hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 舊文庫 生活資訊舊文庫 傳播媒介/流動多媒體/動漫畫 政府公佈發2免費電視牌照 香港電視不獲發牌 ...
開啟左側

[電視] 政府公佈發2免費電視牌照 香港電視不獲發牌

LF5502 發表於 2013-10-16 13:50 | 顯示全部樓層

所以我起呢件事上係無咩好 comment

大家都係繼續睇 CCTBB 吧 la.....
cool 魔出場,或者一秒強女女女戲大家就滿足架 la.....

原帖由 AVD1 於 2013-10-16 10:39 發表

老實講而家 D 人係咁插 TVB 除左一大獨大之外,
又或者香港人仲認為有小小希望起 TVB 個度, 而 ATV 就真係 100% 心死 ~

咁講點衰, TVB 點都好過 ATV, 始終 TVB 似返個電視台先,
ATV 似乜 ?
DIH 發表於 2013-10-16 14:06 | 顯示全部樓層
原帖由 LF5502 於 2013-10-16 13:50 發表
所以我起呢件事上係無咩好 comment

大家都係繼續睇 CCTBB 吧 la.....
cool 魔出場,或者一秒強女女女戲大家就滿足架 la.....

點解唔可以係直情完全唔睇電視?
其實一大班人(觀眾+營運者)死攬住個免費電視牌,都幾out。

http://notcomment.com/wp/窮途未必係末路,無牌都可以重生/

唔好話政府畀唔畀個牌你喇,21世紀要個電視牌把鬼咩,
開個YouTube channel又平又有錢收又不受政府限制。

外國的youtuber可以完全唔做正職淨係靠YouTube partner份「糧」過活,甚至越滾越多越住越靚。
網上平台有一個好處就係無時限,某劇集好受歡迎可以畀人任睇五年十年,
乜都唔使做就有幾百萬個views同不斷有廣告收入,好過自己排期重播,
連維持廣播器材/網站運作同搵人落廣告的人力物力財力支出都全部慳返。

當然如果件事係如王維基所講,係政府有人邀請佢,佢先至投資,咁政府難免有欺騙之嫌。
但係而家既成定局,與其嘥錢司法覆核,又要裁員影響士氣,倒不如保留資金同團隊,
努力嘗試其他渠道,至少等已製作的節目可以出街,不至心血白費,同時亦可向有關人等宣示「我唔稀罕你個牌」。

LF5502 發表於 2013-10-16 14:30 | 顯示全部樓層
問得好

youtube channel 其實只適用小型製作,
陣間講點解

internet 流行左十幾年,
改變左媒體的生態,
但大家有無留意到呢一種改變只限文字媒體 ??

面書推特,或者強國的微博,都係近年冒起的文字平台,
搞到好多傳統報紙蝕大本,紛紛轉形

但係,電視同音樂工業,起 internet 的發展下,其實係無大改變,
其中一個較大的變化,
可能就係 youtube 多左 VEVO,
好多人都選擇左網上聽歌

但 VEVO 的內容,咪又係傳統大型唱片公司出品,
仲要下下幾億播放數字
(最多人睇個段係 PSY - Gangnam Style,17.9億人次)

至於電視,真係無乜新媒體的寵兒

原帖由 DIH 於 2013-10-16 14:06 發表

點解唔可以係直情完全唔睇電視?
其實一大班人(觀眾+營運者)死攬住個免費電視牌,都幾out。

http://notcomment.com/wp/窮途未必係末路,無牌都可以重生/

唔好話政府畀唔畀個牌你喇,21世紀要個電視牌把鬼咩,
開個YouTube channel又平又有錢收又不受政府限制。

外國的youtuber可以完全唔做正職淨係靠YouTube partner份「糧」過活,甚至越滾越多越住越靚添呀。
網上平台重有一個好處就係無時限,某劇集好受歡迎可以畀人任睇五年十年,
乜都唔使做就有幾百萬個views同不斷有廣告收入,好過自己排期重播。

