hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (R) Railway 鐵路討論區 香港鐵路 (R1) 西鐵列車故障內幕!
開啟左側

西鐵列車故障內幕!

dogdog 發表於 2013-11-22 23:52 | 顯示全部樓層 |閱讀模式

呢度無人提呢件事?都幾大件事Wor!
話說我係番屋企途中聽到個放左工既港鐵職員講電話

大約係

今日係南昌去緊Austin果時

1.部車停左唔移動 (唔知係南昌站定係途中)

2. 轉用RAM行車

3. 再Call 咪CC 話 Reset 左好多次系統都唔得

4. 之後就要轉用TABS行車

5. 最後慢慢懶去Austin

1,2,3,4,5 個次序因果可能有問題,代碼又未必正確

有無人可以解釋一下上面真正可能的次序?果DETerm又係咩?

呢次真係同以前唔同,你話打雷信號故障都係外來

今次係部車突然唔動,唔通開始舊?
下面提到有分鐘,
佢仲話要成24分鐘先無事

waterboy1984 發表於 2013-11-23 09:55 | 顯示全部樓層
我覺得所有d機器都會間唔中壞咁D零件,燒咁D零件
日日街上都有車壞,機場都有飛機壞,其實其實列車壞下好小事,只要情況處理得安全就得

kei_hk 發表於 2013-11-23 10:16 | 顯示全部樓層
原帖由 waterboy1984 於 2013-11-23 09:55 AM 發表
我覺得所有d機器都會間唔中壞咁D零件,燒咁D零件
日日街上都有車壞,機場都有飛機壞,其實其實列車壞下好小事,只要情況處理得安全就得

有時故障唔係問題﹐如果可以在5分鐘內處理完成﹐唔作公告﹐我係完全接受。
有時有乘客在車內求助﹐職員都要部車增加停站時間幾分鐘去處理﹐這些影響不大。

較大的延誤﹐有時都無可避免﹐但係這間公司又有無盡番責任去即時公佈事故?

據facebook 的 mtrupdate 有人回覆﹐mtr 個官方apps 又係無任何延誤消息公告。
政府 apps﹐當然又係無啦。

總之一句﹐當apps 有延誤消息公告﹐基本上係已經去到要罰款去9折基金的狀況。你在apps收到料的時間﹐隨時已經入閘中伏。
此公司一日唔改這個文化﹐乘客/大眾都好難因應不同延誤情況﹐去選擇合適的交通工具。

K仔 發表於 2013-11-23 11:06 | 顯示全部樓層

原帖由 kei_hk 於 2013-11-23 10:16 發表

有時故障唔係問題﹐如果可以在5分鐘內處理完成﹐唔作公告﹐我係完全接受。
有時有乘客在車內求助﹐職員都要部車增加停站時間幾分鐘去處理﹐這些影響不大。

較大的延誤﹐有時都無可避免﹐但係這間公司又有無盡番責任去即時公佈 ...

車站及列車上係有廣播提示的
當時在荃灣線列車上,到尖沙咀站前由車長開金口廣播(定係由OCC直接向列車廣播?),話西鐵線柯士甸站有列車故障,延誤10分鐘

不過今時今日咁嘅服務的確係唔夠嘅
影響咁大的事故,Traffic News都唔出,佢整個app真係唔知有咩用
kei_hk 發表於 2013-11-23 11:29 | 顯示全部樓層
原帖由 K仔 於 2013-11-23 11:06 AM 發表

當時在荃灣線列車上,到尖沙咀站前由車長開金口廣播(定係由OCC直接向列車廣播?),話西鐵線柯士甸站有列車故障,延誤10分鐘

影響咁大的事故,Traffic News都唔出 ...

我在事故發生時﹐由鑽石山坐車回青衣﹐沿途都係聽唔到相關廣播的。

你可以講我坐車方向唔會受影響﹐但整個網絡互通的﹐好難講得通唔在所有車站作出公佈的。
連我去到青衣出閘﹐在入閘位都唔見有服務受影響的公告。

ps. 聽講昨晚有車攞正牌由南昌開車﹐飛柯士甸站直去尖東﹐唔知真定假。

Alvin2002 發表於 2013-11-23 12:42 | 顯示全部樓層
原帖由 K仔 於 2013-11-23 11:06 發表

本人就上月23日港鐵港島線列車故障, 港鐵並沒有通過MTR Traffic News手機程式通知乘客作出投訴, 收到他們的以下回覆:

"他們希望你理解,當有重大事故列車服務要暫停,或者預計有超過20分鐘以上的延
誤、或公眾關注的列車服務延誤,他們會透過MTR Mobile智能手機程式發佈相關車務
訊息。"

從以上回覆, 就知道以港鐵標準, 延誤20分鐘以內的故障, 他們是不會更新Traffic News的. 以當日的例子, 港島線故障期間, Traffic News都是繼續顯示服務正常.
PS8851@182 發表於 2013-11-23 12:46 | 顯示全部樓層

kei_hk 發表於 2013-11-23 12:49 | 顯示全部樓層
原帖由 Alvin2002 於 2013-11-23 12:42 PM 發表

本人就上月23日港鐵港島線列車故障, 港鐵並沒有通過MTR Traffic News手機程式通知乘客作出投訴, 收到他們的以下回覆:

"他們希望你理解,當有重大事故列車服務要暫停,或者預計有超過20分鐘以上的延
誤、或公眾關注的列 ...

所以﹐一係唔出公告﹐一出公告便已經係大件事﹐唔少人會因此面中伏。

20分鐘﹐以鐵路的人流﹐累積不同車站﹐影響人數係很高的﹐如果遇著peak hour出事﹐5分鐘的延誤﹐都要花好多時間才可消化。

一日唔提升公告的指引要求﹐這個apps 都係失去原意的。

fuwing 發表於 2013-11-23 12:51 | 顯示全部樓層
我由尖沙咀行去尖東沿途都有廣播, 尖沙咀站閘機隔離個mon 都有寫故障會延誤
lsc04d11 發表於 2013-11-23 13:20 | 顯示全部樓層

原帖由 K仔 於 23-11-2013 11:06 AM 發表

我搭既荃灣綫金鐘往尖沙咀一段冇開金口,不過在上扶手電梯時已聽到有廣番,但不知是否尖沙咀站人流過多太嘈吵,或是職員太細聲,只聽到有特別廣播,但完全聽唔到內容,「西鐵綫」三字也聽不到……去到尖東-尖沙咀既隧道先真真正正聽到電腦廣播,後加職員人手廣播,話會有10分鐘延誤。

佢個「10分鐘」唔好玩啦…唔可信。