hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 hkitalk.net 站務資源中心 (Z) 站務事宜及分板事務討論 (Z23) 所謂的私隱問題~
返回列表 發新帖
開啟左側

所謂的私隱問題~

樓主| hkbw 發表於 2014-2-9 01:31 | 顯示全部樓層

原帖由 dongfeng 於 2014-2-3 23:35 發表 & p& J/ C" d; r, [
有關文章的樓主,其第一張原相有沒有違規?如沒有,admin69已涉嫌不合理地踐踏了該站友貼文權!$ ?, q. {% ]! M/ M3 V
0 w* X4 C' a5 J7 O( q! p8 Y
請admin69合理交代有關事件,以息民憤!
. e2 q9 T0 i, v3 l+ F
7 z2 e! ~" B6 R: m% e
有ADMIN 話因為當事人唔投訴, 所以唔會處理WO~~仲話咁叫無證無據~* ]# i3 e; Y3 q6 v! x

, ~; O; b/ H5 |# z8 r咁就奇怪啦...admin69一開始修改有關相片難道是有當事人投訴? 哪來的證據證明有侵犯私隱?
2 K5 b0 }$ _( L" k! ]0 c3 u
' b0 V* F$ V  |/ O  S- I  d某d admin雙重標準解釋, 又唔敢公開講, 只識得用短訊息回埋一堆似是而非的所謂答覆~  質問多兩下就話唔再回覆, 算是板主應有的責任?4 O5 P( y/ V4 o, C  U8 P% V- \6 t

3 G$ \' Z' j: [; y! A8 q4 D要求相關admin公開解釋, 並要求總板主介入調查~~* T9 T6 E9 ]9 g1 t& \: ?! V
+ u0 s$ R" E9 K( v: k: D
當然, 佢地唔做既, 損失的可不是我們這些一再進諫的站友~~
4 A8 P3 a3 a( u
3 O8 D0 H& M: B: y: D[ 本帖最後由 hkbw 於 2014-2-9 01:36 編輯 ]
殺雞焉用牛刀?!
admin26 發表於 2014-2-9 01:51 | 顯示全部樓層
某d admin雙重標準解釋, 又唔敢公開講, 只識得用短訊息回埋一堆似是而非的所謂答覆~  質問多兩下就話唔再回覆, 算是板主應有的責任?
" K1 e8 C8 G- C* e7 ~* ~1 K' @+ `% r3 G. k% Z
要求相關admin公開解釋, 並要求總板主介入調查~~+ `8 R: k% A; P& D

, D6 h4 O. u- c8 J2 ^. s當然, 佢地唔做既, 損失的可不是我們這些一再進諫的站友~~4 n% c6 S, C0 G
  E; T  y* H0 ?* f9 e# R

" H$ z% v* a; w$ \* K1 Z有站友係用MSG 問我, 我用返MSG 回應佢,  見以上回文, 本人認為有需要將所有相關MSG公開供大家參考, 日前有關站友要求我撤查, 相關對話如下:
+ d; Z( n& Z2 ?, }
0 K5 n% T3 h, u& X1 N# N- r: Q2014-2-6 22:57 hkbw
* I5 G7 v+ j' y7 m3 ~4 T
hkbw 向您報告以下的帖子,詳細內容請訪問:
2 s1 P3 P' g* G% _! T1 P8 h& ihttp://www.hkitalk.net/HKiTalk2/ ... p;page=1#pid2918077
4 }: @. w8 [; k5 y# S) G
* L( y* |+ ]0 L% ?) t! y他/她的報告理由是: admin69 涉嫌濫權, 擅自修改有關相片, 要求總版主撤查
8 @1 q6 k0 B1 U% v% _
! y0 y0 J2 m  ^: C  Y6 x. h6 D: i9 H
2014-2-6 23:37 admin26- n  ?; l% U) s& v
其實我有留意事件, 但正如偷相一樣, 最少要由版權持有人(即樓主) 出聲, 我先可以開始考慮是否處理, 他人投訴本身並不能成立
% k6 h3 _& F7 F所有是否立案撤查現在似乎言之過早....現時亦未有足夠因素去開始作考慮9 p( v9 W  S! O9 H1 D) }  f
% q: k& C9 a' i
(為免誤會, 就算樓主投訴, 本人亦未必保證有關投訴將會成立)

