hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (R) Railway 鐵路討論區 香港鐵路 (R1) 對港鐵職員的好奇
開啟左側

對港鐵職員的好奇

cheungtszfung 發表於 2013-12-20 18:39 | 顯示全部樓層

原帖由 Dennis 於 2013-12-17 21:18 發表

Interview同錄用嘅選擇權同準則喺HR到,邊係你想點就點。
一個post可能有成萬人send CV,人哋邊可能份份CV都去睇,
間間大公司做HR同Admin嘅人唔係萬能,
更唔好想人哋為請個人去fill個咁普通嘅post而好認真咁睇,
人哋做都 ...

根本所有公營機構(港鐵架構似公營)都係跟指引就係王道,唔好同公營機構前綫講"指引係死人係生"呢句,唔跟指引出左事隻鑊你幫我揹?

就好似某醫院08年被指見死不救單野,調查報告都唔敢話handle件事個前綫文員要負責,正因為佢依足指引做(指引合理與否另一回事),如果因為跟指做而出事要揹鑊,我保証從此呢類機構會大亂都似

結論係,我跟足指引做一定無鑊上身

樓主| lsc04d11 發表於 2013-12-20 21:08 | 顯示全部樓層
我諗起一個情況與此差不多。

去卡拉OK或餐廳,理論上顧客係要預早搵定逃生出口及路線,方便走火警,以防萬一。D卡拉OK職員可以話呢個唔係佢職責,但有事起上黎,卡拉OK職員係需要指引顧客逃走。你可能話同佢份工無關,但佢亦有需要知道,就算佢平時唔知,去到O個一刻都要有個大職員指引前線的應該怎麼做。走火警時可依靠/提問的只會是卡拉OK職員,而非等待消防員來才問吧?同時都可以問逃生者既,但是否可信?你點都會覺得職員可信D吧?

港鐵職員平時可能唔需要用到九巴或其他交通工具的資料,但有事起上黎,人地要改用其他交通服務,當然會依賴港鐵職員,冇佢地可能連巴士站O係邊都唔識去,更哪說走去問巴士公司職員。而呢個Case,其實乘客亦應一早知道有何替代交通路線,不過有幾多人知就未必100%(正如去唱K一入房已播片提你留意火警路線,但係咪100%會去睇?)

兩個situation相似地方︰港鐵 VS 卡拉OK
緊急資料  緊急乘客錦囊VS門後的逃生路線圖/片段
使用者   知道替代路線VS了解逃生路線 (兩者同時非100%使用者會知道)
職員緊急時職務 教人點樣搭其他交通工具VS指點出路 (呢兩個職責平時都唔會用到,但到緊急時就需要啦!)
求助可信性  港鐵職員/乘客VS卡拉OK職員/逃生者

唯一唔同既係,搭唔到車去唔到目的地唔會死,如果走火警冇職員指引或自己唔識搵出路警示就會死。
brian 發表於 2013-12-20 21:38 | 顯示全部樓層
原帖由 lsc04d11 於 2013-12-20 21:08 發表

去卡拉OK或餐廳,理論上顧客係要預早搵定逃生出口及路線,方便走火警,以防萬一。D卡拉OK職員可以話呢個唔係佢職責,但有事起上黎,卡拉OK職員係需要指引顧客逃走。你可能話同佢份工無關,但佢亦有 ...

呢位大哥,如果你要比較卡啦OK職員,針對職員對非自己公司資訊的熟悉程度,
唔該比較卡啦OK職員識唔識用隔離公司卡啦OK個點歌系統、搖控器、餐飲菜單。
緊急逃生出口我敢講任何一個地鐵職員都一定識。

你係都要夾硬打橫嚟講,拎啲唔係理由的理由去支持你果啲所謂觀點,
咁你自己繼續自我感覺良好啦。

teddybus 發表於 2013-12-20 23:41 | 顯示全部樓層

原帖由 lsc04d11 於 2013-12-20 21:08 發表

去卡拉OK或餐廳,理論上顧客係要預早搵定逃生出口及路線,方便走火警,以防萬一。D卡拉OK職員可以話呢個唔係佢職責,但有事起上黎,卡拉OK職員係需要指引顧客逃走。你可能話同佢份工無關,但佢亦有 ...

