hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (R) Railway 鐵路討論區 香港鐵路 (R1) 請問客務中心會唔會賣單程飛??
開啟左側

請問客務中心會唔會賣單程飛??

kei_hk 發表於 2014-1-3 22:27 | 顯示全部樓層

原帖由 S3BL417 於 2014-1-3 10:15 PM 發表
上兩個星期係九龍灣站幫個外國人係售票機買飛
點知入左錢後佢同我唔出飛

之後去客務中心同佢講
佢就叫我講個價錢出黎,之後就比張相同價值既飛出黎。 ...

唔係呀?

職員唔去CHECK 下部售票機便即刻信乘客﹐即刻出車票給乘客?

最少都去睇下部機係唔係出票位有車票JAM住出唔車票。

樓主| cklee19810419 發表於 2014-1-3 23:16 | 顯示全部樓層
可能因為我搭西鐵多,成日見佢話客務中心唔賣飛,所以有印象係客務中心唔賣飛的......
busfunfun 發表於 2014-1-3 23:31 | 顯示全部樓層
一直以黎係鼓勵乘客係ticket machine買飛
老銅CUC有時更協助遊客唱散大紙
令售票機SA經常要幫客入百幾蚊大餅買過境飛

如果個個係CUC買飛
條隊可以排返上深圳
Megabus 發表於 2014-1-3 23:40 | 顯示全部樓層

單程票而言,客務中心只會做補票工作,除非成個站D售票機全部壞晒,否則客務中心係唔會發售單程車票

正如樓上所講,如果個個有售票機都去買飛,一定打晒蛇餅,阻住果D真係有需要用客務中心的人,同埋仲有好多好多其他原因...

48x 發表於 2014-1-4 01:25 | 顯示全部樓層
原帖由 busfunfun 於 2014-1-3 23:31 發表
講起過境飛
合併之後每個車站買飛去到嘅地方多左
車資銀碼亦大左
而偏偏好多售票機仍然唔食紙幣或者淨係食$10/20
搞到好似玩遊戲咁入極都未入完堆銀仔

市區線批機大大話話都十八年命
究竟MTR有冇改裝售票機甚至換機嘅打算

mmlcs36 發表於 2014-1-4 02:07 | 顯示全部樓層
kei_hk 發表於 2014-1-4 10:45 | 顯示全部樓層

原帖由 48x 於 2014-1-4 01:25 AM 發表
講起過境飛合併之後每個車站買飛去到嘅地方多左
車資銀碼亦大左

究竟MTR有冇改裝售票機甚至換機
...

隨著更換新的智能車票﹐入面部份機件有如出入閘機一樣﹐已經做了改裝及提升。

唔知是否符合你所講 "改裝" 的定義了。

售票機機食唔食紙幣﹐或是唔食大面額紙幣﹐都係睇下mtr肯唔肯加番入紙幣的部件﹐同埋睇下肯唔肯做調校去接受大面額紙幣。

大家可以看到mtr一個處理升級的模式﹐便是外殼不變/不會大轉變﹐只係把入面的機件大改動﹐大改裝﹐甚至入面的機件完全性更換﹐乘客根本唔會得知有沒有更新過。
第一代的出入閘機便是一個好例子。

想見到全新的閘機/售票機﹐相信都要有新線/車站開通﹐才會有機會出現。

而2鐵合併時﹐都有一批閘機及售票機收起了﹐近年搬了閘機到不同車站加裝﹐提升服務。
但這批入過冷宮的設備/之前存倉備用機﹐未必夠南港島線﹐港島線及觀塘線延長﹐沙中線之用﹐所以應該在未來1-2年會有新機同大家見面

Brianonly 發表於 2014-1-4 10:59 | 顯示全部樓層

回復 15# 的帖子

之前試過係康城係一部聲稱可以入50/100,但係淨係收銀仔/10/20,根本入唔到50/100
kei_hk 發表於 2014-1-4 11:19 | 顯示全部樓層
原帖由 Brianonly 於 2014-1-4 10:59 AM 發表
之前試過係康城係一部聲稱可以入50/100,但係淨係收銀仔/10/20,根本入唔到50/100

我記得有人投訴過﹐上過報紙﹐mtr當時話部機係會因應車票總額﹐去決定是否去收 $50/100的。

即係你買十幾蚊的車票﹐係唔會收$50/100的。
但如果車票總額去到$8x﹐便會收$50。

估計係同找續有關﹐唔可以處理大量硬幣找續。

ps. 我只根據上面回文得知部機會收 $50/100﹐我沒有查證過。

hkth 發表於 2014-1-4 13:22 | 顯示全部樓層

原帖由 busfunfun 於 2014-1-3 23:31 發表

如果個個係CUC買飛
條隊可以排返上深圳 ...

原帖由 48x 於 2014-1-4 01:25 發表
講起過境飛合併之後每個車站買飛去到嘅地方多左
車資銀碼亦大左

究竟MTR有冇改裝售票機甚至換機o既打算

原帖由 Brianonly 於 2014-1-4 10:59 發表
原帖由 kei_hk 於 2014-1-4 11:19 發表

我記得有人投訴過﹐上過報紙﹐mtr當時話部機係會因應車票總額﹐去決定是否去收 $50/100的。

即係你買十幾蚊的車票﹐係唔會收$50/100的。
但如果車票總額去到$8x﹐便會收$50。

估計係同找續有關﹐唔可以處理大量硬幣找續。

ps. 我只根據上面回文得知部機會收 $50/100﹐我沒有查證過。

本人就曾經看過那些能使用鈔票付款的售票機上的貼紙, 若車費總金額>=$30才能使用$50鈔票, >=$80才能使用$100鈔票. 至於原因應與kei_hk所言有關.

本人就認為港鐵暫時還不需要更換新售票機, 只要增加能使用鈔票付款的售票機數量就可以了.