hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (R) Railway 鐵路討論區 香港鐵路 (R1) (轉貼新聞) 元朗輕鐵列車車頂起火冒煙
返回列表 發新帖
開啟左側

(轉貼新聞) 元朗輕鐵列車車頂起火冒煙

brian 發表於 2013-12-18 14:41 | 顯示全部樓層

原帖由 053h4 於 2013-12-18 14:05 發表

駛到露天地方就得
經過其他月台同咁多個路口, 其他道路使用者及乘客安全緊要, 定輕鐵延誤被罰緊要?

如果一心係諗住唔好阻礙正常車務運作影響乘客,
所以將車駛往緊急月台等消防,
咁又有咩錯呢????

唔洗吓吓都諗到咁負面,
駕駛輕鐵個司機都要冒險,佢大可以停低架車落車等消防,
唔洗搞咁多嘢俾人用陰謀論去講。

053h4 發表於 2013-12-18 14:45 | 顯示全部樓層
簽名被屏蔽
Dennis34 發表於 2013-12-18 15:40 | 顯示全部樓層
原帖由 053h4 於 2013-12-18 02:45 PM 發表

安全緊要過任何野
洗咩要任何人冒險啊? 停低等消防員道就得啦

前面先話"D煙攻上西鐵站仲大鑊", 真係明知山有虎, 偏向虎山行?

小火可以轉眼間越燒越大,仲要將部車開咁遠去處理就真係好有問題。而且部車開行咪等於不停吹空氣俾個火頭,只會燒得更旺。

假使有件物件起火,正常都係滅火而唔會去搬走件嘢去到老遠至滅火。所以好難唔去唔相信,有人為咗唔會有服務延誤而做一個咁危險嘅決定。
九巴AVG=B9之中嘅"病毒"
4056 發表於 2013-12-18 16:15 | 顯示全部樓層

原帖由 93A_S3_6:30am 於 2013-12-18 10:52 發表
車長非常勇,
為左等港鐵唔洗停運唔洗罰款,
置自己同其它人生死於度外,
年度最佳的稱職車長

Ps 事故列車應該可以順利成章,成為首架翻新的三期車吧! ...

唔洗講到咁誇張掛?司機只係聽指示做嘢,況且只係尾卡著火,司機喺頭卡,冇嘢好驚。
利申:我係輕鐵司機

柏麗之戀
053h4 發表於 2013-12-18 16:58 | 顯示全部樓層
簽名被屏蔽
Hisui 發表於 2013-12-18 18:13 | 顯示全部樓層
去一個冇人地方+平時唔會點用既地方
總好過留係正線等燒毀正線設備 到時重麻煩
DIH 發表於 2013-12-18 20:58 | 顯示全部樓層

架車要駛出洪水橋就要set波口,會係司機一個可以話到事的嗎?
諗到作決定的是誰,就會明白此決定的最大考慮是甚麼。
lrv1092 發表於 2013-12-19 02:52 | 顯示全部樓層
原帖由 Dennis34 於 2013-12-18 15:40 發表

小火可以轉眼間越燒越大,仲要將部車開咁遠去處理就真係好有問題。而且部車開行咪等於不停吹空氣俾個火頭,只會燒得更旺。

假使有件物件起火,正常都係滅火而唔會去搬走件嘢去到老遠至滅火。所以好難唔去唔相信,有人為咗 ...

我睇到篇新聞, 第一時間都係咁諗.....
落指示果個職員 係咪諗處理方法諗得唔夠全面?

冒煙唔係即埸熄晒d機件, 而係拖架車周圍行, 現埸又落緊雨, 就係好似拖住個計時炸彈
如果架車中途 (例如坑尾出洪水橋)著火 甚至整到電欖而爆炸, 到時咪仲大濟!

我好相信, 發現果陣如果已經適當處理, 而唔係拖到去洪天路先處理, 應該唔洗著火燒通頂,
因為天湖去洪天路都至少五分鐘 (故障仲要行慢d), 如果天湖已經著緊火, 都拖唔到咁遠.......
所以拖既過程中係延誤拯救機會, 甚至令到件事嚴重左

不過今次最後好彩呀, 低調咁上新聞, 又無影響到其他服務, 又避過唔洗罰錢

GR1473 發表於 2013-12-19 10:25 | 顯示全部樓層
kei_hk 發表於 2013-12-20 12:23 | 顯示全部樓層

原帖由 lrv1092 於 2013-12-19 02:52 AM 發表

我睇到篇新聞, 第一時間都係咁諗.....
落指示果個職員 係咪諗處理方法諗得唔夠全面?

冒煙唔係即埸熄晒d機件, 而係拖架車周圍行, 現埸又落緊雨, 就係好似拖住個計時炸彈
如果架車中途 (例如坑尾出洪水橋)著火 甚至整到電欖而爆炸, 到時咪仲大濟!

我好相信, 發現果陣如果已經適當處理, 而唔係拖到去洪天路先處理, 應該唔洗著火燒通頂,
因為天湖去洪天路都至少五分鐘 (故障仲要行慢d), 如果天湖已經著緊火, 都拖唔到咁遠.......
所以拖既過程中係延誤拯救機會, 甚至令到件事嚴重左

不過今次最後好彩呀, 低調咁上新聞, 又無影響到其他服務, 又避過唔洗罰錢

據報導﹐一發現有冒煙起火﹐司機已經即時安排疏散所有乘客﹐放下後車的集電弓斷電。

此部份司機已經做了第一部的緊急處理程序。

至於當時的煙火有幾大﹐現時無人可提及當時實際﹐可能當時有煙無火﹐所以當時職員評估可以拖離現場再作處理﹐而拖離主線去到洪天路﹐在一個無人的車站可能對所有人更為安全。

至於列車本身﹐原則上係有抗火設計﹐理論上cut了電後﹐應該可以頂到一段時間的。

我自己覺得﹐即使係要怕部車在車站等救援﹐會影響車站本身﹐極其量都係疏散車上乘客後﹐向前駛一小段車﹐去一個較為空曠的位置﹐司機便離開等救援。
拖車行一段長時間﹐一定有問題。
(除非當時只有煙而無火﹐但報導講一開始已經有乘客話有火)

你話今次起火低調報導﹐我只會講mtr 今次好彩。
因為有另一單大新聞蓋過mtr又出事的 "風頭"﹐如果不是有這一單更震撼的新聞﹐火燒輕鐵相信又上頭條。