hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 舊文庫 生活資訊舊文庫 傳播媒介/流動多媒體/動漫畫 政府公佈發2免費電視牌照 香港電視不獲發牌 ...
開啟左側

[電視] 政府公佈發2免費電視牌照 香港電視不獲發牌

UCR683 發表於 2013-10-16 20:51 | 顯示全部樓層

從應徵者參與企業面試角度來說:
某位應徵者透過各種表現,證明自己的實力達到甚至超越企業標準,但最終都被擯出局。原因是甚麼?
估計是面試官認為:應徵者野心太大,欲挑戰甚至改變企業定下的「潛規則」!

個人意見:權勢威脅不可忽視!(特別是大企業、政府等政商機構)
238X 發表於 2013-10-16 21:33 | 顯示全部樓層
原帖由 UCR683 於 16/10/2013 20:51 發表

估計是面試官認為:應徵者野心太大,欲挑戰甚至改變企業定下的「潛規則」!

我反而想問:係又點?

面試官都係打工,而且呢單嘢,
假如將來出咗事,面試官要孭鑊的。
推文或跟推文者帖,一律舉報,不作通知
DIH 發表於 2013-10-16 22:18 | 顯示全部樓層
老實講,睇見面書和傳媒各方人士口誅筆伐,我為我的冷漠感到困惑。
我甚至懷疑自己思想是否有問題,看不見一些顯而易見的大錯處。

我一向不是盲目支持政府的人,而家我亦唔係支持政府決定,
而係I don't care,誰人有牌誰人無牌我根本唔在乎。

就好似我唔睇波,球壇發生甚麼重大事件,
假波、黑哨、球迷騷亂、打跛人隻腳,我都無動於中。

而家都係一樣,本身都已經唔睇電視,你拍到有幾劇力萬鈞我都係唔會睇。
從一開始我就不在乎,只是在冷眼旁觀。
發牌這回事,你不是天真到以為「有heart」就大晒吧?

但有人從這件事就拉到去普選......
發牌這件事有政治考慮,話冇我都唔信,
黑箱作業又的確係,但不是每時每刻都在發生的嗎?
一個項目,由顧問研究到諮詢到做工程都係同一間公司;
打風吹到周地樹枝,立法會有議案審緊就唔掛八號風球;
本來屬於大眾的公有資產被私有化,政府不單不替市民奪回,反而處處迎合。
會唔會係因為我見得太多,已經麻木了?

我最驚的係,對這件事麻木,我究竟有冇錯?
我有冇助紂為虐?我有冇失去良知?我真係唔肯定。

238X 發表於 2013-10-16 22:28 | 顯示全部樓層

回復 43# 的帖子

我比你更加激。

就算今次我嘅取態會令到我全部相識
都指住我鬧我係共匪喪屍,我都會堅持。

呢件事其實同阿信屋單嘢好似,
兩件事個「受害者」其實都係搞寸緊個場,
我唔係反對佢哋咁做,而係呢啲嘢不成功便成仁,
明知王維基嚟玩嘢,你俾個牌佢即係同佢一齊癲。

本來咁都無問題,但一旦出事,
孭鑊嘅係我唔係佢,俾我都唔批啦。

一個二個見到梁振英集團唔跟自己嗰套做嘢
就喊打喊殺,誓言重演數十萬人上街,
真係似羊多過似人:

呢啲嘢,我唔怕同你推,
如果你咁樣迫到梁振英集團就範,
我唔介意寫個服字,
不過呢個世界,係咪跟大隊先叫有良知呢?

【附連結】
10 月 20 日下午 3 時銅鑼灣東角道 (崇光旁邊) 出發包圍政總

LF5502 發表於 2013-10-16 23:54 | 顯示全部樓層
但係幕後成班人 serve 緊佢

電視就係燒銀紙架 la......

