hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (R) Railway 鐵路討論區 香港鐵路 (R1) 如何「確保減少重開車門」而錯不在乘客? ...
開啟左側

如何「確保減少重開車門」而錯不在乘客?

kei_hk 發表於 2013-10-10 22:44 | 顯示全部樓層

原帖由 3ASV196 於 2013-10-10 08:51 PM 發表
有時要解決問題, 唔係只睇邊個錯定對, 而是睇個情況點樣解決....
其實我見到係全世界都有衝門的, 試問邊個會見車就開都唔行快2步....
唔通真係夾死d客咩....

但問題係點樣係有人衝門下減少對列車運作的影響, 呢d本身要做從車務上,
車門設計上解決...

有d車長少少就重開晒所有車門, 就算有獨立重開的列車都唔理3721重開晒所有車門
本身是錯誤的, 重開晒所有車門根本就係製造緊下次衝門機會, 仲要講緊成40度門..

全世界我都未見過要成抽車係一個站開關7-8次, 前kcr 都無....係mtr 咁樣, 呢d係咩問題
其實都好清楚...

我只知道東涌線的CAF車﹐以及幕門本身﹐在剛通年的時期﹐當有車門未能關上﹐只會重開相關車門及幕門﹐其他已關上的車門及幕門都唔會打開的。

不過﹐而家已經見唔到東涌線的車會這樣做﹐重開車門係會全部車門+幕門一齊開。(聽說廢了重開單獨車門的功能)

對於夾到野而關唔到門﹐這其實係最好的處理方案﹐唔會把問題申延去其他車門。
重開所有車門﹐真係處理完出事的一對門後﹐又到另一對門夾到野﹐又要全部重開﹐之後又可能把問題轉移到另一車門之上.....。

小弟試過假日坐荃灣線中環方向﹐荔景站上車(接了對面東涌線的大批轉車客)﹐在長沙灣要重開車門4次﹐深水埗要重開車門6次﹐相信問題正正是在重開車門之時﹐原本無問題的車門有人再上車﹐因而夾到人/物件﹐而要再一次重開車門。

而家 C車都唔錯﹐如果夾到物件﹐車門會稍稍打開﹐但唔會全開﹐幕門唔會打開﹐之後車門會再慢慢關上。
對於減少車門重開而DELAY起了很大的作用﹐比我上面講東涌線車門﹐更進一步。

OTIS401 發表於 2013-10-11 00:41 | 顯示全部樓層
原帖由 3ASV196 於 2013-10-10 20:51 發表
全世界我都未見過要成抽車係一個站開關7-8次, 前kcr 都無....係mtr 咁樣, 呢d係咩問題
其實都好清楚...

有同感,我去大陸搭都唔常見重開車門
但香港要重開好幾次,卻好像是家常便飯

原因可能是較新的列車,都只會重開關不上的車門,而不是全車的車門
搞到有唔少人繼續上車,最後又輪到另一道門關不上...
國產C車有此功能,但本身都有既千九卻閹了此功能

除左車門問題,月台幕門可能都係一個問題
市區線的Kaba幕門,如在未完全關上時需要重新開啟
就會自動龜速重新開啟,反之亦言
部分車長可能見到車門關上,但幕門又遲遲未關上
可能又會重新開過一次門

而西鐵線的幕門,就做到類似C車的功能

053h4 發表於 2013-10-11 00:44 | 顯示全部樓層
簽名被屏蔽
JF1261 發表於 2013-10-11 08:30 | 顯示全部樓層

原帖由 DK704_3N133 於 2013-10-10 21:42 發表
全世界都有衝門...你講呀?

一向守紀律的日本人都衝啦, 有咩咁出奇?
求其係youtube seach 都有一堆衝門片睇
關鍵字 : 駆け込み乗車

原帖由 GK3258 於 2013-10-10 20:03 發表
其實一直都好不滿,點解車內有嘟嘟嘟車外無

同意, 有時唔係我想衝, 但一行埋去就無警告底下閂門
就咁就被夾中

原帖由 OTIS401 於 2013-10-11 00:41 發表

有同感,我去大陸搭都唔常見重開車門
但香港要重開好幾次,卻好像是家常便飯

MTR 上去做龍華線初期, 又係閂唔到門, 要係咁重開
因為部車太爆, 車門一閂好易夾中人
最後解決方法都係聽深圳當局建議, 加大閂門力度, 減低靈敏度等等...

