hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (R) Railway 鐵路討論區 香港鐵路 (R1) 不滿港鐵收車前5分鐘關閉出入站機的規定 ...
開啟左側

不滿港鐵收車前5分鐘關閉出入站機的規定

solomon 發表於 2014-2-1 23:35 | 顯示全部樓層

回復 7# 的帖子

與其俾機會乘客放棄追究,倒不如五分鐘前關閘以免更多爭拗!
更多人以為,人得閘就應該俾我上到車!到時報紙投訴板一定有不少故事。
其實地鐵通車咁多年,投訴五分鐘前關閘倒很少見,與其在此吹水,
何不正式建議,看港鐵又是否真的用心聽!
cx734 發表於 2014-2-1 23:37 | 顯示全部樓層
見過有乘客跳入去追,d職員都唔得閒理會佢地
每日在長命斜等車的乘客
hoising 發表於 2014-2-1 23:47 | 顯示全部樓層
其實仲有保安問題
免得有人夜晚當地鐵站係屋企
Man@MFHK 發表於 2014-2-2 00:58 | 顯示全部樓層

原帖由 K仔 於 2014-2-1 21:54 發表

鰂魚涌站的做法比較特別,尾車前 7 分鐘已經關閘機,大概是考慮到大堂至將軍澳線月台的特遠距離。

鰂魚涌我覺得早十分鐘關閘機都不為過,好過俾你入到閘落到去又送車尾又要行返上來
Volvo B8L
Megabus 發表於 2014-2-2 04:09 | 顯示全部樓層
都係果句啦,每個地方都有佢的規矩,如果你唔想跟唔想守唔想合作,咪選擇果D唔洗你守規矩的交通工具...

再者,5分鐘唔係行得有幾快的問題,而係要make sure入左閘的人一定要上晒車,收費區無晒客(落車到站或暱埋一二邊擺明未走果d另計...因為到站尾車未到未關站佢都仲可以留嚮度),而唔係俾你用黎慢慢行去搭車。想趕到尾車,乘客自己有責任去plan自己行程,預早去到車站,而唔係不滿、話人地既有的規矩...

busfunfun 發表於 2014-2-2 06:45 | 顯示全部樓層
講起尾班車
美孚站兩綫尾班車係差唔多同時間開出
但係西鐵(往紅磡)方面好似冇提人TWL(往中環)已經冇曬

其實係尾班車方面
MTR可以做多少少
例如油塘站會提醒人0005後冇車去EAL等等
好多站尾班車廣播仲係用跟合併前D錄音
fourtong 發表於 2014-2-2 09:49 | 顯示全部樓層

原帖由 timewater 於 2014-2-1 11:32 發表
小弟0係0032到達柴灣站. 諗住搭尚未開出既0035尾班車, 點知所有入閘機都已經關閉... 向車站職員求助亦不得要領

相信有入閘機行到月台, 不需要1分鐘吧
其他港島線車站因對頭尾班車尚未開出, 所以仲有好耐先關閉入閘 ...

其實如果港鐵大可以照開入閘機至尾班車前1-2分鐘, 但寫明入閘後不保證乘客可以乘坐末班車, 這可把責任轉嫁俾乘客。
<<<<<<寫響邊?附例?定最後幾分鐘廣播,最後一班列車即將開出,港鐵不保證乘客能上車?
無錯,個別車站係可以少個五分鐘由閘機到月台 (寶林可能15秒添),但為統一管理,全部車站設定為 5 分鐘我覺得係合理。咁樣對職員,乘客都容易知道
syp 發表於 2014-2-2 11:42 | 顯示全部樓層
你就話你自己可以 5 分鐘內上到車, 但總會有機會有人上唔到, 到時又要勞煩職員趕返啲客出站, 又會阻住 / 延遲車站關門時間, 又增加爭拗和上報可能。都有人講咗啦, 車站關閘時間咪就係服務停止時間囉, 總之而家你入到閘就基本保證你上到車, 簡單易明又公平, 都唔知有咩好不滿, 不滿咪坐的士囉。
下一站係西營盤
ccya965041 發表於 2014-2-2 14:41 | 顯示全部樓層
正正是你呢一類諗法,會帶來不少的麻煩,亦可以俗D講「做壞規矩」。
我猜你未試過到外國行各大廣場,或者乘搭交通工具,
就算時間未到,前五至十分鐘都會做好關閘準備,
到就預定關閉時間就立即關閘,唔似香港咁"做埋佢生意先啦"

正正係你諗住香港既商鋪都會有呢種"特別處理方法",
諗住交通工具都要遷就你呢種自私諗法,
倒不如諗下你應該早D去到地鐵站,
又或者諗改搭其他有通宵服務既交通工具

做壞規矩一次就已經夠,因為就係有呢一次,
之後一定會有其他人話"上次都有人0032入閘,點解我唔可以?"
MTR之今昔
mtr.hk365day.com
ate_58x 發表於 2014-2-2 16:31 | 顯示全部樓層

寫明都冇用 就算有大大隻字show 出黎 有埋PA 都好啲人都唔會睇架啦 好似某轉綫站咁 明明係啲客唔睇清楚邊個月台開咩車 幾點開車 到自己上錯車/追唔到車咪搵人 XYZ 囉 呢啲本身係乘客自己責任 到頭黎咪又話點解架車唔等佢就開車 將責任推係人地身上 你話唔追究嗟 到時你上唔車就唔係咁講架啦