hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 點解962系列重組唔用方案3?
開啟左側

[問題] 點解962系列重組唔用方案3?

樓主| Sita1004-1017 發表於 2014-2-5 11:25 | 顯示全部樓層

原帖由 FBI2 於 2014-2-5 09:35 發表
其實而家青公想快既,有962B轉962X,61M轉960/961,想一程車既有962B,兩繁又有962,仲有個屯轉方便青公友轉車,仲想得一想二,係要搵962兜深井一事來嘈,有冇過份左D? ...
行車時間差8-12分鐘

昨日我搭962,1830開,1940到三聖
至於1825開的962B,則1945到三聖
fw1321 發表於 2014-2-5 11:48 | 顯示全部樓層
原帖由 Sita1004-1017 於 2014-2-5 11:23 發表
要兜深井 垃圾

當屯門市中心加屯門西北都係得兩條全日過海線 (960+961),天水圍加元朗都係得三條全日過海線 (967+969+968),
單靠 962 系沿線 (屯門碼頭、置樂、青山灣、黃金海岸、深井) 根本係好難養活三條全日過海線,
如果搞到個別路線好疏車又有乜謂。
dongfeng 發表於 2014-2-5 16:14 | 顯示全部樓層
原帖由 Sita1004-1017 於 2014-2-5 11:25 發表
行車時間差8-12分鐘

昨日我搭962,1830開,1940到三聖
至於1825開的962B,則1945到三聖
想快的,請自行駕車,或乘搭的士。我相信這是你的經濟能力範圍內的!
에이핑크 대박!
Lelouch 發表於 2014-2-6 01:37 | 顯示全部樓層

其實城仔果堆大西北過海線
條條每個方向都有半日係冇乜客
新界方向係3點後先開始多人
港島方向係2點前先多人
當中以967情況最差
所以蝕錢係唔奇

反觀九巴968,960食正市中心
968非繁都成日坐滿
就賺大錢
2076 發表於 2014-2-6 04:59 | 顯示全部樓層
日間兜深井足以應付需求,加上又唔係慢好多 (呢啲時段最多慢5-8分鐘,又唔係趕時間),我又冇所謂,會照搭可也,班次同以前一樣都係15分鐘我覺得OK

但係宜家我最不滿的係深井客霸住哂架車的空間同埋下繁-晚間嚴重不足的服務,以前下繁西隧口962B例牌頂閘,但係962一定上到車,好彩的話仲有位坐,宜家望天打掛來一架有得企的962B   中環由有得坐變必企,灣仔特去到中環都要企,正常車係唔駛上,搞到深井客同青山灣客撈埋一堆,過左深井又好多位剩
下繁962得三班真係過分,仲要冇埋班cityflyer車,X962都有5班啦,開多兩班會死架? 只係識將青山灣倒埋落去已經滿瀉的962B,想我唔保鐵/保961/962X轉車都唔得
青山灣坐962X又係阻住真正要用962X返去的人,下繁搞到亂七八糟,同埋962特車個人認為依X962模式開中環起載車好過銅鑼灣開車,因為銅鑼灣開的話中上環唔會預到時間搭,同埋962下繁開到中央廣場就夠啦,屯碼搭番962C/X/X962都得,無謂影響真正要搭的青山灣居民,仲可以清客後轉右直接番屯廠
過左下繁你兜深井唔緊要,不過開15分鐘一班擺明玩野,以前8-10分鐘一班,足足疏50%不在話下,最大問題係晚間西隧口都要望車輕嘆,一係焗食屯轉西北風
12分鐘一班的962X又坐唔滿,一係齊齊開12,一係掉轉班次,B車開12,X車開15啦,行完街想一程車坐返屋企都搞到咁,真係離譜,好彩我夜晚通常銅鑼灣走啫,不過我替西隧口食西北風同埋皇后街OT完的打工仔慘啫,走左一班又要等多15分鐘,一係畀多啲錢搭九巴,一係上962X屯轉食風,15分鐘晚間班次絕對唔夠應付青公一帶,剩係個深井已經可以塞滿架車,呢點只係一個青山灣居民的小小希望。
抗議962B重組
還我962全日服務
2076 發表於 2014-2-6 05:18 | 顯示全部樓層
原帖由 張偉沖 於 2014-2-5 09:20 發表
新年流流, 唔開你年都唔得.

