也不好意思再說出來吧。

barking 發表於 2013-10-9 23:17 | 顯示全部樓層
原帖由 tomtom2015 於 2013-10-9 22:32 發表

那麼,是否代表中國人並非個個都有所謂的「民族劣根性」、推翻甚麼所謂「中國人」民族性低劣的觀點?
開頭就說中國人有所謂的「民族劣根性」,當指出其實南方「中國人」並非這樣冒,就搬出「一方水土一方人,與北方不同」云云。
再推香港人做例時,就搬出因為「香港人」受過甚麼甚麼教育,所以如何如何...

這樣比人攻一攻就退一退,攻一攻就退一退,可見當初的論點又有多穩定有多矛盾?自己也不好意思再說出來吧。

咩叫攻一攻就退一退,我只係睇到越辯越明。
你將「中國人」和「民族」劃上等號了才有這般定論,其實中國人並非指一個民族。
不過,若某些族群行為令人側目,卻往往被標籤中國人這樣那樣,皆因中國人在政治號召下是「榮辱共享」。
 樓主| 8166NL 發表於 2013-10-9 23:25 | 顯示全部樓層
原帖由 tomtom2015 於 2013-10-9 22:19 發表

好多國家都由獨裁才走了文明民主,咁...係咪好多國家民族都有問題?
香港又係咪「有咩人民所以有咩政府」,於是香港政府垃圾就代表香港人有咩咩所謂「民族劣根性」?

有D人(非指閣下),係到站係道德高地,言之鑿鑿,以為自己係上帝,手指指話「人地」點點點時,其實自己係咪都要找桶水照照?或者找個醫生看看?

點解一定要一個人冇問題先可以話其他人有問題?請解釋當中邏輯喺邊度。
即係譬如我計1+1計錯咗做3,點解我就唔可以話人計錯3+2做6?

哦,你要數劣根性嘛。
譬如有啲香港「有華人血統嘅人」嘅人,到而家都重以為背靠祖國就機會/利益處處,結果得到利益/連利益都未得到嗰時唔覺唔覺就將香港人固有利益逐少逐少犧牲出去,自己畀人溶咗都唔知。可惜嘅係雖然而家少咗啲呢類人,但成日都會見到。嗰班就係我哋香港政府最頂層嗰班人。
又譬如有啲香港人,自己討厭政治都算,都唔去嘗試了解,以為唔了解就唔使煩(成日都有嘅譬如「你示咩威啫,阻住我開車/搵食/發達」之類),但係身邊每樣嘢都關政治事(簡單如港鐵可加可減機制呢個大頭佛都係立法會傾出嚟),結果到最後又係唔覺唔覺畀人溶咗都唔知。
之前英治時代,因為呢類咁嘅人唔係主政官員,主政嘅做到嘢,所以問題先唔係咁易睇到;反而而家嘅特首一個比一個更背靠祖國,結果問題就出晒嚟。
求其搵個「港人講地」或「向香港警察致敬」呢啲facebook page都大把呢啲人。
又或者美國嗰邊,種族歧視到而家都係大問題,譬如警察拉人係會傾向懷疑黑人多過懷疑白人。詳細情況留待住緊美加嘅板友補充。
PB602 發表於 2013-10-10 07:47 | 顯示全部樓層

回復 22# 的帖子

按照呢D中國人嘅邏輯,美國白人=英國人,澳洲白人=英國人,新加坡華人=中國人。

所以但凡有美籍華人攞咩科學研究大獎,即使人地喺美國出世又或父母來自台灣,都自動成為「共享中國人榮耀」。
tomtom2015 發表於 2013-10-10 21:29 | 顯示全部樓層
原帖由 barking 於 2013-10-9 23:17 發表

咩叫攻一攻就退一退,我只係睇到越辯越明。
你將「中國人」和「民族」劃上等號了才有這般定論,其實中國人並非指一個民族。
不過,若某些族群行為令人側目,卻往往被標籤中國人這樣那樣,皆因中國人在政治號召下是「榮辱共享 ...

