hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (R) Railway 鐵路討論區 香港鐵路 (R1) 對港鐵職員的好奇
開啟左側

對港鐵職員的好奇

lsc04d11 發表於 2013-12-17 20:11 | 顯示全部樓層 |閱讀模式

琴日事故,有報紙報道明明冇左692,乘車應變錦囊仍然有。呢點我都認同港鐵,剛剛才取消,咁又無理由印得咁快,update得咁快。但連職員都繼續建議過海乘客搭692……

我就好奇想知,如果我問以下車站既職員以下既問題,會否得奇怪答案︰
1. 在將軍澳站問去灣仔點搭巴士?
(測試692取消已上報仲有冇職員唔知)
2. 本星期六在天水圍站問B2X o係邊度上車?
(測試職員對新線認知,你如果答到可乘B2P去深圳灣並指引車站我都accept)
3. 平日早繁時段在牛頭角站問去筲箕灣搭咩巴士?
(我會有d驚職員連606都搭唔出,但正確答案要係606X)
4. 在沙田站問點去禾輋搭689?
(作一條虛擬線出黎,但講明禾輋搭,睇下職員會否感到有不妥)

其實,社會一直講「在職增值」,要求港鐵Customer Service相關的職員經常留意交通路線改變,都不過分吧。就算前線職員唔識,個車站阿頭一星期brief一次也不難吧!
究竟港鐵點請人?請埋一d好多基本野都唔識既人?
其實同hkitalk.net搞合作,請我地入港鐵得唔得呢? (我相信我地版友既相關知識一定比大部分現有職員豐富)

其實我都係有d私心,試過send求職信俾港鐵,寫明清楚香港巴士及鐵路,連interview都冇機會……我唔明點解呢d機會唔屬於我。in左你話我工作態度或者其他方面,都好過請d真係唔太熟悉既職員吧……

Dennis34 發表於 2013-12-17 21:18 | 顯示全部樓層
原帖由 lsc04d11 於 2013-12-17 08:11 PM 發表
其實我都係有d私心,試過send求職信俾港鐵,寫明清楚香港巴士及鐵路,連interview都冇機會……我唔明點解呢d機會唔屬於我。
in左你話我工作態度或者其他方面,都好過請d真係唔太熟悉既職員吧……

Interview同錄用嘅選擇權同準則喺HR到,邊係你想點就點。
一個post可能有成萬人send CV,人哋邊可能份份CV都去睇,
間間大公司做HR同Admin嘅人唔係萬能,
更唔好想人哋為請個人去fill個咁普通嘅post而好認真咁睇,
人哋做都係跟程序,邊個好彩咪有得見,
而且HR同部門嘅話事人先至係重點,尤其係部門嘅話事人唔like你都唔駛諗。

仲有「在職增值」唔係講清楚香港巴士及鐵路呢啲,
係講學歷同技能(實際咪就係可以幫公司搵多啲錢同符合ISO要求嘅技能),
而且你識好多嘢唔等如你做到,但識做到嘢唔等如上頭喜歡你,
好多時做到擦鞋仔同幫上頭做二五(即使你做唔到嘢係閒人)就有用。
打工係講人事講政治講手段,唔係講識好多嘢同做到邊啲嘢。

最後,人哋Customer Service職員唔係要做交通迷,
知其他公司嘅服務同交通路線改變唔一定係個post所要求,
更唔係佢哋嘅份內事,只要按公司程序指示去做先係份內事,
即使公司嘅資料錯都要按程序去做,除非上頭另有指示,
唔係就點做都錯等上頭話。

最後我只有講,想任何事不要太天真,要多了解社會現實。
如果你真係入到人哋公司(或者其他大公司),你就會明白。

九巴AVG=B9之中嘅"病毒"
Hisui 發表於 2013-12-17 22:37 | 顯示全部樓層
HR就正正最唔想交通迷入公司做~
h2o 發表於 2013-12-17 23:50 | 顯示全部樓層