2 N% }8 O6 c  g6 |$ v' g
' B* ^- c4 o6 |. I' O2014-2-7 06:06 hkbw. x8 Z2 g/ n1 N# {* I
又用呢樣來做擋箭牌, 即係發現有人做野不合理, 但冇當事人投訴就當冇事發生, 咩態度呀呢d

) k- J- V8 C% i0 M1 I( U+ T& V: ^( }. U  @
2014-2-8 09:20 admin26& a2 k" A2 d7 _( g; v! C
請問你又咩態度呀呢d?  咩叫不合理? 請你留意返你投訴緊咩, 當事人係你出埋文都無主動出聲, 我點樣無啦啦做野ar?
' d) w. ?, g4 Z8 Z1 l- m; A第一, 我唔知admin69係咪擅自,
5 E) P, u2 R( }: m$ Z7 T. E$ K第二, 我唔知當事人係咪同意/無反對,
/ h' {$ n. u1 V第三, 我連原相係點樣都唔知& M5 F6 O& Y2 T
* L" c# ~9 g% _
你唔係當事人, 你一樣證據都無俾到我, 只是表面咁話"涉嫌濫權", 我點樣就以你這樣報告就去查另一admin? 你這樣投訴又叫合理?* E7 i  f/ ~8 i& I1 ]( a

- w- Q# ?- r- ^2 n3 A9 G7 p1 R/ k如果我當冇事發生就唔會回你, 實際我亦可以完全唔會回你, 但你要投訴, 你要我開始去查, 最少都有d 合理理由同證據, 就今次而言,
  ?. W- |$ S) D+ t$ T你唔係當事人, 張相唔係你, 又有咩資格話人"擅自修改有關相片"? 我自己係第三者都唔知...你仲要咁批評我, 我真係唔知你咩事......
7 E, w9 X6 }# O8 `8 q2 {3 H  x9 F7 L5 c5 ]; M- p/ s
再講, 就算真係admin"擅自修改有關相片", 本身亦不一定濫權, 但問題係你唔係當事人, 連第一點都證明唔到, 咁唔係叫言之過早, 應該叫咩...?
, L+ W$ L3 O4 Q- a
6 l5 i% `* s! h3 E0 \
2014-2-8 10:00 hkbw9 O9 L- H2 J) ^. c) v
第一至第二點就是要查要交代之處~8 d. X& r" `& N3 A' k9 c
, r; A6 a" M: e% B* p/ f8 f' T
1. 證據係晒個板度, 如果咁都叫冇證據, 一係當事人係非法轉載, 咁就應該告發文者, 否則就係有關板主擅自改人相~ 你自己可以任選一樣~0 S- ~, F4 ~1 S- w7 I1 G  P
2. 唔係當事人就叫無證據, 就叫無資格, 咁罵戰又好, 其他板規變相都唔駛執行, 因為唔會有人俾證據你, 而所有相關擺係個板既, 根據你閣下既LOGIC,
) V) ?8 J0 X7 q! v0 Y3 q都唔算係證據~0 G) q' u1 F6 \! _" s2 I
3. 本板沒有任何板規容許ADMIN私下修改相片, 最多刪除, 例如廠相/ 及侵權相片. 而有板友亦指出本板有限制板友不能擅自修改他人相片並發佈的條文. 如果"擅自修改有關相片" 都唔算犯板規, 那乾脆把所有人都可以這樣做, 不然竟是只係周官放火, 不許百姓點燈~8 x1 z6 `* Q+ ?% l0 f! R) y
4. 而家係查板務人員涉嫌濫權, 證據係晒個板度, 等如有顧客見到有人偷野, 報警, 警察唔係應該問報案人拎證據, 拎唔到就話證據不足,  而係應該走去問受害人查證~
0 F( h' L, w6 \) E3 W/ Y5. 咁唔係叫言之過早,而係叫縱容枉法~
' w2 s8 M8 L) y' Z

