hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (M) Minibus 小巴討論區 小型巴士綜合討論 (M1) 啟晴德朗新區的首條專線?
返回列表 發新帖
開啟左側

啟晴德朗新區的首條專線?

cong 發表於 2013-11-21 22:23 | 顯示全部樓層

bose_hung 發表於 2013-11-22 10:22 | 顯示全部樓層
原帖由 JX9097 於 2013-11-21 22:10 發表
我知佢想做埋九龍城街市,但有冇必要?
世運迴旋處交通已經好繁忙,值唔值得兜埋入去陪塞?

想接駁港鐵,又做街市
不如改為經啟祥道天橋出龍翔道
去到龍興樓入黃大仙,再經沙田坳道出彩虹道
最後直接用爵祿街出太子道東

我再寫一遍:
何解只看總站的位置來評論走線,
而不會看走線途徑了哪些地方?

你把「必要」的事放到哪邊去?
你就是搞錯嘛!
現在是「往九龍城街市,做埋黃大仙地鐵站」,
不是「往黃大仙地鐵站,做埋九龍城街市」,
寫得這麼白,
你懂了沒?

你那個走線,
兼顧到哪個街市?

要顧地鐵站?
你坐九巴 5M 不好?
而且,
你那走線已經經過了彩虹地鐵站,
真的要顧地鐵站,
何不停完龍翔道之後,
直接走彩虹道彩頤花園回去?
硬要走到黃大仙幹嘛?

還有:
太子道東啟業對開去黃大仙,
很通暢嗎?

原帖由 cong 於 2013-11-21 22:18 發表

如果迴旋處後改行聯合道,樂善道已經 OK, 龍崗道真係避得就避

你跟上面的那一樣,
也不知道九龍城那個街市是很特別的嗎?

如果新線不入內街的話,
根本沒有誘因選乘這條新小巴專線:
買菜前後都要走到大街才有車,
大街線多車又密,
(因路線多而班次相對車多)
車資也不會差多少,
幹嘛還要選新線?

新線走內街的好處是:
雖然班次不及大街的大巴小巴,
(就當作是塞車脫班)
但走出去大街,
也是時間嘛!
而且要花力氣;
在大街上車時,
內街站著不用走的新線也差不多到了吧!

另外,
龍崗道塞起來,
不見得世運迴旋處可以置身事外,
就連太子道西西行右轉聯合道,
也要等第二轉、甚至第三轉燈才走得到的時候,
何不直接一起在龍崗道塞車?

原帖由 cong 於 2013-11-21 22:23 發表
新蒲崗果度其實可以再拉直D, 過黃大仙右轉彩虹道,經爵祿街出返太子道西, 彩頤果度有天橋,應該放棄

很失望,
你沒有讀明白我前文的最後一段……

走彩頤那邊,
因為潛在的客源不單單是彩頤這麼小的範圍,
如果要從荷李活廣場到啟晴德朗新區,
你要人家走路走全程嗎?

我不用「輕鐵哥」那一招,
以數值來壓倒你,
但看看由荷李活廣場到啟晴德朗新區的距離,
是應該走路走全程的距離嗎?

再者,
爵祿街的「暢通度」,
(恕小弟不才,用字欠佳)
行車時間不見得比走彩虹道彩頤花園會有顯著 差別--
我不否定走爵祿街會比走彩虹道彩頤花園那邊快,
但快多少?
同時改走景康街的話,
我相信可以更加拉貼兩者之間的行車時間,
因為景泰街出太子道東這個路口,
也可以很花時間的。

還有一個我自己也不太能說服自己的理由,
但的確有可能:
吸納彩虹道彩頤花園的轉車客,
不過能有多少,
我也不敢講,
但走爵祿街就一定做不了就是了……

從營商的角度看吧!
能多吸金一點就吸吧!
當然,
前題是「不要輸大」……
繞一點路,
多一點客源,
而又不見得會得失另一批客源,
就繞吧……
cong 發表於 2013-11-22 15:13 | 顯示全部樓層
andy92 發表於 2013-11-22 21:07 | 顯示全部樓層

原帖由 cong 於 2013-11-22 15:13 發表
3. 既然彩頤一帶係唔會有客, 點解唔行爵祿街, 果帶有工廠有住宅, 又唔係爛地一塊,何以見得一D都冇

唔行爵祿街應該係避免同 20M 直接競爭 ...
JX9097 發表於 2013-11-23 02:38 | 顯示全部樓層
原帖由 bose_hung 於 2013-11-22 10:22 發表
我再寫一遍:
何解只看總站的位置來評論走線,
而不會看走線途徑了哪些地方?

你把「必要」的事放到哪邊去?
你就是搞錯嘛!
現在是「往九龍城街市,做埋黃大仙地鐵站」,
不是「往黃大仙地鐵站,做埋九龍城街市」,
寫得這麼白,
你懂了沒?

請問九龍城街市有乜咁"吸引"嘅地方?
啟德人要買餸,唔可以去區內街市
或者牛頭角街市(5M)
甚至大成街街市(不論小弟建議路線定官方建議路線都經)

論食材價錢,大成街街市一向都偏平
九龍城街市,除咗發哥之外真係諗唔到何解要特登入去買餸

你那個走線,
兼顧到哪個街市?

要去街市,小弟建議中路線一樣經黃大仙中心街市同大成街街市

要顧地鐵站?
你坐九巴 5M 不好?
而且,
你那走線已經經過了彩虹地鐵站,
真的要顧地鐵站,
何不停完龍翔道之後,
直接走彩虹道彩頤花園回去?
硬要走到黃大仙幹嘛?

即使天橋後埋彩虹過咗港鐵站
但係彩虹邨都係一個理想轉車地點(以巴士而言)

閣下想靠近荷里活廣場嘛
龍翔道(小弟建議)點都近過彩虹道(四美街)下話?

還有:
太子道東啟業對開去黃大仙,
很通暢嗎?

基本上條線行天橋出,全程行外線入龍翔道
唔太受到交叉位影響

而官方建議世運迴旋處一樣塞到嘔
仲要冇路可走,焗住等

你跟上面的那一樣,
也不知道九龍城那個街市是很特別的嗎?

真心想問九龍城街市有乜咁特別?
使唔使十八區每區都要有車入去畀市民去買餸?

走彩頤那邊,
因為潛在的客源不單單是彩頤這麼小的範圍,
如果要從荷李活廣場到啟晴德朗新區,
你要人家走路走全程嗎?

由荷里活廣場行去四美街真係吸引嗎?
重點係:請問荷里活廣場有咩咁大吸引力非去不可?
(要行商場,搭5M去淘大/德福選擇更多)

再者,
爵祿街的「暢通度」,
(恕小弟不才,用字欠佳)
行車時間不見得比走彩虹道彩頤花園會有顯著 差別--
我不否定走爵祿街會比走彩虹道彩頤花園那邊快,
但快多少?

小弟以前住黃大仙成十幾年
都唔覺爵祿街塞車
閣下見識真特別

還有一個我自己也不太能說服自己的理由,
但的確有可能:
吸納彩虹道彩頤花園的轉車客,
不過能有多少,
我也不敢講,
但走爵祿街就一定做不了就是了……

若果做轉車客,小弟建議行龍翔道
應該更貼近轉車客需要啩?