原帖由 Hisui 於 2013-12-17 22:37 發表
HR就正正最唔想交通迷入公司做~

個別職員有呢種想法唔奇, 但冇乜可能會成個部門以此為方針甚至有措施去做一樣咁的野
hokachung 發表於 2013-12-18 03:31 | 顯示全部樓層
原帖由 lsc04d11 於 2013-12-17 20:11 發表
3. 平日早繁時段在彩虹站問去筲箕灣搭咩巴士?
(我會有d驚職員連606都搭唔出,但正確答案要係606X)

你自己都答錯啦,彩虹站鬼有606X
職員本身未必住喺附近,平時出入可能都係靠公司車
張乘車應變錦囊寫住咩咪答你咩lor,就係咁簡單
你要怪就怪出應變錦囊嗰班人啦
nwfb81 發表於 2013-12-18 04:53 | 顯示全部樓層
真係忍唔住要回一回文!
對港鐵職員的好奇??我對你呢類人好奇就真
點解宜家d人愈來愈怪,去客務中心又要問人巴士野又問人其他d路點去
港鐵職員淨係識哂港鐵d野已經夠啦!
就係你呢類人無論關唔關港鐵野都問港鐵職員,人地唔識答就投訴人,你當人地google咩
問巴士野緊係打去巴士公司問啦!你會唔走去問個巴士站長港鐵頭班車幾點呀??

評分

參與人數 3HugeC +3 收起 理由
MB452 + 1 人地唔系巴士司機lol
derekli0126 + 1 問個巴士站長港鐵頭班車幾點
joesiu27 + 1 當人地google

查看全部評分

Hisui 發表於 2013-12-18 07:35 | 顯示全部樓層

原帖由 h2o 於 2013-12-17 23:50 發表

個別職員有呢種想法唔奇, 但冇乜可能會成個部門以此為方針甚至有措施去做一樣咁的野

事實就是如此 以公司咁多年請人經驗來說
呢類一早公開承認自己係交通迷鐵路迷既人都係麻煩友
ccya965041 發表於 2013-12-18 13:01 | 顯示全部樓層
香港人應變能力,係呢一件事件之中都可以見到有幾強勁,
單係鐵路出問題,已經考起好多人,唔識得自己搵其他途徑到達目的地,
還要將自己既無知,推卸到別人身上,人地唔懂得就投訴人地,
其實大家識字,當今科技發達,要查出除左鐵路外,還有巴士,小巴,
點解仲要留難當值既職員?車站又有應變錦囊,點解樓主隻字不提?

你自己是否都係當日向職員問路嗰一部分既市民?
MTR之今昔
mtr.hk365day.com
4056 發表於 2013-12-18 14:48 | 顯示全部樓層
你唔駛好奇!如果你遇著我,你爆血管都似!

我做開輕鐵嘅,但我嘅認知真係只限輕鐵。唔好話巴士,就連其他線,例如西鐵,地鐵等等,我真係諗都廢事諗,叫你問返上面啲人。另外,我渣輕鐵嘅,唔係查飛,所以你問我車費問題,一律拒絕回答。例如你問我A去B幾錢,我極其量答你「大概四五六蚊」,因為我搭車唔駛錢嘅,車費唔關我事。

你好聲好氣嘅,我有時間就幫你一齊開手機apps睇睇。你語氣差嘅,一句「你問嘅嘢關我X事」送返畀你!

投訴?好呀,隨便投,驚你投到氣餒都冇結果咋!你知我叫咩名咪投到夠囉!

btw,你問我巴士嘢我反而仲熟

通常喺元朗,啲人問我出旺角應該搭咩線,我標準答案係搭68X。出銅鑼灣就968。觀塘就268c。總之盡量都唔會教佢地保鐵。

評分

參與人數 1HugeC +1 收起 理由
ate_58x + 1 你問野關我X 事

查看全部評分

柏麗之戀
tvcc 發表於 2013-12-18 15:04 | 顯示全部樓層

回復 8# 的帖子

宜家後生仔女仲勁, 明明有部android phone (有埋google map)都唔用(淨係用黎whatapp、聽歌、睇MyTV),
就走客務中心玩班職員玩人肉問路(要職員人手查地圖冊) ...

評分

參與人數 1HugeC +1 收起 理由
MB452 + 1 同意

查看全部評分