* T* M! B0 N6 Z, n2014-2-8 10:22 admin26
$ L+ ?" \1 x. k1 t$ B; A
問題係 你以上所有點, 都係假設左我的第一至第二點已經清楚左, 而我的重點係, 我的第一至第二點未清楚左之前, 根本未可以考慮去查濫權...( y: [7 `2 m0 `
試問第一至第二點又如何叫"證據係晒個板度"?
8 a8 z6 @4 b4 L# D& L
6 w$ F: @* j& X( `- h4 h! ?這不同一般罵戰, 正如偷相, 要證明第一至第二點, 本身是需要當事人直接舉證, 先可以考慮, 否則不能證明admin"擅自改人相", 你唔明呢個點, 講幾多個point 都無用....

7 Q, y9 F7 j: ^+ L4 Q! A3 g: r9 c- t+ O" i
2014-2-8 16:14 hkbw( Q& L9 C# ^! g2 e3 v/ E
冇做野就假設自己做左,呢個就係你既問題。( Y& V. f/ J7 n/ E4 S' i  I3 y, D" ]7 r
同一般偷相唔同,呢次所有證據都擺晒係度。作為板主就有責任查證,而非下下都話冇人投訴就冇事, j6 {- _, I" }' @" H

% k) k  l( T7 R7 o$ g想護短唔做野既,你講咁多廢話幹啥
% g2 `9 x% I9 Z5 q/ a% B

& l  q; R; ?4 j% M2014-2-9 00:43 admin26
2 F$ a# m0 V8 ~
咁樣態度無助解決問題,  既然你話我講廢話, 本案我將不再回應閣下.

0 b6 ~3 V: J5 v, f. K" O; ?' J  d[ 本帖最後由 admin26 於 2014-2-9 02:06 編輯 ]
版務文章
 樓主| hkbw 發表於 2014-2-9 22:17 | 顯示全部樓層
講左一大堆野, 都仍然係冇答到呢度大家問既問題, 難道呢位板主認為自己答既野很有價值?! 定係當自己做左野?!
. s( ]) b3 T/ w
& u3 Z! `4 x& @8 L要留意, 報告掣是以imsg形式送出的, 並不等於私人訊息問~
8 B6 T8 U# u$ x+ b+ H& Q% h, c
0 Y0 ?  V7 B' B9 F; {. A- J[ 本帖最後由 hkbw 於 2014-2-9 22:18 編輯 ]
殺雞焉用牛刀?!
jasoncky 發表於 2014-2-9 23:22 | 顯示全部樓層

睇完雙方供詞, 只見有人鑽牛角尖無事生事
$ h1 @" e  \! W1 x5 ?* d7 ?4 _+ C) S. q- l+ S3 |( f# w$ {- V( R6 c2 w

. m' f$ U- s- U0 C
原帖由 hkbw 於 2014-2-9 22:17 發表
) F* g. _2 D/ \  u# I8 o1 W7 y: I講左一大堆野, 都仍然係冇答到呢度大家問既問題, 難道呢位板主認為自己答既野很有價值?! 定係當自己做左野?!
! ^7 i) [2 y( K% l& ]
. V% C+ I7 q. \要留意, 報告掣是以imsg形式送出的, 並不等於私人訊息問~ ...
admin26 發表於 2014-2-10 09:53 | 顯示全部樓層
原帖由 hkbw 於 2014-2-9 22:17 發表 , t4 @1 p! J7 X0 z% ?
講左一大堆野, 都仍然係冇答到呢度大家問既問題, 難道呢位板主認為自己答既野很有價值?! 定係當自己做左野?!2 R2 Q, m! j4 z) J