(我把中國人與民族錯誤地劃上等號,我承認這個錯誤)

中國人本質是好是壞,我不懂也沒有資格下決斷,我一直都是綜合各位版友的意見,我看不出甚麼越辯越明。

首先是有版友說「中國人本質不好」,若非玩文字遊戲,這裡的「中國人」就是無分南北,指住在中華人民共和國,深圳河及關閘以北的人。
然後有版友就「攻」這點說「人地台灣人大多數都係四五十年代個陣國共內戰走左去台灣, 咁點解台灣同大陸又差咁遠呢 ?」,
閣下就退一步,拿出「一方水土一方人」,「中國南方的東南沿海及島嶼(包括台灣)的後代,性格當然與「講求霸氣」的中原內陸及北狄後代截然不同。」的說法。

這樣白字黑字的討論還不是「攻一攻就退一退」?還可以說「越辯越明」?請問明在那裡?我只是看得一頭霧水,最後結論是究竟中國人本質是好定不好?

原帖由 8166NL 於 2013-10-9 23:25 發表

點解一定要一個人冇問題先可以話其他人有問題?請解釋當中邏輯喺邊度。
即係譬如我計1+1計錯咗做3,點解我就唔可以話人計錯3+2做6?

哦,你要數劣根性嘛。
譬如有啲香港「有華人血統嘅人」嘅人,到而家都重以為背靠祖國就機 ...

版友,請問說的一大堆說話是在回應我嗎?

當初,是閣下說「政府到最後咪又係人民組成」,按上文下理,意思就是指大陸有這個獨裁垃圾政府,原因之一就是因為大陸人民的缺點所形成。

既然是這樣,按照這個邏輯,世界很多國家都曾經獨裁過,那是否表示在獨裁時期的政府,那原因之一是那個國家的人民的缺點所造成?
既然是這樣,按照這個邏輯,香港政府如此垃圾,那是否原因之一是香港人的缺點造成?
既然如此,大家都有個垃圾政府,大家的垃圾政府都是人民形成(按閣下的說法),那麼為何還可以理直氣壯如此「霸氣」?

王於你說人錯就是否沒有資格指正別人錯時,我原則上同意你講法,不過現實是,當你犯錯時卻被另一個同樣有問題的人站在道德高地指住你黎話,你都不會服,心中說一句「你憑咩?」啦。如果你服,只是表明你EQ好到不得了。
 樓主| 8166NL 發表於 2013-10-11 02:36 | 顯示全部樓層

回復 25# 的帖子

我唔服唔影響人哋個argument係咪有問題,正如我唔服你唔影響你個argument有冇問題一樣,呢個同一個人係咪霸佔緊道德高地冇關係。講得出「你憑咩」其實都imply咗個討論畀意氣呢樣嘢覆蓋晒,根本冇得再討論落去。原本正反雙方討論,大家固然會唔服對方,一定會覺得自己啱,但始終意氣還意氣,如果目的係要繼續傾落去,你冇可能畀意氣蓋過晒討論。冇嘅,大家鬥樣衰啫。

好喇,返到嚟呢度。冇錯,世界好多國家都曾經有獨裁政府,但曾經還曾經,而家還而家,以前某個地方嘅人有咁嘅缺點唔等如佢而家必然重有呢啲缺點。因為各地政府都有隨住時間演變,用以前某地政府/人民同而家另一個地方嘅政府/人民比根本就冇意義。
冇錯,而家香港政府搞成咁,香港人究竟搞乜鬼,我之前發嗰段文字已經講咗。但係同大陸嗰邊比,大家衰嘅嘢都唔同下話?邊有得咁比?又或者返上面,唔理一個政府係咪獨裁,每個政府/每個地方嘅人,你要挑剔一定挑到問題出嚟,只不過大家嘅問題唔一定一樣,又係冇得比。咁就唔存在甚麼霸氣唔霸氣或者夠唔夠資格嘅問題啦

即使大家情況一樣,大家問題一樣,咁夠唔夠資格/霸氣唔霸氣影唔影響,呢個又返去我頭先所講嘅嘢