hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 太陽報:無理!!九巴線亂重組轉折費時招怨 ...
開啟左側

[問題] 太陽報:無理!!九巴線亂重組轉折費時招怨

avianwind 發表於 2014-1-30 11:48 | 顯示全部樓層

原帖由 s3n354 於 2014-1-30 11:43 發表
不如叫方角山用佢份區議員糧去補貼巴士公司繼續做692啦

講真
之前狼特首話俾區議會一億自己拆掂佢
為何區議會不自行開辦自家的692呢
AD118 發表於 2014-1-30 12:19 | 顯示全部樓層
原帖由 avianwind 於 2014-1-30 11:48 發表

講真
之前狼特首話俾區議會一億自己拆掂佢
為何區議會不自行開辦自家的692呢

區議會一億都俾18區分薄咗啦
唔夠數嘅,最緊要係保692人士多多捐款先重新開辦到692
鴨咀帽 發表於 2014-1-30 12:27 | 顯示全部樓層
原帖由 AD118 於 2014-1-30 12:19 發表

區議會一億都俾18區分薄咗啦
唔夠數嘅,最緊要係保692人士多多捐款先重新開辦到692

係區區都有1
億呀...

原帖由 s3n354 於 2014-1-30 11:43 發表

不如叫方角山用佢區議員份糧去補貼巴士公司繼續做692啦

佢份糧都唔夠貼啦

原帖由 avianwind 於 2014-1-30 11:38 發表

追數時間

http://www.districtcouncils.gov.hk/tw/doc/tc/committee_meetings_minutes/T&TC/T&TC_%288%29_Minutes.pdf#page=8
29. 黃x傑議員、林x濱議員、李x波議員、文x明議員及陳x明議員的意見及提問摘錄如下:
( ...

好多時都係咁,,,實際上區議員做左幾都野市民都唔係太清楚
只要做足門面功夫,,好似方議員咁...D人就以為佢好做得野...
E個亦都係巴士重組嘅難題,,幾可會有區議員真係會咨詢居民意見
AD118 發表於 2014-1-30 12:46 | 顯示全部樓層

原帖由 鴨咀帽 於 2014-1-30 12:27 發表

係區區都有1億呀...

就算區區都1億,啲錢都要擺落其他地方到
都唔能夠擺晒落運輸到
ccicoltd 發表於 2014-1-30 13:14 | 顯示全部樓層
原帖由 AD118 於 2014-1-30 12:46 發表

就算區區都1億,啲錢都要擺落其他地方到
都唔能夠擺晒落運輸到

西貢區的一億用來重建橋咀碼頭,及建設將軍澳文物行山徑 (涵蓋部分站友喜愛的寶琳南路、即舊調景嶺巴總一帶)。
19 大坑道↔筲箕灣 $4.2
張偉沖 發表於 2014-1-30 14:12 | 顯示全部樓層
原帖由 鴨咀帽 於 2014-1-30 12:27 發表

係區區都有1億呀...

佢份糧都唔夠貼啦

好多時都係咁,,,實際上區議員做左幾都野市民都唔係太清楚
只要做足門面功夫,,好似方議員咁...D人就以為佢好做得野...
E個亦都係巴士重組嘅難題,,幾可會有區議員真 ...

區議會從來只係諮詢角色, 班區議員就"三分顏色上大紅", 二奶當正妻,
以為自己有少少權力代表民意就係一切, 和政府對著幹, 做政治show, 撈政治油水.

來年運吉要更強硬, 鐵腕整治巴士路線, 如果唔係比呢班人繼續攪屎棍仲得掂?
s3n354 發表於 2014-1-30 15:17 | 顯示全部樓層

原帖由 avianwind 於 2014-1-30 11:38 發表

追數時間

http://www.districtcouncils.gov.hk/tw/doc/tc/committee_meetings_minutes/T&TC/T&TC_%288%29_Minutes.pdf#page=8
29. 黃x傑議員、林x濱議員、李x波議員、文x明議員及陳x明議員的意見及提問摘錄如下:
( ...

