hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 九巴80X初步重組方案
開啟左側

[經歷分享/報告] 九巴80X初步重組方案

ATE24 發表於 2013-11-12 23:56 | 顯示全部樓層

原帖由 jocosben 於 2013-11-12 23:47 發表
循環線還循環線, 但3點前後走線唔同乘客會好亂

坐唔o岩時段去指定地方頂多焗兜花園o者,未至於去唔倒你想去o既地方……
公器公用 香港早要有品
superbus 發表於 2013-11-13 00:11 | 顯示全部樓層
咁既狗屎垃圾都有議員同意既話, 而家執定包袱都啱架喇
hokachung 發表於 2013-11-13 00:22 | 顯示全部樓層
嘩,呢條80X真係集各家之大成
286X:特快新界隧道循環線
74K:唔同時段唔同兜法
234C:長途流水通殺,做埋14D個份
開得成嘅話,真係會創下不少「記錄」

PS. $9.8呢個咁豪華嘅收費真係好切合某藍田街坊嘅需要

ccicoltd 發表於 2013-11-13 00:25 | 顯示全部樓層

原帖由 hokachung 於 2013-11-13 00:22 發表
嘩,呢條80X真係集各家之大成
286X:特快新界隧道循環線
74K:唔同時段唔同兜法
234C:長途流水通殺,做埋14D個份
開得成嘅話,真係會創下不少「記錄」 ...

再加 73A 上落車拍卡
19 大坑道↔筲箕灣 $4.2
ksmbh 發表於 2013-11-13 00:38 | 顯示全部樓層
原帖由 FBI2 於 2013-11-12 23:32 發表
之前,九巴承諾會將80X延長至藍田山上,近日終於有方案出台.可是內容可笑非常,被議員深切回敬,內容如下:

80X 大圍站---觀塘[循環線]
下午3點前,經秦石,沙角,大老山,彩虹,九龍灣,觀塘,藍田,秀茂坪,四順,彩雲,彩虹,大老 ...

80X玩雙向!?
學新加坡落車門都整拍卡機
否則落車都有排搞

收$9.8雙向分段
沙田往九龍山下落車$6.x
往九龍山上$9.8!?
下午沙田出發行程計
搭短途係山上早落車仲可能貴過搭
長途搭到觀塘道落車

一日兩種行法
真係頭都暈
尤其九龍入沙田
三點前後等車係對面馬路既分別

評分

參與人數 1HugeC +1 收起 理由
hokachung + 1 相當有趣的收費模式

查看全部評分

LAK2 發表於 2013-11-13 01:02 | 顯示全部樓層
一不做二不休
好心就加埋89B玩無限循環啦
屆時應該會出現四種行法
S3BL100 發表於 2013-11-13 01:06 | 顯示全部樓層

原帖由 FBI2 於 2013-11-12 23:32 發表

預計最終會被BAN,歡迎大家討論.

觀塘唔會ban既,不過沙田就…

又講真,條線唔到沙田巿中心,對觀塘山上到底有咩用?
fb.com/scientisthk2usa/
EX-TL 發表於 2013-11-13 01:07 | 顯示全部樓層
反正89B班次其實唔算差, 非繁15分鐘一班, 以其他沙田A.B線來講已經好好了,
80X日間非繁10-15分鐘一班, 俾佢改做大循環, 頂多變20分鐘一班, 對九巴來講,
服務山上o岩晒, 又可以幫觀塘道巴士找數, 運吉反對機會細, 完全冇問題!!

延長到大圍鐵路站? o岩藍田山上議員胃口(接駁東鐵綫沙田區車站), 又係冇問題!!

睇怕經四順.秀茂坪只係蜻蜓點水咁行順利邨道.秀茂坪道過藍田就算, 如果入埋邨,
行車時間增加, 睇怕巴士公司都係咁諗.

惟獨收人$9.8, 真係撳住黎搶, 仲貴過入馬鞍山.大埔, 過海都得囉(except藍田山上).
EX-TL 發表於 2013-11-13 01:09 | 顯示全部樓層
原帖由 S3BL100 於 2013-11-13 01:06 發表

觀塘唔會ban既,不過沙田就…

又講真,條線唔到沙田巿中心,對觀塘山上到底有咩用?

除非保留現有早上班次, 否則沙田冇可能唔ban.
S3BL100 發表於 2013-11-13 01:22 | 顯示全部樓層

原帖由 EX-TL 於 2013-11-13 01:09 發表

除非保留現有早上班次, 否則沙田冇可能唔ban.

樓主放的料就係下晝三點前九龍方向行返觀塘道,之後調轉,但我相信沙田ban的機會都唔細…

九巴今次唔係蠢得晒,見到80X非繁客量差,又同89B重疊,於是走去搵80X改,
但係我好懷疑觀塘山上到底有幾多需求去沙田屋村…
又講真,80X/89B的確重疊,我覺得唔影響沙田區乘客的前提下,其實應該仲有想像空間,不過未得閒詳細諗
fb.com/scientisthk2usa/