哥仔, 962B 晚繁有特車開架,
仲有你唔係話過有962X962B 嗎? 唔係話過可以960,96152X,53,61M 咩?
係你將呢堆轉乘推崇備至喎.

你上唔到, 局長都話啦, 咪等多一班車囉駛死咩,  ...

晚繁特車咪一樣中環頂閘,問題係等多一班車冇人保證上到車喎,下繁由東區出發,反正都係地鐵轉車,去佐敦轉同中環轉一樣,都係轉一次車,但係962B上唔到車,分分鐘屯轉轉多次,你係打工仔會唔會搵自己笨先,有經濟能力的當然佐敦紅小,又或者九龍站park-and-ride啦,咁咪增加路面汽車數目,加劇汀九橋塞車,如果兩個人因為咁而park-and-ride,路面的車輛數目同開多班962冇分別

同埋你搭過佐敦紅小返屯門方向未? 我就搭過好多次啦,30分鐘到黃金海岸喎,佐敦上滿客行新填地街上西九龍走廊直飛汀九,汀九一定KEEP住70,深井先至停車落客,又唔駛站站停

962B非繁唔趕客,因為時間差只係8分鐘,下繁就唔同,根本上唔到車 (上環同西隧口),等N班車仲要行深井喎,深井交匯處下繁例塞
有眼你睇,962B下繁青公客同非繁差唔多數量,以前962黃金海岸一個站落的客係宜家962B的一倍半

61M/52X轉車唔見得快,所以52X咪係冇選擇之下焗搭,你在青山灣等車出九龍,見到52X唔通唔上,屯轉轉60X又會有位嗎? 同埋52X係有一眾屯門X線沒有的獨市位 ─ 荔枝角道
抗議962B重組
還我962全日服務
typhoon_york 發表於 2014-2-7 23:48 | 顯示全部樓層

今日8:13盧押道上962B,8:51分豪景落

西隧口有103人,豪景過後得40人,有5短途客,即深井68人,青山灣35人。

交匯處至豪景唔使7分鐘。估計深井交匯處去屯轉要11分鐘左右。

連繁時962B唔見得比962慢好多(五分鐘左右)。但如果勉強開大量962/962S客量似乎支撐唔到。962S就算做20分鐘一班我驚只得50%客量。但城巴要做最可能係抽962B資源(城巴唔會加大量資源落962系),結果當然係失去自己客倉

下繁已經係咁,非繁拆線仲有冇可能?

typhoon_york 發表於 2014-2-8 03:16 | 顯示全部樓層
原帖由 2076 於 2014-2-1 00:39 發表
宜家962B都唔夠載,下繁中環頂閘
晚間上環頂閘,城巴依然係X車12分鐘B車15分鐘
擺明玩野
同埋下繁塞汀九橋+深井+中環B車冇位坐,汀九橋慢慢塞慢慢企
搭鐵算數
原本由港島搬入去屯門就係睇到佢有頻密過海巴30分鐘通港島,宜家 ...

962B上下繁都有需要加車。就算上繁962B都係班班頂閘。但如果上下繁加班我都相信城巴唔會加落962,而係加落962B。起碼每個區都可以享受較密班次
962加班機會真係好細,鬼叫而家962無論上下繁客量都唔好
2076 發表於 2014-2-8 06:40 | 顯示全部樓層
因為962上繁係唔會頂到閘,因為青山灣見冇位坐就會搭962B
所以962B就迫爆

962B下繁加到去收車都仲得,晚間銅鑼灣開15分鐘一班太疏,962X開12反而仲少客
銅鑼灣怡和街有時都上得滿窗口位
抗議962B重組
還我962全日服務
 樓主| Sita1004-1017 發表於 2014-2-8 09:32 | 顯示全部樓層

原帖由 typhoon_york 於 2014-2-7 23:48 發表
今日8:13盧押道上962B,8:51分豪景落

西隧口有103人,豪景過後得40人,有5短途客,即深井68人,青山灣35人。

交匯處至豪景唔使7分鐘。估計深井交匯處去屯轉要11分鐘左右。

連繁時962B唔見得比962慢好多(五分鐘左右)。但如果 ...
繁時962用4分鐘到屯轉

你成9點就緊係冇咁慢啦,係6,7點既時候係接近15分鐘先到屯轉(我試過)