班人渣政棍駛鬼同佢打x咩

事前

黃偉傑議員 (新界社團聯會)、林婉濱議員 (新界社團聯會)、李洪波議員 (民主黨)、文裕明議員 (新界社團聯會)
陳偉明議員 (社區18  獲新界社團聯會支持)的意見及提問摘錄如下:

贊成合併32B號及36號線,希望有助解決36號線長期脫班的情況,惠及梨木樹及象山區的乘客。

陳琬琛議員 (公民黨)、林琳議員 (民建聯)、陳振中議員 (民建聯)、鄒秉恬議員及黃晚就先生的意見及提問摘錄如下:

讚賞運輸署及九巴在本年度的荃灣區巴士路線發展計劃付出很大努力,
特別是32B號及36號線的合併方案,方便梨木樹及象山區的居民,
可惜32B號線的脫班情況一直未有改善,甚至達至常態化的情況;
36號線的乘客量高,認為應一併改善脫班問題及增加班次,挽回乘客的信心。

黃家華議員 (公民黨)、林婉濱議員 (新界社團聯會)、曾文典議員、李洪波議員 (民主黨)及呂迪明女士
(新界社團聯會)的意見及提問摘錄如下:

希望32B號及36號線合併後同時為235號轉乘所有36號系列提供票價優惠,
並歡迎36號線改為循環線的建議,但必須確保可解決脫班問題

因事缺席者:田北辰議員、陳恆鑌議員 (民建聯 新界社團聯會)

出事後

身兼荃灣區議員的立法會議員陳恆鑌 (民建聯 新界社團聯會) 指出,九巴合併32B及36號線後,分站較以往為多,車程亦延長, 受影響居民遠比受惠者多,但新增分段優惠則屬事後補償方案,令居民怨聲載道,「依家唔係要轉車就係兜遠咗路,返梨木樹方向嘅車又唔經大窩口站,受惠人數變 相仲少咗!」陳要求當局與九巴研究深化補償方案,以平息居民不滿。

原來唔出席會議就係為左可以事後抽水, 置身事外
自己既黨友/團友明明個個都舉支持方案, 7個建制派區議員都贊成甚至讚賞個方案,
陳恆鑌唔出聲等攞彩, 成事就出黎邀功, 出事就用局外人姿態指手劃腳, 反對個方案, 化身做超人為人民發聲咁

最卑鄙無恥果然係你, 過唔到今年啦
陳恆鑌

av335 發表於 2014-1-30 18:26 | 顯示全部樓層
原帖由 s3n354 於 2014-1-30 11:41 發表

陳小姐根本就係盲毛, 而家屯門線明明可以係大窩口用1毫轉乘又密又有上到車既48X上梨木樹
以前你繁時想係大窩口上36真係難過登天, 自己無知又係度吠, 晒氣 ...

印象中大窩口站有關巴士線豬紙無寫有關0.1優惠
唔知唔奇
Jacob 發表於 2014-1-30 18:37 | 顯示全部樓層
題外話,呀 痕賓 定 含賓 講野有D鄉音,應該唔係純正香港人。

而且選議員之前都唔覺佢存在....................

合併對象山黎講,應該係好o左既,梨木樹果邊有幾大影響就唔多清楚。

依家好多人一有少少影響到自己就嘈,遲早好似大陸咁一哭二駡三上吊!  無由大眾利益角度出發。

好似86B轉286X咁,深水埗返大圍係耐o左,但宏觀去睇,整體班次穩定o左,客量多o左,唔通又要投訴?
hon_son_wilson 發表於 2014-1-30 20:26 | 顯示全部樓層

原帖由 Jacob 於 2014-1-30 18:37 發表
好似86B轉286X咁,深水埗返大圍係耐o左,但宏觀去睇,整體班次穩定o左,客量多o左,唔通又要投訴?

唔係好同意,對深水埗而言,以前86B由美孚開出去到嘉頓點都唔會拖卡,快慢差別都只係三五分鐘。
但286X由顯徑開到去元州街已經30分鐘車程,隨時拖卡,班次可以係5-25分鐘一班,班次點會穩定咗?