hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) (轉載)張炳良說政府不會容許巴士隨便改班次 ...
開啟左側

[問題] (轉載)張炳良說政府不會容許巴士隨便改班次

Neutroginger 發表於 2014-1-25 14:00 | 顯示全部樓層

原帖由 s3n354 於 2014-1-25 12:11 發表

正狗官, 路面如果有不可遇見情況(塞車/封路), 巴士公司又點依番原班次行車? 天跌部車落黎總站開啊?

搵佢出去指揮交通啦...
新城市三期出面三條線, 左線泊滿車, 右線就排隊入停車場既私家車
剩返一條線行哂三條線既車

一塞車就幾十條線一齊塞
基本上條馬路係太多車...
ME9661 發表於 2014-1-25 14:40 | 顯示全部樓層
原帖由 PB602 於 2014-1-25 13:50 發表

我一早已經喺另一篇文入面提過,今時今日九巴新司機待遇,比十幾年前出名刻薄員工嘅中巴仲要低。

十幾年物價上升咁多,九巴出手咁低,點會唔出現欠人收車? ...

請問你有無多D詳細資料?
.KD.8283. 發表於 2014-1-25 15:25 | 顯示全部樓層
DEL

s3n354 發表於 2014-1-25 15:43 | 顯示全部樓層

原帖由 Neutroginger 於 2014-1-25 14:00 發表

搵佢出去指揮交通啦...
新城市三期出面三條線, 左線泊滿車, 右線就排隊入停車場既私家車
剩返一條線行哂三條線既車

一塞車就幾十條線一齊塞
基本上條馬路係太多車... ...

我成日都話, 你呢個政府要巴士公司依足時間表, 一定要由總站開出先唔計脫班,
咁38, 42C之流班班車都係總站開車, 唔好踢車去九龍灣彩虹起載喇, 黃大仙客永遠都上唔到車就最好啦
GK9636 發表於 2014-1-25 17:08 | 顯示全部樓層
原帖由 ATR83 於 2014-1-25 12:28 發表
仲有,政府唔限制導致塞車主要元兇數量:私家車
先導致巴士多左脫班,應做既唔做,唔應做就縱容惡化
政府做緊咩?驚俾人嘈,俾時間適應唔難搞啦!

CY 政府扶完貧, 另一項就係唔俾中產向下流, 私家車作為其中一中產的代表象徵, 點會同你打壓, 好似上次申訴份報告運吉回應D 私家車增長對路面負荷同交通擠塞未必有必然關係的"goodest logic"都出埋

真係嘈都無謂

d 官: [ 搭巴士?!  等多班囉。]
GK9636@ATENVIRO
ma212223 發表於 2014-1-25 17:37 | 顯示全部樓層

回復 4# 的帖子

其實我好懷疑份報告嘅update程度
自從九巴鬼車上報後,九巴做咗唔小野減脫班
改定點,加時,請多啲人
個人認為自施將軍加入九巴後,服務已經趨向準時

相反,新巴脫班似乎嚴重咗唔小
無論過海線,區外線定區內線
班次都十分恐怖
EE9255 發表於 2014-1-25 18:08 | 顯示全部樓層

原帖由 .KD.8283. 於 2014-1-25 15:25 發表
不會容許巴士隨便改班次
除左冷笑之外我唔識反應

我今日中午係新田圍影281M D TD豪
照原本手頭上有既時間
1105 1125 1145 1205 九龍塘開既係JZ5663,GX8070,GZ8642同GY4088
我坐左部JZ5663
上到去新田圍係1130
...
今朝GY4088響新田圍站入面交通意外後停開,
你講到幾點幾點咁複雜做咩姐,咪又係無知路人一個,
班次亂梗有原因,有咩要值得冷笑?
.KD.8283. 發表於 2014-1-25 18:32 | 顯示全部樓層
原帖由 EE9255 於 2014-1-25 18:08 發表
今朝GY4088響新田圍站入面交通意外後停開,
你講到幾點幾點咁複雜做咩姐,咪又係無知路人一個,
班次亂梗有原因,有咩要值得冷笑?
原來係咁
多謝更正
komodo 發表於 2014-1-25 19:26 | 顯示全部樓層
為了令巴士可以由總站準時開出,強烈要求政府擴建尖碼、摩頓臺、港澳碼頭、灣碼及旺角東站等大巴士站,以便巴士公司可以多放後備或候用車輛
傘外的世界有一片蔚藍
lsc04d11 發表於 2014-1-25 20:08 | 顯示全部樓層

港鐵夠唔容許乘客衝門,社會夠唔容許公眾紅燈過馬路。

俗D講句,我係要衝門,我係要衝紅燈,我係要隨時更改班次(因應路面情況),你吹得我漲咩?
老實講,真係好難事後檢控,難道這些也要學捉黑的,放蛇?

原帖由 s3n354 於 25-1-2014 03:43 PM 發表
38, 42C之流班班車都係總站開車, 唔好踢車去九龍灣彩虹起載喇, 黃大仙客永遠都上唔到車就最好啦 ...

唔係唔得,政府會要求你寫明幾時會有短程車由邊度開出就可以。
正如當年九龍灣鐵路站及九龍中央郵政局中途開出的特別班都有寫明時間。
城巴77, 962B,聯營601P等都有寫明有咩特別班次中途由邊個站起載,然後其實路線與正線完全一樣。

不過咁搞法就冇哂彈性,但我想講,38,42C O個間巴士公司都不懂運用「靈活性」一詞。