hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 龍運開辦常規路線N30P
開啟左側

龍運開辦常規路線N30P

238X 發表於 2014-1-26 20:49 | 顯示全部樓層

正題:終於要開常規線...

不過咁多號碼同字母... 不如簡化少少,叫 N33

原帖由 TP人 於 26/1/2014 19:54 發表

其實都幾反映到政府點樣自欺欺人,幾咁僵化

我都同意,不過我想你 suggest 下政府應該點做。

----

P.S.

原帖由 EX-TL 於 25/1/2014 18:43 發表
N42A通告右下角蓋印個名, 令我諗起...陳志雲單case

原帖由 busfunfun 於 25/1/2014 22:27 發表
N42A都要拆線啦,大埔人成日話上唔到

btw...冇留意新聞,陳志雲單case仲咩?

陳志雲案其中一個涉案人叫叢培崑

我就覺得通告蓋印者好有可能係叢培崑啲親戚甚至兄弟。

推文或跟推文者帖,一律舉報,不作通知
volvo_chan 發表於 2014-1-26 21:27 | 顯示全部樓層
與其龍記肯搞多條N30P,倒不如真係將N30分拆為屯門區一條(屯門區定線跟N260)元天一條(定線跟N269)最實際,
其實有好多坐N30的屯門居民係要坐的士轉車,如果將N30分拆不但可以擴大相關地區之服務範圍,
而且在龍運來說更可以縮短路程(N30行車里數達67.3km),縮短後每班車可以少行約10公里,油錢/成本又慳到

數年前小弟曾經去信希望N30分拆為兩條路線,可惜得來一個不滿意的回覆
http://www.hkitalk.net/HKiTalk2/ ... 96977&highlight=N30

信中指N30平均載客率得五成 ,我有點驚訝,後來小弟向從事相關工作朋友協助查證,
原來所謂的「最近調查」可能是根據2003或2006年所進行的調查作回應(但我投訴當時是2010年 ),
近年小弟見N30的往返班次,我幾乎未見過N30有空位剩,N30頂閘卻見過唔少次,
起碼我見過N30往機場在兆麟苑已經頂閘要飛站,入大西北要夾硬逼先上到車,
2014年的今天,N30平均載客率真的只有五成嗎?
至于你信不信,我反正信了
martin2000 發表於 2014-1-26 22:01 | 顯示全部樓層
原帖由 SSBT 於 26-1-2014 18:22 發表
其實N42A可以叫N41
話晒E41都係去大埔
但係A41/A41P又係沙田區線
都唔知點解E41/E42當初唔對調號碼

十幾年前最初既計劃係E41一線兜哂大埔同沙田嘛, 所以當時E42其實係視為E41既分支
由於E41一直計劃既路線都係大埔<->機場, 所以之後先計劃既沙田<->機場路線咪叫E42囉
不過最奇怪都係E42由當初唔停青衣, 到後來因為A41改行青衣北岸公路而加停, 再搞到而家青衣班客無咗佢好似死得咁, 真係唔知龍運搞乜
btw, 其實當年A41停青衣西路有幾多客, 搞到之後要用E42來補位??
da54 發表於 2014-1-26 22:21 | 顯示全部樓層

原帖由 TP人 於 2014-1-26 19:54 發表

諗諗吓又好似係
A10, A29 呢D 開新no. 的都係要經過投標
再睇番近期的 373B (投標前: 九巴) --> 678 (投標後: 九巴+城巴),
仲有大部份服務對象都同主線 682 無關的 682B ,
就可以解釋到點解新線以分支形式開辦, 來 ...

678 本來係無投標 (373B),但後來有第二間巴士公司有興趣做,
兩間公司後來傾掂數聯營,結果無招標,如果唔係可能今日都未開到 678....
至於你們信不信?反正我信了
HF3204@243M 發表於 2014-1-26 22:21 | 顯示全部樓層
原帖由 volvo_chan 於 2014-1-26 21:27 發表
與其龍記肯搞多條N30P,倒不如真係將N30分拆為屯門區一條(屯門區定線跟N260)元天一條(定線跟N269)最實際,

