hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 【九巴專訪】逾十條路線年虧損逾億元 明年續重組 ...
開啟左側

[問題] 【九巴專訪】逾十條路線年虧損逾億元 明年續重組

S3BL100 發表於 2013-10-31 22:54 | 顯示全部樓層

原帖由 BlackBird 於 2013-10-31 22:33 發表
914係聯營,就算蝕都有新記分擔
另一條西隧蝕錢線961可能仲蝕得多

不過914黃金時間幾乎俾新巴食晒。
根據舊年RDP數據,我推算兩巴平均每月蝕至少廿萬

961一轉行車時間同914差唔多,又無914呢D因為時段問題而無啦啦要私對站,
但係位位收廿蚊,每班車估計大概30-40個客就可以收支平衡
fb.com/scientisthk2usa/
EV2021 發表於 2013-10-31 23:31 | 顯示全部樓層
原帖由 S3BL100 於 2013-10-31 22:54 發表

不過914黃金時間幾乎俾新巴食晒。
根據舊年RDP數據,我推算兩巴平均每月蝕至少廿萬

961一轉行車時間同914差唔多,又無914呢D因為時段問題而無啦啦要私對站,
但係位位收廿蚊,每班車估計大概30-40個客就可以收支平衡 ...

961其實已經唔錯,
好多時平日非繁時都有三四十人過海,

假日亦不時可以坐滿。
此外961每逢會展有大型活動都會相當好客,

多少都幫補返一點。

屯公轉車站開辦,其實或多或少可以令961執返一些轉車客,相信亦對其營運環境有幫助。
s3n354 發表於 2013-10-31 23:59 | 顯示全部樓層
原帖由 dennis28a 於 2013-10-31 22:43 發表

14X 幾大死罪:
﹣ 98A/296A 無 BBI
﹣ 循環綫
﹣ 班次又疏又難預(塞車)

其實有 215X 開始曉上 14X,
但奈何唔係 BBI 或者藍田山上客,
依兩批客依舊執唔起,結果效果麻麻。

好心九巴係麼地道/廣東道整個總站,唔好理彌敦道同佐敦客 ...

麼地道做定時點, 過晒鐘都無車就拉28做一單, 做好個口碑就自然多人搭, 好過而家等運到
一係就變相215P全日算
拾顓豭 發表於 2013-11-1 00:24 | 顯示全部樓層

原帖由 LF5502 於 2013-10-31 21:06 發表
之前的自助餐會,
都有唔少人關注 264M 同埋 B1

264M 係必須理順路綫, 現時定綫太兜, 同埋有緣人班次, 即使俾你有幾多 $4.1 客都冇用
天水圍段可以同埋 69M / 265M / 269M 一齊執, 元朗段可以配合 68E 一齊搞,
到時分分鐘做唔到大馬路客, 做到十八鄉 - 天水圍學生客都唔奇

原帖由 Steven_BUS 於 2013-10-31 22:12 發表
九巴有心做74A邊會蝕得勁?
星期一至五下繁九龍灣幾多放工人士坐返沙田大埔
星期六/日朝早又有大量行山人士坐去松仔園行山
大埔墟大涌橋路 呢一段隨時都有5-10個客係到
埔公又有大量學生可分段客可以做 (不過要同72搶 ...

咁就睇下如果 74A 轉定點班次嘅話會唔會都係一樣咁差, 如果都係咁差就無話可說...
同埋路程比 74X 相若, 但仲要比 74X 貴, 呢點都已經吸引唔到人搭佢

原帖由 BlackBird 於 2013-10-31 22:47 發表
76K,77K已被列入陰乾list,客量跌老九已經要開香檳
14X,咁鍾意玩循環,驚死D班次太穩定,自作自受

76K 都還可講得過; 77K 沿途村落都比較集中, 客量遠比 76K 好...
整個重組寧可咁樣慳多一部車唔入大馬路, 呢點係咪便民? 客量唔跌至奇吧
斷估 77K 未至於開一班蝕一班嘛~

原帖由 s3n354 於 2013-10-31 23:59 發表

麼地道做定時點, 過晒鐘都無車就拉28做一單, 做好個口碑就自然多人搭, 好過而家等運到
一係就變相215P全日算

早就應該要咁做, 依家做大循環, 叫人點等... 除咗鯉魚門一站可以等車出去觀塘轉新界綫慳 $7.1 之外,
都睇唔到有乜客預到時間搭到呢條綫~
S3BL100 發表於 2013-11-1 00:39 | 顯示全部樓層
原帖由 拾顓豭 於 2013-11-1 00:24 發表

咁就睇下如果 74A 轉定點班次嘅話會唔會都係一樣咁差, 如果都係咁差就無話可說...
同埋路程比 74X 相若, 但仲要比 74X 貴, 呢點都已經吸引唔到人搭佢

74A舊年縮去啟業果陣已經順手轉定點
fb.com/scientisthk2usa/
LF5502 發表於 2013-11-1 01:56 | 顯示全部樓層
其實 961 蝕起邊個位 ??

原帖由 EV2021 於 2013-10-31 23:31 發表

961其實已經唔錯,好多時平日非繁時都有三四十人過海,
假日亦不時可以坐滿。此外961每逢會展有大型活動都會相當好客,
多少都幫補返一點。

屯公轉車站開辦,其實或多或少可以令961執返一些轉車客,相信亦對其營運環境有幫助 ...
愛護狗疤力量
FBI2 發表於 2013-11-1 08:35 | 顯示全部樓層

原帖由 Steven_BUS 於 2013-10-31 22:12 發表
九巴有心做74A邊會蝕得勁?
星期一至五下繁九龍灣幾多放工人士坐返沙田大埔
星期六/日朝早又有大量行山人士坐去松仔園行山
大埔墟大涌橋路 呢一段隨時都有5-10個客係到
埔公又有大量學生可分段客可以做 (不過要同72搶 ...

好快會推出大埔區域性重組,據了解亮點係72和74A,日後中大山上得番72A和73A.
屎巴特色: 亂PLAN線,燒銀紙,趕乘客,保冗員,乞政府,屈特工
FBI2 發表於 2013-11-1 08:37 | 顯示全部樓層
原帖由 LF5502 於 2013-11-1 01:56 發表
其實 961 蝕起邊個位 ??

961又未至於蝕既,如果961要蝕,962蝕得更勁.
因為962系客量只係960和961加埋除二左右,但962系用車係960既150%.
屎巴特色: 亂PLAN線,燒銀紙,趕乘客,保冗員,乞政府,屈特工
joeli16 發表於 2013-11-1 09:40 | 顯示全部樓層
人地九巴重組路線係為左執靚盤數,點會係為蟻民服務阿?
一切利益歸股東,蝕少D何達文都攞反彩,唔駛俾股東同老板(新鴻基)鬧,下面D蟻民點死關佢鬼事?

講真大埔冇乜需要重組,乘車模式完善
最多係搞74X飛四美街特快同72係沙田市中心加分段收費
其他唔搞好過搞,搞到好似北區咁真係多得佢唔少
HF3204@243M 發表於 2013-11-1 09:49 | 顯示全部樓層

原帖由 FBI2 於 2013-11-1 08:37 發表

961又未至於蝕既,如果961要蝕,962蝕得更勁.
因為962系客量只係960和961加埋除二左右,但962系用車係960既150%.

但係 962 用車集中晒喺繁時喎睇落