hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 九巴99R開辦消息
開啟左側

[服務調整] 九巴99R開辦消息

lsc04d11 發表於 2013-12-20 22:40 | 顯示全部樓層

有詳情及新聞稿
http://www.kmb.hk/lib/99R%20Banner.pdf

不過只限一張banner,冇沿途車站。

其實99R開往黃石碼頭得唔得呢(如可的話,繞一繞經西貢北),咁樣呢個收費會合理D,又有番少少獨市位。
(正如大家話齋,搭299/299X/99轉鐵都得)
kmb71k 發表於 2013-12-20 23:20 | 顯示全部樓層
原帖由 lsc04d11 於 2013-12-20 22:40 發表
有詳情及新聞稿
http://www.kmb.hk/lib/99R%20Banner.pdf

不過只限一張banner,冇沿途車站。

其實99R開往黃石碼頭得唔得呢(如可的話,繞一繞經西貢北),咁樣呢個收費會合理D,又有番少少獨市位。
(正如大家話齋,搭299/299X/99轉鐵都得)

黃石碼頭係北面
西貢總站係南面
對去西貢的人可能無問題
但去黃石碼頭既人肯唔肯同你先去西貢市中心行大運?
以上回應,是否可行?是否合適?
icecone 發表於 2013-12-21 00:03 | 顯示全部樓層
原帖由 kmb71k 於 2013-12-20 23:20 發表

黃石碼頭係北面
西貢總站係南面
對去西貢的人可能無問題
但去黃石碼頭既人肯唔肯同你先去西貢市中心行大運?

唔肯都要搭架啦
私家車又入唔到
兜入西貢點都快過落彩虹等96R
大網仔等94又難上車
lsc04d11 發表於 2013-12-21 09:36 | 顯示全部樓層

我當然希望99R同96R,698R一樣服務黃石碼頭至黃竹灣各站,然後就轉番去西沙路O個邊
但如果真係唔夠客,始終都要本番住九巴開呢條線既「原意」就係去西貢(如果唔係佢都唔使西貢北都要兜入西貢)

最理想梗係黃石碼頭至黃竹灣一段已夠客,(或者有8成,可留2成俾西沙路沿線),咁咪唔使入西貢囉。
又可以Share左96R少少客(話唔定有D96R客出到鑽石山都會去番新界其他區,可能99R轉車會方便左,或者求其二選一,有D人總之要落左山先,出到市區就搵野食/搵車轉)

呢個改線方法可以等99R開左三個月檢討(我指西貢北至大學站O個條),我覺得此方法先有可能同299X互相協調……(唯一壞處,如果走線係我理想既話,九巴就會食少D西貢客)

053h4 發表於 2013-12-21 09:48 | 顯示全部樓層
簽名被屏蔽
Choi 發表於 2013-12-21 10:09 | 顯示全部樓層
擔心變另一條T6
嗰頭城記想cut698R,
嗰頭九記就大肆擴張
新造的人、如鷹展翅上騰。
62561 發表於 2013-12-22 01:33 | 顯示全部樓層

呢條線全程行車里數係15.2公里..
最高准許收費,假日路線少於15公里者最高收費$12.3,超過15公里可以收$14.7..
可能呢個就係擺西貢北嘅原因..
杜比 發表於 2013-12-24 19:30 | 顯示全部樓層
應該開唔夠1年就cancel
BlackBird 發表於 2013-12-24 20:36 | 顯示全部樓層

回復 58# 的帖子

又未必
一到假日,西貢仲旺過旺角,299/99全部大頂閘
呢個時候,有99R,你仲唔即刻上99R?
即使係執雞線,都可以執到頂閘
P960早日摺線
hkbw 發表於 2013-12-24 23:57 | 顯示全部樓層

原帖由 BlackBird 於 2013-12-24 20:36 發表
又未必
一到假日,西貢仲旺過旺角,299/99全部大頂閘
呢個時候,有99R,你仲唔即刻上99R?
即使係執雞線,都可以執到頂閘

99R就算西貢唔打爆, 十四鄉都有排執..807系又愈做愈唔爭氣, 真係益晒九巴~~
仲要搭99R出大學快過807系多多聲~~
殺雞焉用牛刀?!