hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 舊文庫 生活資訊舊文庫 傳播媒介/流動多媒體/動漫畫 政府公佈發2免費電視牌照 香港電視不獲發牌 ...
開啟左側

[電視] 政府公佈發2免費電視牌照 香港電視不獲發牌

238X 發表於 2013-10-17 22:07 | 顯示全部樓層

回復 70# 的帖子

更低能係有班支持佢嘅網友,
連同一 group 嘅自己人 post 嘅嘢
(即係我頭先 quote 嗰段文字) 都唔睇。
到梁振英竟然話個原因係「商業機密」嗰陣,
我梗係剷梁振英有鹿都唔識捉,
嗰班低能友竟然話我迫梁振英公開「商業機密」,
真係蠢到無朋友。

原來幫梁振英護航都係啲咁嘅低能惡棍,
唔怪得反政府力量佔哂上風。

Link:
https://www.facebook.com/photo.p ... 07809373&type=1
https://www.facebook.com/photo.p ... 07809373&type=1

推文或跟推文者帖,一律舉報,不作通知
3ASV196 發表於 2013-10-17 22:44 | 顯示全部樓層
原帖由 238X 於 2013-10-17 22:07 發表
更低能係有班支持佢嘅網友,
連同一 group 嘅自己人 post 嘅嘢
(即係我頭先 quote 嗰段文字) 都唔睇。
到梁振英竟然話個原因係「商業機密」嗰陣,
我梗係剷梁振英有鹿都唔識捉,
嗰班低能友竟然話我迫梁振英公開「商業機 ...

商業機密 都講得出, 機密到連王維基自己都唔知的商業機密?
邊個叫佢爆人地數字, 但DD都無理由無得講吧...

如果政府再唔採取主導角色, 只不斷被動, 就會越來越多"維基解密",
越來越多開名, 依家連那"非普通人"都出埋名了....

依家個政治危機越來越大了....

PS 那D人就算, 好多連對正問題都唔識....
3ASV196.KE7270
238X 發表於 2013-10-17 22:52 | 顯示全部樓層

回復 72# 的帖子

不過當初叫王維基入去嗰陣好似仲係曾蔭權時代,
一個唔該連曾蔭權都扯埋落水,就真係好睇過戲,
可能出現曾、梁攬住一齊死嘅史詩式經典場面。
推文或跟推文者帖,一律舉報,不作通知
LF5502 發表於 2013-10-18 02:17 | 顯示全部樓層

大班同埋維基都係煲呔背後班有錢人叫佢地搞的

原帖由 238X 於 2013-10-17 22:52 發表
不過當初叫王維基入去嗰陣好似仲係曾蔭權時代,
一個唔該連曾蔭權都扯埋落水,就真係好睇過戲,
可能出現曾、梁攬住一齊死嘅史詩式經典場面。
愛護狗疤力量
AVD1 發表於 2013-10-18 05:54 | 顯示全部樓層
原帖由 3ASV196 於 2013-10-17 20:30 發表

其實講真, 政府有關決定的確未必係錯, 但處理方式就一定係蠢, 不懂政治環境..

行會保密本身是合理, 但應該只是指其仔細討論內容, 但這絕不是理由去咩都唔講,
行會大可以作出決定後, 一齊討論可公開服眾的理由, 再 ...

梁振英一向都係咁,
由佢一當選到而家, 明係好事都比佢搞到變壞事,
冇辦法, 呢個人冇政治智慧冇人幫到佢 ~
LJ7006 = MF5119 = AVD1
 樓主| Makoto 發表於 2013-10-18 18:50 | 顯示全部樓層
講真發免費電視牌咁大件事,神神秘秘,乜都話秘密....
感覺政府就係一副,不要問只要信,咁好難服眾吧

講到發牌,我都幾擔心之後個d:電訊3G頻譜,廉航....等等牌照....
唔知會唔會又係神神秘秘處理
hkaiw 發表於 2013-10-18 23:04 | 顯示全部樓層

其實之前便想到,奇妙電視及香港電視娛樂可能想著與收費電視那邊共用節目及資源,因此便不需太積極去額外製作節目及大規模增聘人手;但是香港電視網絡雖然可能與 bbTV 共用資源,但是只有新聞部可以共用,因為沒有其他自家製作的節目可以在免費電視那邊播放,結果為求在取得牌照後「有片可播」,便不惜大花金錢去挖角、拍攝及購買節目。
喵...
limited 發表於 2013-10-18 23:23 | 顯示全部樓層
有線新聞:
http://cablenews.i-cable.com/web ... .php?news_id=418258

行會會議內容越揭越多, 綜合傳媒消息:
林鄭月娥、曾俊華、袁國強至2012年12月都支持發三個新牌
林煥光、羅范、葉劉也支持
張志剛反對

2013年頭, TVB提司法覆核, 可能成為轉捩點
AVD1 發表於 2013-10-19 06:38 | 顯示全部樓層
原帖由 limited 於 2013-10-18 23:23 發表
有線新聞:
http://cablenews.i-cable.com/webapps/news_video/index.php?news_id=418258

行會會議內容越揭越多, 綜合傳媒消息:
林鄭月娥、曾俊華、袁國強至2012年12月都支持發三個新牌
林煥光、羅范、葉劉也支持
張 ...

呢個就更見奇怪,
既然政府內部都講明 TVB, ATV 提出司法覆核唔會獲廣泛支持,
另外自己又話冇義務去補住 ATV,
咁而家成件事根本就係去返行會個到 ~
LJ7006 = MF5119 = AVD1
3ASV196 發表於 2013-10-19 07:50 | 顯示全部樓層

原帖由 AVD1 於 2013-10-19 06:38 發表

呢個就更見奇怪,
既然政府內部都講明 TVB, ATV 提出司法覆核唔會獲廣泛支持,
另外自己又話冇義務去補住 ATV,
咁而家成件事根本就係去返行會個到 ~

其實如果有線所講係真, 我就更加覺奇怪, 你話政府唔知會反應咁大, 錯誤地處理事件, 都仲有得好講,
依家明明都一早建議晒3間, 內部亦分析過唔俾晒3間社會會有強烈反彈, 都要夾硬去做, 仲要夾定唔
講原因....

真係自制炸彈....自殺式行為.....我真係唔明咩事....

亦等於CY叫3位司長, 部分行會成員食死貓一樣...結果為自保各自有不同消息爆出, 越來越多...

依家我亦明點解王生之前咁老定, 以為一定有, 因為一直政府內部都認為一俾就俾3間, 真係臨埋
門一腳先.....
3ASV196.KE7270