評分

參與人數 1aPower +1 HugeC +1 收起 理由
238X + 1 + 1 多貼好文,少作謾罵

查看全部評分

LF5502 發表於 2013-10-16 14:50 | 顯示全部樓層

歸根究底,都係 $$$$$$$$$$ 的問題,

識得寫字/打字就可以起網上寫野,
而寫字/打字係唔駛顯性成本(explicit cost)的,
係人都做得,
所以傳統文字媒體起互聯網時代玩完

至於音樂,傳統大型唱片公司有錢有優勢,
VEVO 都係大公司歌手玩哂

但其實細有細做,
如果唔係邊有咁多 indie ??
而 youtube 都可以容納到佢地,只要有好歌出到

相反,電視的製作係非常昂貴的,
亦都好容易過時,
無大廣告支持好快玩完

評分

參與人數 1aPower +1 HugeC +1 收起 理由
238X + 1 + 1 多貼好文,少作謾罵

查看全部評分

238X 發表於 2013-10-16 15:48 | 顯示全部樓層

回復 34# 的帖子

如果你貼多啲呢類文,
少啲潘小濤、陳雲、陶傑式「嬉笑怒罵」,
咁就唔會咁多人見到你啲文掉頭走

我同意電視媒體到而家仍然係搖錢樹,
不過作為「接收者」的我們,
其實早就有拒絕接收的權利。
推文或跟推文者帖,一律舉報,不作通知
LF5502 發表於 2013-10-16 17:07 | 顯示全部樓層
等到TBB平日黃金時段得返十點唔夠先再講發牌 la...

原帖由 238X 於 2013-10-16 15:48 發表
我同意電視媒體到而家仍然係搖錢樹,
不過作為「接收者」的我們,
其實早就有拒絕接收的權利。 ...

itunes 同埋 youtube 改變左樂壇的遊戲規則,
但香港個班所謂音樂人就只係識閙人非法下載.....
DIH 發表於 2013-10-16 17:11 | 顯示全部樓層

原帖由 LF5502 於 2013-10-16 14:50 發表
相反,電視的製作係非常昂貴的,
亦都好容易過時,
無大廣告支持好快玩完

生意我就唔多識,電視製作昂貴,我個人估計,
人工佔唔少(幕前及幕後),其次就係器材(錄製及剪接),跟住係租用場地或訂製道具等。

如果真係想利用YouTube,後兩樣可以將貨就價壓得好低(這亦是youtubers可以小本製作的原因),
唯一就係人工無得少,甚至幕後你可以cut到得返一兩個,至多減少產量,
但幕前無理由來來去去三個人,這個我亦都明白。

咁無計了,維基先生自求多福吧。
238X 發表於 2013-10-16 18:58 | 顯示全部樓層
原帖由 DIH 於 16/10/2013 17:11 發表

但幕前無理由來來去去三個人,這個我亦都明白。

英國大把喜劇得三個人甚至更少。
路雲雅堅遜都係咁樣成名。
kay 發表於 2013-10-16 20:06 | 顯示全部樓層
其實今次兩間公司投到個,只係一個牌
佢地要做地區廣播個陣,係靠光纖之類既野傳送
未必做到100%覆蓋

依家大氣電波根本都放唔到新台
除非取消模擬廣播,但去到去年定前年,話滲透率不足而延遲

其實王生有心有力,創意無限,要顛覆成個電視媒體行業
我幾相信有牌定無牌都可以做到野出黎

無線都有話收視率低左係因為多左人用其他渠道睇節目
越黎越少人係固定時間坐定定係度睇,根本呢樣野已經係好好機會

今日無線收視真係比幾年前差好多,平日黃金時間好多時得24-26
星期六隨時得返10-18(勁歌擺黃金時間係得8點)
播埋d爛劇/睇唔明既就隨時低見18-20,長遠相信只會慢慢下降

我呢d除左睇新聞或者外購綜藝節目,已經無乜睇電視咁濟..互聯網已經係生活一大部份

評分

238X + 1 + 1 一語中的

查看全部評分

世界很簡單 人類很複雜
238X 發表於 2013-10-16 20:45 | 顯示全部樓層

啲網民真係好搞笑,個個都話要圍政總。

不過星期日圍有鬼用咩,
你話好似我補鐘要 book 師傅時間
就要吽多 4 日啫,
如果好似佢哋咁群情洶湧,
點解唔聽日中午食飯時間一齊圍爆佢,
嚇到入面啲人個個唔敢出嚟咪仲好