hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 巴士攝影作品貼圖區 (B3) 受傷的樣板車...
開啟左側

受傷的樣板車...

kei_hk 發表於 2013-11-6 22:43 | 顯示全部樓層

原帖由 1005 於 2013-11-6 10:25 PM 發表

我係九巴就寧願報total loss
屈ADL俾部全新車好過

出廠唔夠六日就撞左
仲要撞到咁
話就話條A柱居功不少
但始終撞到比7008嗰單更嚴重
呢單野其實同AVW2嗰單有得揮

加上車身都有大範圍地方受損
一部砌好左嘅車拉線 ...

除非證明到部車機件或設計上有問題﹐否則車廠又點會賠番部新車給你。

唔好當九巴真係有神的能力﹐叫人賠車﹐人家便會輕易就範。

有邊間車廠會保車主司機﹐駕駛時不會撞車﹐撞車會賠部新車給車主。
當然﹐我唔排除日後科技發展到唔需要司機﹐全由電腦操控﹐到時車廠會有這個保障﹐不過唔會係現今社會出現。

當 atr101 在葵涌道大炒﹐半邊大半車身無晒﹐結果又點? 咪一樣去維修復出﹐上面部車﹐真係小兒科啦。

評分

參與人數 2HugeC +2 收起 理由
KG4055-70X + 1 agree
da54 + 1 agree

查看全部評分

rickywk 發表於 2013-11-6 23:05 | 顯示全部樓層
原帖由 1005 於 2013-11-6 22:25 發表

屈ADL俾部全新車好過
出廠唔夠六日就撞左
仲要撞到咁
話就話條A柱居功不少

話時話AVW2整好未
Man@MFHK 發表於 2013-11-6 23:15 | 顯示全部樓層
原帖由 ericleungHU7872 於 2013-11-6 20:15 發表
條陣都ao埋,仲有冇得整吖?

不過再一次證明ADL d 車身真係好垃圾

就咁睇條陣都只係彎左少少......
不過咁就炒到連條A柱都無埋,ADL車身又真係幾豆腐既
Volvo B8L
lokwah2a 發表於 2013-11-6 23:18 | 顯示全部樓層

TRENT892B 發表於 2013-11-6 23:19 | 顯示全部樓層

屈ADL俾部全新車好過
出廠唔夠六日就撞左
仲要撞到咁
話就話條A柱居功不少

九巴自已撞車又闕ADL咩事?交車時一齊正常!仲有一樣就係撞咗嘅車,撞咗嘅部份吾會再有保養!
AD118 發表於 2013-11-6 23:25 | 顯示全部樓層
架車整得返嘅,但最耐起碼都整一年,一年半先出得返
1005 發表於 2013-11-6 23:36 | 顯示全部樓層

原帖由 TRENT892B 於 2013-11-6 23:19 發表

九巴自已撞車又ADL咩事?交車時一齊正常!仲有一樣就係撞咗嘅車,撞咗嘅部份吾會再有保養!

我太小人心
話就話新車
始終部車俾ADL試足幾個月先到港
感覺上呢架係舊車/二手車多過新車
機械方面點都會有一定勞損
當然,呢個係咪其中一個原因
我答你唔到,我亦唔敢去估

雖然有點雞蛋裡挑骨頭
但幾日就炒左令我對此有點質疑
放心,我無上腦架
快樂有時,唯有Timely
HR1377 發表於 2013-11-6 23:51 | 顯示全部樓層

但如果要部新車黎計
連埋運黎香港可能四五個月都搞得掂
與其係咁
真係放棄佢好過

如果要以短時間整返好部車,就唯有好似中記VA63咁運去大陸整番好個車身(重新裝嵌車頂)。

不過,如果九記將部車拆淨底盤後,運返去珠海廣通重新裝嵌成量產版E50D嘅話,可以令載客量提升至137人,又可以以較短時間整返好部車。
而運返去大陸重新裝嵌的壞處就係重新裝嵌費用會貴過維修費。
3asv322 發表於 2013-11-6 23:52 | 顯示全部樓層
唉!如果分比K廠的唯一係ATENU135/SH2747而唔係ATENU130/SH1334咁佢就唔駛遭逢此劫......
中華民國九十二年雙十國慶註冊
lokwah2a 發表於 2013-11-6 23:55 | 顯示全部樓層