hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 舊文庫 生活資訊舊文庫 傳播媒介/流動多媒體/動漫畫 政府公佈發2免費電視牌照 香港電視不獲發牌 ...
開啟左側

[電視] 政府公佈發2免費電視牌照 香港電視不獲發牌

238X 發表於 2013-10-16 00:10 | 顯示全部樓層

原帖由 SSBT 於 16/10/2013 00:06 發表

再加上而家佢係死得不明不白

有幾不明不白吖,你估佢挑政府機,
自己唔會預到呢個結果?

我唔認為王維基會真係無後路咁蠢。
推文或跟推文者帖,一律舉報,不作通知
Quanta 發表於 2013-10-16 01:01 | 顯示全部樓層
去到成點鐘, 個 page 的 like 數都仲增加得幾快吓
話咁快破埋25萬添
LF5502 發表於 2013-10-16 01:50 | 顯示全部樓層
Cuson 有漫畫......

自己 click 入去睇

https://www.facebook.com/photo.p ... mp;relevant_count=1
JX9097 發表於 2013-10-16 02:17 | 顯示全部樓層

根本政府冇足夠理由去否決香港電視嘅申請
香港電視由佢開始參加,一直都有交到功課畀大家睇
其餘兩個台呢?我唔會話佢咩都冇做
但至少大家expect香港電視會入選
依家連閘都唔畀入,仲口口聲聲話你自己投資係個人決定
成件事本末倒置...
238X 發表於 2013-10-16 07:31 | 顯示全部樓層

回復 14# 的帖子

王維基交足功課,我都同意,
不過我又覺得大家個情緒
亦都因此(無意中)被騎劫。

我始終認為政府喺有機會要孭鑊嘅嘢唔冒險,
係應份。呢樣係唔需要俾理由的。

正如當年砌中巴一樣,
都係先引入本身有經驗的城巴先。
(到 88 條線批俾新巴,其實係冒險行動,
甚至可以話係利益輸送)
推文或跟推文者帖,一律舉報,不作通知
AVD1 發表於 2013-10-16 07:43 | 顯示全部樓層
原帖由 238X 於 2013-10-16 00:10 發表

有幾不明不白吖,你估佢挑政府機,
自己唔會預到呢個結果?

我唔認為王維基會真係無後路咁蠢。

而家佢大把錢又點會冇後路,
其實而家佢只係冇得做免費電視姐,
如果佢真係要做電視的話根本仲有大把途徑, 包括做收費電視,
再用象徵式收每個月 $ 1 已經起返到,
總之佢就肯定有路走 ~
LJ7006 = MF5119 = AVD1
AVD1 發表於 2013-10-16 07:46 | 顯示全部樓層

原帖由 3ASV196 於 2013-10-15 22:49 發表

事件神奇之處, 正正係本身可以係拉回民望的機會, 應該係好事的事, 都可以搞成gum...

我相信無人會話投標o既野一定會得, 但佢咁俾法真係玩死緊自己, 佢本身事件蘊讓太耐, 積壓左唔少情緒, 一放出黎失望自然反應大, ...

其實好簡單, 只要政府公佈佢個準則出黎,
如果真係有大條道理講到全香港都服 o既未得囉,
不過呢件事, 政治元素呢家野點睇都走唔甩 ~
3ASV196 發表於 2013-10-16 07:54 | 顯示全部樓層
原帖由 238X 於 2013-10-16 07:31 發表
我始終認為政府喺有機會要孭鑊嘅嘢唔冒險,
係應份。呢樣係唔需要俾理由的。

唔係唔同意你, 但其實問題係依家你依個理由其實都係估,
而實際原因政府仲係無講, (雖然政府就算講左大家都未必信),
但如果有一個官方原因, 最少起碼都有討論基礎...

依家政府完全口密, 連這基礎都沒有, 大家自然亂估原因, 而
用返依家政府民望情況, 當然負面估計會較多, 基本上係自制
炸彈

香港電視羸得民心, 基本上唔係只因為佢行先, 或政治立場等,
而是佢最有機會挑戰到無線, 這亦是市民認為要開放免費電視
最重要的原因, 佢無理由下落選, 反應一定大...

評分

參與人數 1aPower +1 HugeC +1 收起 理由
238X + 1 + 1 其實我明嘅

查看全部評分

3ASV196.KE7270
AVD1 發表於 2013-10-16 08:08 | 顯示全部樓層
原帖由 3ASV196 於 2013-10-16 07:54 發表

香港電視羸得民心, 基本上唔係只因為佢行先, 或政治立場等,
而是佢最有機會挑戰到無線, 這亦是市民認為要開放免費電視
最重要的原因, 佢無理由下落選, 反應一定大...

倒轉咁講, 起呢件事上面真係唔可以唔服魔童做生意 o既技巧,
而家其實佢真係唔需要出聲就已經有一大堆人幫佢爭取緊,
廣告費都慳返, 順道又可以搞到自己好似被政府打壓咁,
如果佢真係有心同政府過唔去的話, 呢次佢收益唔細 ~

評分

參與人數 1aPower +1 HugeC +1 收起 理由
238X + 1 + 1 中哂

查看全部評分

3ASV196 發表於 2013-10-16 08:28 | 顯示全部樓層

原帖由 AVD1 於 2013-10-16 08:08 發表

倒轉咁講, 起呢件事上面真係唔可以唔服魔童做生意 o既技巧,
而家其實佢真係唔需要出聲就已經有一大堆人幫佢爭取緊,
廣告費都慳返, 順道又可以搞到自己好似被政府打壓咁,
如果佢真係有心同政府過唔去的話, 呢次佢 ...

其實這本身可以引伸至另一d睇法, 有d人會用巴士服務去比較, 不過我覺得唔貼切..
因為香港電視業本身出現左一個好奇怪情況...一台獨大...

基本上, 事實atv 做得差, 但奇怪d人針對的, 唔會係atv, 反而是tvb, 因為tvb一台獨大得太耐,
結果d人根本變成接近無選擇, 得tvb 可以睇, 就自然要求越來越高, 尤其近年tvb 仲俾人批評
cctvb tim, d人自然想引入競爭, 打斷tvb 獨大地位....

王生好醒係佢一黎就針住tvb 行出黎, 搶佢d人, 搶d劇集人材, 結果咪贏得民心...但政府想法就
可能好唔同, 可能只是想開放搵人代替atv, 正如搵城巴新巴頂中巴一樣.....

結果就當然出現民意落差了....
3ASV196.KE7270