hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 巴士攝影作品貼圖區 (B3) 可能這是87K要3AV的原因~
開啟左側

可能這是87K要3AV的原因~

edhong 發表於 2014-1-14 13:39 | 顯示全部樓層

簽名被屏蔽
edhong 發表於 2014-1-14 13:44 | 顯示全部樓層
簽名被屏蔽
homanho 發表於 2014-1-14 13:46 | 顯示全部樓層
原帖由 edhong 於 2014-1-14 13:39 發表

對我黎講反而唔難,不過我由錦英去新港城轉的,快則追到86K(同時抵達沙中),慢都係慢一班車而已。

九巴收5個8一位真係唔抵坐完全搶錢架!86C收6個1,680收5個9,仲要收車再收車,無謂貼錢買難受喇。 ...

收5個8真係搶錢,所以810都係唔錯既選擇(5個半)
禾輋上車更抵搭(4個半),一定快過85K/40X
JJ 6360 ATS17
homanho 發表於 2014-1-14 13:49 | 顯示全部樓層

原帖由 edhong 於 2014-1-14 13:44 發表

但係補給站食西北風仲惡劣過705/706播,之後黎架洗衣機(滿座的),真係OMG了~

所以我會落上水轉KCR轉87K/289K

落上水首選嘉湖邨巴
其次還有276A或276B
JJ 6360 ATS17
 樓主| hkbw 發表於 2014-1-14 14:00 | 顯示全部樓層
原帖由 DIH 於 2014-1-14 12:11 發表
我讀大學時(已有馬鐵、未全冷)係感慨「唔怪得87K以前要用3BL!」

個陣時, 幾乎九巴所有最高載客量既車都行過87K (應該只欠3M)~~

馬鐵通車後, 政府/九巴一路話87K客量下降而減班, 將條287K變成807A, 但其實馬鞍山人口不斷增長,
馬鐵係好多位置都唔夠巴士快及直接, 令到今時今日仍能出現此種情景~
殺雞焉用牛刀?!
ANgus31 發表於 2014-1-14 14:13 | 顯示全部樓層
原帖由 edhong 於 2014-1-14 13:17 發表

巴士唔駛等的嗎?呢兩條線等車嘅時間分分鐘耐過免費車呀。你咁講我直頭講你知免費車駁免費車快過一程85K添喇
免費車3個字一班,
我住馬鞍山咁耐搭佢出沙田係絕少等過15分鐘,
86K更加唔好講了
ANgus31 發表於 2014-1-14 14:22 | 顯示全部樓層

原帖由 2A_DL13 於 2014-1-14 12:16 發表

東西互轉其實唔慢,因為站疏,另一更吸引之處又係呢句,學生半價

不過我琴日聽至嚇我既係有朋友由調景嶺某大專去將軍澳某廣場,結果
就因聽聞好遠,所以決定搭地鐵由調景嶺去將軍澳再行十幾分鐘過去。
初初以為係寶盈,原來係 ...
唔慢,即係幾快先,7個字?8個字?
我搭過一次互轉,不過以後都唔會咁搭,
我用左10個字,巴士,
快既7個字,慢既9個字,
8達通哩樣野,真係咁重要,
巴士應該冇學生搭
AVW28 發表於 2014-1-14 15:05 | 顯示全部樓層
原帖由 edhong 於 2014-1-14 13:17 發表

巴士唔駛等的嗎?呢兩條線等車嘅時間分分鐘耐過免費車呀。你咁講我直頭講你知免費車駁免費車快過一程85K添喇

免費車就要等啦!
仲有就係要在新港城購物到一定金額先換到喎!
同埋唔係個個都住咁近新港城架!
LL3850
edhong 發表於 2014-1-14 15:39 | 顯示全部樓層
簽名被屏蔽
nickk 發表於 2014-1-14 16:20 | 顯示全部樓層

原帖由 3357。KS8450 於 2014-1-14 10:40 發表
樓主, av 掛牌年代繁時(尤其下繁)排長龍已是家常便飯!

樓主,3BL掛牌年代繁時(尤其下繁)排長龍已是家常便飯!
OMG