hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 城巴及新巴招標購買電池巴士
開啟左側

[服務調整] 城巴及新巴招標購買電池巴士

nwfb1001 發表於 2014-1-5 23:30 | 顯示全部樓層

原帖由 mc_ruby 於 2014-1-5 23:15 發表
新巴應該都係試82M多,,,,起馬近車廠有麻煩都快d處理
城巴我就未諗到

城巴的話,S1/S56都唔錯
新巴仲有條595可以試
da54 發表於 2014-1-5 23:33 | 顯示全部樓層
之前政府文件講過,城巴新巴夾埋有十輛電池電動巴士試行五條路線,
大家可以繼續估....
至於你們信不信?反正我信了
kmbodth 發表於 2014-1-6 12:05 | 顯示全部樓層
原帖由 nwfb1001 於 2014-1-5 23:30 發表

城巴的話,S1/S56都唔錯
新巴仲有條595可以試
595好似成日即捕即解要停車充電就要電容快充/日修/用車加倍。
78/82M/2/722?
48/97A?
Anpretext 發表於 2014-1-6 12:09 | 顯示全部樓層

原帖由 PatPatLeo 於 2014-1-5 22:07 發表

依D野都係面子工程je, 總之無論測試結果如何,只要冇重大事故發生,某D政府部門都可以話自己「為環保出左一分力」。
係好野,外國一早用緊啦!
果粒咁大既電池從生產到棄置既污染可以一字不提
tommy11529 發表於 2014-1-6 12:10 | 顯示全部樓層
原帖由 da54 於 2014-1-5 23:33 發表
之前政府文件講過,城巴新巴夾埋有十輛電池電動巴士試行五條路線,
大家可以繼續估....

新巴: 78, 82M, 595
城巴: S52, S56
053h4 發表於 2014-1-6 12:14 | 顯示全部樓層
簽名被屏蔽
238X 發表於 2014-1-6 12:35 | 顯示全部樓層

原帖由 PB602 於 4/1/2014 13:37 發表
只有某鄰近國家 ...

咁遮遮掩掩做乜?中國 / 中共 咪直講囉!呢度又無擁共生物,唔使驚被人河蟹喎!
推文或跟推文者帖,一律舉報,不作通知
kei_hk 發表於 2014-1-6 12:45 | 顯示全部樓層
原帖由 PatPatLeo 於 2014-1-5 10:07 PM 發表

依D野都係面子工程je, 總之無論測試結果如何,只要冇重大事故發生,某D政府部門都可以話自己「為環保出左一分力」。
係好野,外國一早用緊啦!

我只係覺得﹐係以前的環保團體話電動車﹐講到電動車有幾好﹐柴油車有幾差。
但係當時(以至來到今天)電動車仍只能夠在小型車使用﹐以及不是供全天運作。這一點﹐真係這堆環保團體唔知係有心定無意地無提過出來。

而上一届政府又乜都唔做﹐成為弱勢政府﹐為了唔想出現民反﹐咪每年推少少野出來做﹐叫做有D野比市民睇囉﹐挽回少少民心囉。

巴士公司應該知道電動車係唔可行﹐但未試過無實際數據﹐又好難好決絕地講唔適合用電動車。在有資助的情況下﹐咪入幾部﹐叫做試下車﹐比D真實數據出來﹐塞住班環保團體把口﹐講出應用唔到電動車的原因。

我唔係話電動車真係唔可以在大型車使用﹐但係唔適宜在商用車輛使用。試想一下充電所需的時間﹐部車完全唔用得﹐點算好?
如果部車唔係商用﹐以私用為主﹐一日只會用幾小時﹐2次使用又有一定時間相距﹐可用作充電﹐這是無問題的。

我又唔係太信電動巴士只有強國內有能力推出﹐外國廠無能力製做。只不過外國廠深明電動巴士係唔會有市場(基於充電時間問題)﹐所以神早已經放棄電動巴士﹐轉投在有更利巴士公司營運所需的混能巴士。

** 實情係電動車係好﹐但差在充電及續航力好有問題。柴油車唔算係差﹐只要為舊車加添過濾便可提升排氣﹐新車本身亦有更高的排氣標題﹐比起 "嘖黑煙"的舊觀覺﹐已經係差天共地。而另一件事﹐唔好以為石油氣車都係環保﹐有報告指當車行了一段年期後﹐保養不足/不佳﹐出來的污染物可以比柴油車更嚴重。

kei_hk 發表於 2014-1-6 12:51 | 顯示全部樓層
原帖由 da54 於 2014-1-5 11:33 PM 發表
大家可以繼續估....

睇見九巴2部(款)電車﹐又會唔會縮沙﹐縮細試驗計劃的規模?  或者改變一下測試車的類型﹐增加測試混能車的資源。

sea1986 發表於 2014-1-6 16:06 | 顯示全部樓層

原帖由 kei_hk 於 2014-1-6 12:45 發表
我又唔係太信電動巴士只有強國內有能力推出﹐外國廠無能力製做。只不過外國廠深明電動巴士係唔會有市場(基於充電時間問題)﹐所以神早已經放棄電動巴士﹐轉投在有更利巴士公司營運所需的混能巴士。

如果「深明」電動巴士冇市場嘅話
美國都唔會有公司專開發電容巴士啦
而且陸續有新巴士公司加入同現有公司加訂添
講到咁老定——「神早」放棄電動巴士

真係麻煩做下先發表偉論好冇?
貶低香港人,擁抱強國人,可悲