hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 西港島線通車巴士路線重組計劃(1/2014修訂) ...
開啟左側

[問題] 西港島線通車巴士路線重組計劃(1/2014修訂)

superbus 發表於 2014-1-19 01:50 | 顯示全部樓層

原帖由 brianso198 於 2014-1-18 20:17 發表

無他,
當架5B繁忙時間寫7-15分鐘一班仲要唔留5C同5S既時候,
你叫西營盤既居民點過?
點過? 咪行去坐地鐵囉
兩分鐘一班既地鐵, 乜客都清得哂啦
KV1902 發表於 2014-1-19 03:41 | 顯示全部樓層
18呢一組,其實可以咁改..........

18 維持原狀 (唔計2/18一組恩怨先)。
18P 過北角後,上東廊,西灣河出,停愛秩序出柴灣市,小西灣總站。
18X 改跟722咁鰂魚涌出,兜上耀東擺筲箕灣。

反正帶狀地帶既香港島,如果愈特快同「普慢」地鐵打,就會愈著數。
而且愈遠地方,地鐵就愈輸.......... 其實18X唔係攪局,相反係「錯誤中的學習」,畢竟「東西特快」係一定要有..........

而且北角去西灣河/筲箕灣冇快車,只有綠小65,仲可以執下雞~
(除非102X開啦)

至於2同18,我認同師兄講唔同客路...........
不過我估2難逃一死,咁如果冇計就得改18,損失最大就係海傍路(告士打道)去銅記/天后>海傍路快速線.........
因為碼頭可以5X,內告去中環又唔少選擇.........

brianso198 發表於 2014-1-19 08:04 | 顯示全部樓層
原帖由 superbus 於 2014-1-19 01:50 發表
點過? 咪行去坐地鐵囉
兩分鐘一班既地鐵, 乜客都清得哂啦

問題係西營盤反得最勁既主因係因為連一個最合理既巴士服務都無喎...
再講5X呢個行法係咪真係可以應付西港島線先...真係好難講架喎...

wongmelvin 發表於 2014-1-19 08:46 | 顯示全部樓層

好心5X一早就改西祥街出中環啦
嗰班石塘咀嘅人阻住晒
去到水街,跟住快得嗰小小
又落番IFC
跟住IFC又塞
塞下塞下又同5,5B差唔多時間
最好就skip埋灣仔
直去銅記
5X係西行先叫做快
中環直去西祥街
佢有18P 18X做石塘咀生意
kay 發表於 2014-1-19 09:09 | 顯示全部樓層
原帖由 wongmelvin 於 2014-1-19 08:46 發表
好心5X一早就改西祥街出中環啦
嗰班石塘咀嘅人阻住晒
去到水街,跟住快得嗰小小
又落番IFC
跟住IFC又塞
塞下塞下又同5,5B差唔多時間
最好就skip埋灣仔
直去銅記
5X係西行先叫做快
中環直去西祥街
佢有18P 18X做石塘咀 ...
非繁忙時間唔係有石塘咀至水街既話
相信5X應該要開12/15分1班先夠客

5X東行提速,巴士公司話唔埋會慳到車,先有咁既建議

但5X提速既話,石塘咀至水街就再無快車出中環,同西營盤命運同殊
只係有架改頭換面既銅記特快18P作補償

其實西環尾如果有5X/18X照顧,18P應該更改為石塘咀(屈地街)-正街<>灣仔北/銅鑼灣/北角,咁西營盤個關應該比較易過
其實睇返西區發展,西營盤變天係比西環尾多,潛力計西營盤係多過西環尾少少
唔計重建,好多食肆都打入晒去西營盤,大把樓收晒等重建

世界很簡單 人類很複雜
Ravenclaw 發表於 2014-1-19 10:38 | 顯示全部樓層
唉...

近年巴士公司淋縮數淋得愈來愈勁,連一條路線的執雞功能都唔想要,只系想殺線,然後下下靠主線開特車解決問題...

18取消然後靠開18P特去解決問題、之前720A下繁取消後靠開720特解決問題

最底死的地方就系18早繁被減班後要靠自己開特車去解決問題,因為北角唔肯上18X,幾樣衰呀~
ksmbh 發表於 2014-1-19 11:20 | 顯示全部樓層

回復 49# 的帖子

同意
25改得無腦
西行冇曬電車路去碼頭客
砲台山又執唔到幾多
東行同11一樣慢
唔知想點
ksmbh 發表於 2014-1-19 11:23 | 顯示全部樓層
原帖由 brianso198 於 2014-1-19 08:04 發表

問題係西營盤反得最勁既主因係因為連一個最合理既巴士服務都無喎...
再講5X呢個行法係咪真係可以應付西港島線先...真係好難講架喎...

18p好該正街出ㄗ做埋西營盤
但最慘都系上環永安個頭
新城系覺得有10就夠
Ravenclaw 發表於 2014-1-19 11:32 | 顯示全部樓層
原帖由 ksmbh 於 2014-1-19 11:20 發表
同意
25改得無腦
西行冇曬電車路去碼頭客
砲台山又執唔到幾多
東行同11一樣慢
唔知想點
西行踢出海皮系無錯出的,因為咁樣可以省到老運聲稱的quota數,電車路去碼頭比11食吧...
不過我會覺得25行大坑出海皮做大坑去中環會適合過2仔

至於26因為要做電車路來往荷里活道,所以踢出去的難度較高

25空出的聲稱quota系空比962系列重組...
ksmbh 發表於 2014-1-19 11:34 | 顯示全部樓層

原帖由 limited 於 2014-1-18 12:40 發表

個困局係2號要維持收$4.1, 所以巴士公司無乜意欲拉長
西行如果行清風街天橋又怕搶左18P客(平$1.1)
東行要補18灣仔碼頭去北角的缺口
不過會議道一塞車就可能慢過而家經維園去炮台山

西港島線通車, 我都唔認為而家 ...
2困局就系收ㄉ得平又長
但整唔死條線
繼續咁怪既分工
18p上唔到情況更嚴重
到時一系加更多特車一系趕客
2,25繼續早繁餵唔飽