hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 巴士攝影作品貼圖區 (B3) 機場服務同款新車、兩者相較……一聲Er… ...
開啟左側

機場服務同款新車、兩者相較……一聲Er…

dogdog 發表於 2013-11-8 23:29 | 顯示全部樓層

原帖由 krausssammy 於 2013-11-8 15:29 發表
城巴有, 龍運冇...
Wifi, 可調校座椅, 窗簾, 巴士Live 到站時間, 機場員工價, 來回特價巴士車票, 自動的準確報站, 上層CCTV.
機場巴士係旅客對城市的第一印象.
在豪華與價格上已取得平衡.

反觀龍運只有一個字...  ...

但係而家係Quota 之下,旅客要企你有咩都未用

搭長途車第一樣最重要既應該係一個位
OTIS401 發表於 2013-11-9 00:01 | 顯示全部樓層
原帖由 krausssammy 於 2013-11-8 15:29 發表
城巴有, 龍運冇...
Wifi, 可調校座椅, 窗簾, 巴士Live 到站時間, 機場員工價, 來回特價巴士車票, 自動的準確報站, 上層CCTV.

我諗閣下如果搭過外國的巴士,以車箱的環境來說
應該會覺得香港既已經好過外國既幾條街
相信都已經夠令遊客的印象深刻

不過龍記差過城記,呢個又無可否認...
人地有既佢通通都冇
da370 發表於 2013-11-9 00:35 | 顯示全部樓層
原帖由 GU9338 於 2013-11-6 13:14 發表
一款代 A 車 , 一款代 E 車 , 蘋果同橙點比較 ?
仲有咩叫 33A 服務 ?
城巴A車同E車有好大分別
但龍運個所謂A車同E車有咩分別?....
換個皮、大少少既行李架咋
Crotone 發表於 2013-11-9 07:18 | 顯示全部樓層

原帖由 lwb701 於 2013-11-7 00:26 發表

呢家401同601呢兩部假豪華都無資格同82xx比啦。
好明顯龍運心態已經hea左,咪放長雙眼睇下龍運會唔會有(真)豪華版E50D.
我可以夠膽講 - 9 成 9 唔會
當年我仲係機場返工時,參加龍運乘客聯絡小組時問過將來會唔會買返好似5xx咁坐位的車行A線
當時有關職員回答係 - 乘客覺得401 同601 呢D車時合適作A線服務
One Door Closes Another Door Opens
krausssammy 發表於 2013-11-9 10:39 | 顯示全部樓層
原帖由 OTIS401 於 2013-11-9 00:01 發表

我諗閣下如果搭過外國的巴士,以車箱的環境來說
應該會覺得香港既已經好過外國既幾條街
相信都已經夠令遊客的印象深刻

不過龍記差過城記,呢個又無可否認...
人地有既佢通通都冇 ...

我冇話過香港的巴士服務係差。
唔好講到外國,同澳門比已高下立見。

低地台巴士,唔預輪椅客。(冇斜版,冇輪椅位)坐感太差。高地台一街都係。
LF5502 發表於 2013-11-9 12:08 | 顯示全部樓層
正苦最想大家做的,係乖乖地俾 $100 坐機場快線

原帖由 HE7921 於 2013-11-7 23:25 發表

所以運輸署那荒謬既車隊配額制根本不適合用於機場A線身上(除非佢要班旅客拖住一抽兩件行李搭機場快線,除非好似A33及A35咁吉車遊街就另當別論)

而最好客既應該係A12及A43喇 ...
愛護狗疤力量
BlackBird 發表於 2013-11-9 20:36 | 顯示全部樓層

回復 41# 的帖子

a12好客?西環>小西灣果段?
P960早日摺線
neosan 發表於 2013-11-9 21:19 | 顯示全部樓層
城巴有, 龍運冇...

1. 可調校座椅? 我最怕前面嗰個人挨後.. 個空間感即時好窄
2. 機場員工價, 來回特價巴士車票? LWB無呢D優惠都不過CTB
3. A22個巴士Live 到站時間完全唔準..
4. 自動的準確報站? 乘客識分係咪自動報站?
5. 上層CCTV? 唔知有幾多架巴士有呢? 而且個CCTV好多時都有盲點, 睇唔到自己個行李
你坐後幾行又已經睇唔到個電視

不過wifi真係抵讚既, 如果連到線既話..

我真心希望龍運可以頂左A22黎做... 起碼平D...
我唔介意架車唔豪華架..

Crotone 發表於 2013-11-9 21:24 | 顯示全部樓層

回復 58# 的帖子

所以龍運單靠呢點,就唔肯買番5XX座椅的車..

放心....當年啟德機場D A車..同龍運3XX, 4XX, 6XX 又係一樣..
One Door Closes Another Door Opens
HU162 發表於 2013-11-9 21:38 | 顯示全部樓層

城巴有, 龍運冇...

不如咁諗..
有幾多外國遊客來香港,會先去龍運去到的地方呢?
我相信一到香港就出市區 (港島/九龍油尖旺) 的遊客佔至少95%

如果有旅客係去上水,我會好驚奇..

因此龍運主要客源係本地香港人的時候,豪華程度相信不會影響外國人對香港的印象

其次,我總係覺得兩者A線定位唔同;
龍運的A線主要sale直達機場,無須停東涌(慳15-20分鐘)
而城巴A線主要sale "express"到市區 (事實上Cityflyer機場到九龍核心地段唔慢得機場快線好多,仲方便左)、豪華車廂體驗
所以城巴收得貴d,車廂豪華d應該是合理吧,兩者好難直接硬碰比較