原帖由 238X 於 2013-10-16 18:58 發表

英國大把喜劇得三個人甚至更少。
路雲雅堅遜都係咁樣成名。
238X 發表於 2013-10-16 23:59 | 顯示全部樓層
原帖由 LF5502 於 16/10/2013 23:54 發表
但係幕後成班人 serve 緊佢

電視就係燒銀紙架 la......

我淨係回佢幕前嗰 part 咋大佬!
幕後佢自己都答咗你喇。
SSBT 發表於 2013-10-17 00:48 | 顯示全部樓層

原帖由 238X 於 2013-10-16 22:28 發表
我比你更加激。

就算今次我嘅取態會令到我全部相識
都指住我鬧我係共匪、喪屍,我都會堅持。

呢件事其實同阿信屋單嘢好似,
兩件事個「受害者」其實都係搞寸緊個場,
我唔係反對佢哋咁做,而係呢啲嘢不成功便成仁,
明知王維 ...
點解政府無解釋唔批?
點解通訊局班內行人建議批,
行會班外行人要否決?

點解王維基係「玩野」?
挑戰壟斷行業就係玩野?

而家電視業一潭死水,
王維基就可以激起一班有志之士闖天下
政府之前唔係話鼓勵創意工業?
點解又唔批俾佢?

其實而家問題係政府黑箱作業,
前後茅盾,
逆民意而行。

咁樣並唔係「和諧」,
亦唔會「穩定」。
市民既怒氣係會越積越多

所以我唔能夠認同你既觀點。
當然你目前哩一刻係同政府立場一樣,或者有一種事不關己既心態
但如果而家唔出黎抵抗,
當你有一日同政府立場相左,或者事情影響你切身利益,
你就再無渠道發聲
=0=
OTIS401 發表於 2013-10-17 01:39 | 顯示全部樓層
生果日報又有「料」爆

自爆是由政府邀請申請免費電視牌照的香港電視主席王維基,炮轟政府最終踢走香港電視是黑箱作業,質疑「香港仲有冇公義」。王維基要求公開評審標準,但政府未必夠膽公開「評分」,因《蘋果》取得政府顧問報告,原來香港電視表現於這份「成績表」排第二,包尾是香港電視娛樂;甚至連三位司長都建議向全部三個機構發牌。特首會同行政會議卻力排眾議,令多位議員都質疑涉政治考慮。

http://hkm.appledaily.com/detail ... &issue=20131017

明哂,原來係一男子因素
JX9097 發表於 2013-10-17 02:34 | 顯示全部樓層
原帖由 OTIS401 於 2013-10-17 01:39 發表
生果日報又有「料」爆

自爆是由政府邀請申請免費電視牌照的香港電視主席王維基,炮轟政府最終踢走香港電視是黑箱作業,質疑「香港仲有冇公義」。王維基要求公開評審標準,但政府未必夠膽公開「評分」,因《蘋果》取得政 ...

根本唔使咩顧問報告
明眼人都知發生緊咩事
(只係差在用咩心態去對待)

依家其實689擺到明就係"我偏偏唔揀呀,你奈我咩何"
即使你埋去直接問佢,佢都只會耍你走
238X 發表於 2013-10-17 07:55 | 顯示全部樓層

用緊手機,不方便長篇大論,
只回你最後一段。

呢十年大家發聲難道還少了?

你們難道還看不到,沒有武力做後盾,
當權者是不會就範的嗎??

香港人欠缺的不是團結,而是軍火!

他們有中共和解放軍撐腰,
我們只靠和理非,或者沒有對等武力,
根本傷不到他們

原帖由 SSBT 於 17/10/2013 00:48 發表
點解政府無解釋唔批?
點解通訊局班內行人建議批,
行會班外行人要否決?

點解王維基係「玩野」?
挑戰壟斷行業就係玩野?

而家電視業一潭死水,
王維基就可以激起一班有志之士闖天下
政府之前唔係話鼓勵創意工業?
點解又唔批 ...