hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (R) Railway 鐵路討論區 香港鐵路 (R1) 原來南昌至屯門全日通可以做到預售功能 ...
開啟左側

原來南昌至屯門全日通可以做到預售功能

A19-AD4807 發表於 2014-1-11 19:54 | 顯示全部樓層 |閱讀模式

cat666 發表於 2014-1-11 20:19 | 顯示全部樓層
我估因為是智能車票的關係
rickycheng 發表於 2014-1-11 20:55 | 顯示全部樓層
但你預售個張搭唔到輕鐵,呢個先係D 人想預售日票的原因

遊客日票一向可30日內使用
dogdog 發表於 2014-1-12 00:52 | 顯示全部樓層

原帖由 cat666 於 2014-1-11 20:19 發表
我估因為是智能車票的關係

應該都唔關事,只係因為佢Set左張飛就開始計一日,
智能車票最大既希望係想第一程可以係輕鐵鐵巴,咁就唔洗蝕第一程
busfunfun 發表於 2014-1-12 01:34 | 顯示全部樓層
唔知幾時智能飛用到LR同巴士(FF中)
其實理論上呢個技術唔難
智能飛用八達通都係差唔多
聽聞遊客飛講明只可以30日內
實際係會長D
同埋其實佢唔係全日通
而係24小時內通行
但WRL果隻係
(一個服務時間日內)

lsc04d11 發表於 2014-1-12 10:28 | 顯示全部樓層
原帖由 dogdog 於 12-1-2014 12:52 AM 發表

應該都唔關事,只係因為佢Set左張飛就開始計一日,
智能車票最大既希望係想第一程可以係輕鐵鐵巴,咁就唔洗蝕第一程

我都覺得磁性票都已經係咁。
因為你每次買全日通,佢都係即刻俾張車飛你,然後在通行證上蓋印蓋日子。

難道客務中心的服務員於每日上班前都要為數十張,甚至數百張的磁性車票set日期?我相信都係第一次入閘時記低日子,或者好似大家咁話,計24小時,兼set左程式係當日尾班車時間起失效。

正如去換mtr club既飛,話就話一個月,冇理由你12月24日去換,就真係1月23日到期,佢一早就入好哂日子,30日只是一個警告俾你聽,你太耐唔用張飛會失效。
rickycheng 發表於 2014-1-12 10:35 | 顯示全部樓層

原帖由 lsc04d11 於 2014-1-12 10:28 發表

因為你每次買全日通,佢都係即刻俾張車飛你,然後在通行證上蓋印蓋日子。

難道客務中心的服務員於每日上班前都要為數十張,甚至數百張的磁性車票set日期?我相信都係第一次入閘時記低日子,或者 ...

其實而家查閱機應該CHECK 到全日通/紀念票有效期(但我沒用過智能車票)

Dennis34 發表於 2014-1-12 19:35 | 顯示全部樓層
原帖由 rickycheng 於 2014-1-12 10:35 AM 發表

其實而家查閱機應該CHECK 到全日通/紀念票有效期(但我沒用過智能車票)

上星期我正正換到一套智能紀念車票,
走去查閱機拍卡只會顯示車票剩餘車程而無法查閱有效期。
而普通單程票更只顯示票值,
反而以前儲值票年代嘅查票機可睇到嘅資料仲要多。

九巴AVG=B9之中嘅"病毒"
kei_hk 發表於 2014-1-13 10:48 | 顯示全部樓層
原帖由 A19-AD4807 於 2014-1-11 07:54 PM 發表
話說尋日去買全日通,特登唔用,留蕃今日用,結果今日用到搭西鐵。其實除左西鐵日票可以做到,遊客係咪可以做到

我只知你這樣做﹐遇到職員查票﹐你一樣可以視作無票乘車(途票)行為。

http://mtr.com.hk/chi/whatsnew/mp_extra/TUMNACDP.pdf  (留意條款第3點)

kei_hk 發表於 2014-1-13 11:09 | 顯示全部樓層

原帖由 lsc04d11 於 2014-1-12 10:28 AM 發表

難道客務中心的服務員於每日上班前都要為數十張,甚至數百張的磁性車票set日期?我相信都係第一次入閘時記低日子,或者 ...

你講出張車票係即時取出可使用﹐唔需要 "過機"﹐即係張車票早已有資料。(不論新/舊車票﹐處理方式都一樣)

這樣﹐極大機會係定期在後勤地方處理這些日票﹐例如每個星期/月做一次﹐而有效日期可以係2星期/1.5個月。
這樣做便可以前線做少好多野﹐只需在某個時間之前賣同一批的車票﹐這批車票便一定有效﹐撈亂亦唔怕 (或新一批車票未到手都唔怕)﹐因為有 "走盞期"。

車票只需要在第1次使用後﹐自動開始計算車程﹐在同一天的票務結算期之前(即翌日早上5:00)有效﹐一過時便失效﹐這樣便可以令乘客只可在一天內使用。
(一般人唔會好似樓主﹐唔會去用磁帶票/智能票的﹐所以張車票唔會有機會在第2天都可使用)

其他不同類別的特別車票﹐例如遊客票﹐紀念票﹐都係用同一方式﹐都應該都是集中在後勤一批批處理﹐都係用相同的啟用方法(利用乘客首次使用入閘機)﹐分別只是在計算有效期/車程上的不同。