hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (A) Life 生活討論區 消費著數及飲食資訊 (A11) 匯景麥當當點餐/取餐新安排
開啟左側

匯景麥當當點餐/取餐新安排

chickenbus 發表於 2013-11-5 22:08 | 顯示全部樓層 |閱讀模式

今晚係匯景花園分店發現,點餐取餐檯有全新安排,顧客要於右邊之白色檯點餐及付款(無記錯有四至五部收銀機),
付款後職員給顧客的收據上,印有一等候編號,
顧客須於左邊之黑色取餐區,等候叫號取餐,
而取餐區對上亦裝有兩部大電視,估計為顯示取餐編號之用。
butterfly 發表於 2013-11-5 23:04 | 顯示全部樓層
呢個安排在銅鑼灣怡和街分店也有使用
蝴蝶空中伴你飛翔
DM3822 發表於 2013-11-6 04:46 | 顯示全部樓層
咁有吉野家FEEL既?
lsc04d11 發表於 2013-11-6 05:50 | 顯示全部樓層

好呀……因為入黎既顧客多人起上黎真係分唔到邊條等\野食,邊條買野。

最慘係香港人唔鍾意排直線,等巴士亦一樣。
kei_hk 發表於 2013-11-6 12:10 | 顯示全部樓層
原帖由 lsc04d11 於 2013-11-6 05:50 AM 發表
好呀……因為入黎既顧客多人起上黎真係分唔到邊條等\野食,邊條買野。

有時唔係唔想排前線(取餐隊)﹐而係有時受其他因素影響到。

例如我只買一份餐﹐我前面的一位買多份不同的的餐﹐你估最後係我可以取餐走先﹐定係我前面的一位可以快過我?

便是這些因素﹐令到取餐的一條隊會令人不停去睇下自己份餐ok未﹐咪唔會保持一條直隊囉。

EX-TL 發表於 2013-11-6 14:44 | 顯示全部樓層

回復 5# 的帖子

另一個情況係, 買餐同等餐兩條隊, 為左讓隊頭離開頭位(買完或取餐如是), 後面無可避免排到不成隊形.

試過一次因為咁, 有位新加入排隊買餐的男士乘亂竄入人龍中間, 然後佢就話人地打尖, 在場者當然知道
排隊班人係讓取餐者離開, 先會排到條隊散散地, 仲要懶好禮貌咁「讓」人排先, 希望新安排改善到排隊秩序,
避免不必要誤會.
toyl 發表於 2013-11-6 14:49 | 顯示全部樓層

原帖由 lsc04d11 於 2013-11-6 05:50 發表

最攞命係間間唔同,部份左點右等,其他就右點左等,咁唔亂至奇。
kei_hk 發表於 2013-11-6 15:30 | 顯示全部樓層
原帖由 toyl 於 2013-11-6 02:49 PM 發表

最攞命係間間唔同,部份左點右等,其他就右點左等,咁唔亂至奇。

一間左一間右都唔係太大問題﹐但係每組收銀的空間闊度才是大問題。

有些分店根本係太窄﹐令到取餐隊會同另一條order隊mix埋一齊﹐收銀櫃拉闊一點﹐情況會好一些的。另外﹐加一些拉帶是理想處理秩序的方法。

lsc04d11 發表於 2013-11-6 20:33 | 顯示全部樓層
其實我一向都買完唔會去「排」條拎野食隊,反而會企埋一邊,真係齊哂先入番去拎野食走。
我講緊係香港人排隊,排除哂以上既因素,條隊都唔會係直線。而且有D人排隊既「距位」(每個人相隔的距離)很遠,有時都唔知佢係咪排緊隊。

大家睇下巴士候車隊就知,有欄就會直D,一冇欄就變成一條「有角度」的直線,(正常一條直線隊會係180度,但我所指既隊會有個銳角形成)
kei_hk 發表於 2013-11-6 21:52 | 顯示全部樓層

回復 9# 的帖子

講真﹐好多時排隊真係唔會緊貼前面﹐以免令人令自己有壓迫感。

而且﹐玩手機的人越來越多﹐更加會同前面一個保持距離﹐仲會對唔正前面一個。

想要一條直線的隊﹐除了中小學外﹐都幾難搵到。