其實金鐘站重開N次果d 跟本就唔關衝門事, 部車都爆晒, 車外每度門都幾十人排緊隊上車
點衝呀?

所以, 換電門同用"自動重開" 功能先係一個解決方法
DIH 發表於 2013-10-11 10:08 | 顯示全部樓層
原帖由 kei_hk 於 2013-10-10 22:44 發表
而家 C車都唔錯﹐如果夾到物件﹐車門會稍稍打開﹐但唔會全開﹐幕門唔會打開﹐之後車門會再慢慢關上。
對於減少車門重開而DELAY起了很大的作用﹐比我上面講東涌線車門﹐更進一步。

所以而家感覺上觀塘綫都比以前暢順,順過大加班之前。
每當在閂門後再聽到「請小心車門」廣播,即表示有某一車門要重開了,但至少已經閂好的門不受影響。

希望舊車翻新工程會執執佢。
lsc04d11 發表於 2013-10-11 20:57 | 顯示全部樓層
我見過輕鐵可以只開一道明,但永遠都係前面道門,其實輕鐵及港鐵各綫之列車可唔可以只開指定一道門?
3ASV196 發表於 2013-10-11 22:52 | 顯示全部樓層

原帖由 lsc04d11 於 2013-10-11 20:57 發表
我見過輕鐵可以只開一道明,但永遠都係前面道門,其實輕鐵及港鐵各綫之列車可唔可以只開指定一道門?

輕鐵可以只開第一道門分開控制是俾司機可以下車?

以前港鐵市區線列車都係第一道門分開控制, 原因是當列車埋站走過時可以唔駛開, 但98年那次翻新後無左獨立控制..

但手動指定一道門都無咩用, 其實...
3ASV196.KE7270
OTIS401 發表於 2013-10-11 23:01 | 顯示全部樓層
原帖由 3ASV196 於 2013-10-11 22:52 發表

以前港鐵市區線列車都係第一道門分開控制, 原因是當列車埋站走過時可以唔駛開, 但98年那次翻新後無左獨立控制..

但手動指定一道門都無咩用, 其實... ...

舊車宜家應該沒有,但新的C車有
曾經有機會係九龍灣車廠坐C車行洗車機
在車廠上落客時,都只開了頭門

但老實講句,除了車廠內
都不太想到可以在非緊急時使用的地方
111 發表於 2013-10-12 03:17 | 顯示全部樓層
原帖由 3ASV196 於 2013-10-10 08:51 PM 發表
有時要解決問題, 唔係只睇邊個錯定對, 而是睇個情況點樣解決....
其實我見到係全世界都有衝門的, 試問邊個會見車就開都唔行快2步....
唔通真係夾死d客咩....

但問題係點樣係有人衝門下減少對列車運作的影響, 呢d本 ...

都係o個句
夾野
你等隻門自己開少少再閂, 然後比人投訴, 入硬
你淨係開車門, 唔開幕門, 之後閂門然後比人投訴, 入硬

你開哂全部門, 再等一陣先再閂過, 就算再閂既時候再夾其它野,
只要無限loop, 開哂門再閂, 比人投訴, 99.9%都會無事

如果你係車長,  你會點選擇?

有時好多野其實你估個車長唔想做咩
有邊個會想架車遲, 本身準時調完頭都係得o個一分鐘唔夠既 "休息時間"
一遲就連呢少少時間都無埋
不過做完每個決定都要諗後果先得o架
你地鐘意就坐幾個站, 坐完就走
車長係要打工搵食的

111 發表於 2013-10-12 03:21 | 顯示全部樓層

原帖由 3ASV196 於 2013-10-11 10:52 PM 發表

但手動指定一道門都無咩用, 其實... ...

第一隻門唔係分開控制...
開門掣都係同一個
只係可以選擇開哂全部定係開少第一道門....
而家都可以的, 不過已經無環境容許咁樣開