板友, 見你舉卡啦OK呢個例子
請問你會唔會要求個間卡啦OK既職員知道佢呢間分店附近有咩巴士小巴路線?
方便你返歸或者去第二間唱喎...  
你會的話, 咁我真係對你既思想構造非常好奇喇....

BTW, 講多無謂, 神秘顧客你做左未呀? 記住問埋卡啦OK喎
仲有食肆既店員除左附近公廁位置, 都要知附近有咩巴士小巴路線架
你知啦, 呢d 佢地都有需要知道架嘛...
Hisui 發表於 2013-12-21 00:13 | 顯示全部樓層
卡拉OK職員係一定要知緊急出口係邊 帶客逃生係佢地職責之一
估唔到你竟然可以用咁既例子 小的深感佩服

呢度D會員都唔包應付中二病患者架
CSHUNG 發表於 2013-12-23 03:41 | 顯示全部樓層
我同意大公司通常唔鐘意請巴士迷/鐵路迷, 只係因為有好多呢類人都好瘋狂, 麻煩, 作為乘客已經夠麻煩, 仲要請返黎做STAFF????
不過我諗大家都需要明白,  公司內有幾多人會真係知道點搭車先最快最方便? 我可以講即使係住附近都未必搭過, 因為人地搭鐵唔使錢, 你點EXPECT人地識咁多巴士? 搭開免費巴士見車就上邊理得你等死一條線要幾耐? MTR STAFF 多數都係跟份LEAFLET 話你知嫁啫, 咁出LEAFLET果個冇比甚至連自己都唔識咪冇囉~!!!!

不過我會咁做囉,
1. 睇個客係邊度問 e.g. 入左閘未?
2. 了解下佢需要咩既方法, E.g. 快? 平? 唔塞車? 盡量少轉車? 指明要巴士/鐵路?....
一般黎講會提供一至兩個最直接既方法, 例如如果係沙田站問點去海洋公園, 我會叫佢ERL 紅磡轉107/171/170, OR 170
唔會理係咪倒公司米, 講得好聽D叫 CUSTOMER SERVICES

CSHUNG 發表於 2013-12-23 03:46 | 顯示全部樓層

同埋補充一句, 將軍澳線爆鑊, 你係咪問正外判工? 自己諗下有咩分別.......
mrm23 發表於 2013-12-23 19:00 | 顯示全部樓層

逃生路線,法例上你公司一定係要清楚讓顧客知道的,而作為員工,你是有責任讓顧客知道的

至於你個 case,更加接近現實的比喻係,有顧客問你逃生路線,你走去教佢一條你覺得最快的路線,而不是公司指定的逃生路線。

冇事由自可,有事的話,監都有得你座。
(而你公司一樣可以成為被告,因為佢請左你,而你作為一個員工身份,俾左一個錯誤的指引顧客。)

相反,如果條逃生路線本身冇跟消防
而你仍然按公司指引話俾個顧客知的話,
你公司肯定會入晒,而你就肯定冇事。

對大公司黎講,佢地會好怕尐 staff 亂答野,因為個後果係佢地未必係承擔得起的。

個 staff 亂答野,有乜三長兩短的話,
要賠一百幾十個,
公司最多都係炒左佢 + 告到佢破產,
但間公司一樣會成為被告,而且分分鐘係間公司俾人告到破產...
kl9327 發表於 2013-12-23 21:43 | 顯示全部樓層
樓主,你要明白,係現今香港社會上,
大部分員工都係唔會做多過佢地職責既野,
因為做多錯多,做少錯少。
timewater 發表於 2013-12-23 21:58 | 顯示全部樓層

就算我住元朗區咁耐, 而家先知道有條開左成半年68E線由八鄉去元朗,
日日0係紅磡返工, 都未必知道邊條巴士線係最快去到馬會/sogo/維園, 有咁多條過海巴, 一般心態都係望下路線牌, 寫住經灣仔/銅鑼灣就上

巴士路線日新月異, 邊記得咁多, 都係用到先查架啦, 再唔係搭港鐵

所以你好難expect 港鐵員工會有人知最update既交通資訊, 識返港鐵網絡(加埋輕鐵)已經好好
就算自己所屬既區, 要有員工日日留意有咩線改動, 係好難既事

如果你咁熟交通, 大可以去做運輸署