hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 昨晚城記n8x無故飛站加788偷雞冇開尾車! ...
開啟左側

[服務調整] 昨晚城記n8x無故飛站加788偷雞冇開尾車!

EH2674 發表於 2014-1-1 22:47 | 顯示全部樓層

原帖由 jasoncky 於 2014-1-1 22:37 發表

你企出馬路大字型載車, 佢實停俾你

再唔係瞓係馬路等AM專車來載你,
幾蚊都慳返

版友,水唔係咁抽架,如果樓主無吹水,無埋站係司機既錯...
強人所難,不可一不可再
 樓主| ma2 發表於 2014-1-2 00:03 | 顯示全部樓層

回復 11# 的帖子

當時我離遠見到8170 的n8x駛來時我立即第手示意
要上車,結果駛到埋來佢完全冇意識停站上客。。當時
我同班同樣等該班n8x客媽聲4起点解架巴士咁空都飛站!
4437 發表於 2014-1-2 03:38 | 顯示全部樓層
城巴還好,我一個禮拜有幾次大約2350喺勞資審裁處等104,
尾班寫住0000白田開,但日日都等到0040都唔見104蹤影,最後要等10架先有1架有位既紅小過海
GF2158 發表於 2014-1-2 04:47 | 顯示全部樓層

原帖由 4437 於 2014-1-2 03:38 發表
城巴還好,我一個禮拜有幾次大約2350喺勞資審裁處等104,
尾班寫住0000白田開,但日日都等到0040都唔見104蹤影,最後要等10架先有1架有位既紅小過海
104兩邊尾車都係2350
如果沿途無阻滯尾車0040都到左堅城啦
巴士迷....真係過癮=__=
4437 發表於 2014-1-2 06:16 | 顯示全部樓層
原帖由 GF2158 於 2014-1-2 04:47 發表
104兩邊尾車都係2350
如果沿途無阻滯尾車0040都到左堅城啦
多謝更正

其實最早試過2330去等,都係夠膽死冇車,

加上紅頂多數喺旺角上滿先開,到油蔴地已經冇位(好多次要靠前車提醒後車油蔴地有個客,後車先會特登吉個位)

唔轉搭地鐵隨時焗食一個鐘西北風。
chiukit2001 發表於 2014-1-2 13:01 | 顯示全部樓層
無打上新記問?
lawrencewong1 發表於 2014-1-2 14:10 | 顯示全部樓層

原帖由 ma2 於 2014-1-1 15:38 發表
昨晚遊完h2a後都係035am,理應趕到788往小西灣尾車!但等到成050am都唔見有788,擺明老城偷雞冇開尾車
! 跟著走出去環球中心個站等n8x返小西灣,大約100am有架
8170的n8x駛到,於是第手截架n8x,當時有其他乘客也第手!
但架 ...

小弟係大會堂等2號期間,見到7500@788,當時係0036、0037,好深刻嘅係司機望一望就抽頭走,成堆人遲咗遞手而冇車上,當中仲有位新巴女職員,
唔知師兄你當時係去大會堂定係怡和大廈等車?小弟印象係70XX@6-->7500@788-->頂閘37R-->33XX@2 (抱歉記唔晒咁多)

0040 頂閘嘅2號到大會堂,小弟睇一睇手機時間係0040,諗住去搭N8X,788係喺2號到之前幾分鐘走咗;
師兄你話
擺明老城偷雞冇開尾車,似乎好武斷

行去皇后像廣場望埋去大會堂仲見到部DA66,見到成堆人影緊相

原帖由 EH2674 於 2014-1-1 22:07 發表

近牌多左新人行788

31/12,0620同0630班車都要8分鐘先到大會堂,正常只需6分鐘,去到柴灣工業城比平時慢左5分鐘

樓主話約1點有N8X,但頭車開0045,點計都唔駛10分鐘先到德忌利士街,正路應該,我覺得係樓主隻錶快左,去到天橋時班 ...

其實N8X 係差唔多10分鐘先到
德忌利士街,我都唔知點解
之前搭都係喺
德忌利士街站上0245開果班,都0255先埋站

至於樓主話約1點,小弟俾多個時間大家參考,我約0058係皇后像廣場上8170@n8x

講開先講,呢班車去到Sogo,成堆人想上N8X,而架車就停係中線,小弟望埋個站到係有個套封咗,所以一開頭司機冇開車,最後司機都開門俾客上落
 樓主| ma2 發表於 2014-1-2 21:52 | 顯示全部樓層

回復 17# 的帖子

我記返起當時時間係0:53...經過德紀仕街分站便高速過站冇理有冇乘客要上車。。
da54 發表於 2014-1-2 22:52 | 顯示全部樓層
原帖由 lawrencewong1 於 2014-1-2 14:10 發表

小弟係大會堂等2號期間,見到7500@788,當時係0036、0037,好深刻嘅係司機望一望就抽頭走,成堆人遲咗遞手而冇車上,當中仲有位新巴女職員,
唔知師兄你當時係去大會堂定係怡和大廈等車?小弟印象係70XX@6-->7500@788-->頂閘37R- ...

但係我離遠見到 7500 都停左一段時間....
而係期間,H2A 的 VA54, 55 就岩岩返緊入愛丁堡廣場....
至於你們信不信?反正我信了
HY1012 發表於 2014-1-3 11:06 | 顯示全部樓層

大時大節環球個站實封啦

評分

參與人數 2aPower +2 HugeC +1 收起 理由
DM17 + 1 真相大白 369
chriskc011 + 1 + 1 真相大白,原來係一堆人係封左既站等車 ...

查看全部評分