恐怕你呢個願望要等到赤屯通道起好先有得實現
GD1570 發表於 2014-1-27 10:05 | 顯示全部樓層
原帖由 lsc04d11 於 2014-1-25 20:19 發表
53冇咁兜?
定係53冇上到公路ja……

N30兜一兜天水圍南,53兜一兜廈村、屏山、青龍頭、深井、麗城。
同埋通宵線比日間線兜少少是正常的事。

你不如話53幾多人搭,N30有幾多倍人搭,所以唔應該咁兜仲好啦。

我原文意思只係話53喺屯門的行車路線都唔係兜....
比喻N30其實喺屯門可以唔駛兜..
尤其是現在轉車站開了..入一入轉車站
加返同N260轉乘,已經解決咗個車程長嘅問題了..

長遠嚟講,拆線後擴大屯門區服務的範圍也是一頂德政..
你有你可愛,我有我好笑。
fw1321 發表於 2014-1-27 13:41 | 顯示全部樓層

原帖由 GD1570 於 2014-1-25 18:20 發表
其實長遠計...將N30分拆未嘗唔係一件好事..
要元朗人搭車兜埋屯門先上到公路
真係前無古人後無來者...
(53都唔駛咁樣兜啦)

分拆於N30,將N30P加大屯門的服務範圍
總好過現在直插只兜市中心...
再唔係,加返個N260轉乘,咁就更加好喇..

本身 N 線客源較日間線少,兜路目的為左擴充客源係可以理解,正如日間都冇一條線好似
N260 咁益智由碼頭行到兆康再屈返落市中心。另外,龍運 N30、N42 及 N42A 的定線,
大致係涵蓋新界西北及新界東日間全日線既範圍:
N30 = E33 + E34,
N42 = A41P + A41 + E42,
N42A = A43 + E41,

相比之下,N30 唔算係特別兜路。

當然,按照 N30 目前的需求,N30 已經有分拆的條件。由於往返機場的一部分乘客攜帶
行李,定線以 E33P + E33 (兆康站#<->碼頭<->市中心<->機場<->東涌) 作參考似乎較理想。
#如果為求安撫虹橋既客,改以井財街作總站亦冇問題。
s3n354 發表於 2014-1-27 15:49 | 顯示全部樓層
原帖由 fw1321 於 2014-1-27 13:41 發表

本身 N 線客源較日間線少,兜路目的為左擴充客源係可以理解,正如日間都冇一條線好似
N260 咁益智由碼頭行到兆康再屈返落市中心。另外,龍運 N30、N42 及 N42A 的定線,
大致係涵蓋新界西北及新界東日間全日線既範圍:
N3 ...

兆康站附近只有兆康苑, 富泰行去都好遠, 服務範圍唔大得過而家好多

深宵出機場客最緊要係有直車, 唔駛轉來轉去,
所以N30P路線跟N260兜晒全個屯門其實都唔算過分, 總好過下下要係市中心轉的士
現時N260頭班車屯碼開0:10, 通常0:45兜到上公路,
N30P頭班屯碼改開3:40就得

至於同N260加轉乘, 查實而家好多人係機場搭N30返到市中心, 都係轉N260去屯門西北各大村

fw1321 發表於 2014-1-27 20:07 | 顯示全部樓層
原帖由 s3n354 於 2014-1-27 15:49 發表

兆康站附近只有兆康苑, 富泰行去都好遠, 服務範圍唔大得過而家好多

深宵出機場客最緊要係有直車, 唔駛轉來轉去,
所以N30P路線跟N260兜晒全個屯門其實都唔算過分, 總好過下下要係市中心轉的士
現時N260頭班車屯碼 ...

或且我表達得唔夠清楚,其實我回文意思就係話通宵線行法難免要兜路,所以我從來冇話
N260 兜法有問題 (日間跟 N260 咁行就唔同講法)。之後我話 N30P 行車線大致係跟
E33P + E33,由屯門北落返碼頭果邊 ,然後再兜返去市中心果邊,中途富泰係設站。
呢個定線比 N260 兜路少少。
PoohPoohJoe 發表於 2014-1-27 22:51 | 顯示全部樓層

其實最簡單真係而家既N30過虹橋之後直行停屯市上屯公
轉車站加站
N30P直接係虹橋/轉車站開
加番N260優惠完成
最好就係係轉車站夾到時間~