: e! c( }7 p5 |5 n; b要留意, 報告掣是以imsg形式送出的, 並不等於私人訊息問~ ...
+ Z( s9 J, M6 _1 ], V2 `
% N9 @2 b3 S+ W, T
其實請問你想點樣呢?
5 Z4 z# |  b- T% S% Y; P6 d: p- x4 y9 M. G) n% ~  `0 ~
第一, 那個決定本身唔係我做, 我亦唔係當事人, 試問我又點答 “呢度大家問既問題”呢? 你想我答到d咩?
2 [( `$ F$ v- E! D第二, 我答你我立場, 你又話 “廢話”, 又話 “答既野很有價值?!”, 我唔再答, 又話 “ 質問多兩下就話唔再回覆”…你又唔留意下自己的說話同態度係點…! P6 Y8 K$ U% s' S' U+ n/ W
第三, 我都講左我唔考慮處理的原因, 你夾硬要我做都無意思, 我解釋左你聽, 你接唔接受係一件事, 但我解釋左我唔做的原因, 你又話返我咩 “當自己做左野?!” 其實你想點…..
$ B, \/ I( }5 M" D* T7 [1 }. X& F8 q' c( e% g/ @, R" Q! F( _2 @6 s
版友投訴見得多, 好似你呢位 “一再進諫的站友”咁樣, 真係第一次, 報告本身係MSG, 仲要明明你自己之前都用緊MSG 答返我, 過程中間又無要求我公開回應, 轉頭又係度單單打打話返我“唔敢公開講”  “只識得用短訊息回”...
) e' P! B" X/ D2 A4 A! d8 r" c1 K: H8 C6 O9 p; P
我自問我做晒我板主身份的責任, 你要這樣講野我阻你唔到
版務文章
 樓主| hkbw 發表於 2014-2-10 23:34 | 顯示全部樓層
原帖由 jasoncky 於 2014-2-9 23:22 發表
( {, |% _9 F+ n2 K/ |9 t" s3 s; Z" t睇完雙方供詞, 只見有人鑽牛角尖無事生事

8 Z( }) D+ x: K6 A7 p. q* y4 {# A8 t  z; v3 g
出現到有呢篇文所謂既私隱問題, 本來就係唔知點解有人無啦啦走去改人地張相, 不單止唔交待原由, 仲有人可以話無投訴就當冇事發生, 然後- d2 m  o, ^* _1 ^$ B
有人做到好似好客觀咁反問返人地~9 m7 z( G. i/ y
, l2 a) L! x' ?6 ]7 I; s( @  G# M
呢D咁既事, 真係呢度先出到~
4 O7 B5 M, i$ ^+ r
, l3 N( y% `* j% D: W9 n1 ^重申多次, 淨係呢篇文提出既問題, 有好多都仍然冇答到~~一路只係重覆老調, 連問緊乜都未知, 咁算係有意義地回答嗎?: v8 V* A, v+ o. Y) h1 m) E) h

3 q3 Y. U: L. s( d# p[ 本帖最後由 hkbw 於 2014-2-10 23:37 編輯 ]
殺雞焉用牛刀?!
 樓主| hkbw 發表於 2014-2-12 19:23 | 顯示全部樓層

原帖由 admin26 於 2014-2-10 09:53 發表
! ]# Q6 v* O- o8 }3 {3 C# h1 \! O# N& O) [
, f/ U: F# V8 \/ S  ]
其實請問你想點樣呢?: X( G5 h1 ]% s* w' P

6 T7 p; O( S; |第一, 那個決定本身唔係我做, 我亦唔係當事人, 試問我又點答 “呢度大家問既問題”呢? 你想我答到d咩? hkitalk.net/ s9 Z% Y( t6 X7 L8 k* e  b; _! i+ X+ a. I# z' v9 `5 W
第二, 我答你我立場, 你又話 “廢話”, 又話 “答既野很有價值?!”, 我唔再答, 又話 “ 質問多兩下就話唔再回覆”…你又唔留意下自己的說話同態度係點…第三, 我都講左我唔考慮處理的原因, 你夾硬要我做都無意思, 我解釋左你聽, 你接唔接受係一件事, 但我解釋左我唔做的原因, 你又話返我咩 “當自己做左野?!” 其實你想點…..
' v3 Q2 x/ y# n8 M2 @版友投訴見得多, 好似你呢位 “一再進諫的站友”咁樣, 真係第一次, 報告本身係MSG, 仲要明明你自己之前都用緊MSG 答返我, 過程中間又無要求我公開回應, 轉頭又係度單單打打話返我“唔敢公開講” “只識得用短訊息回”...$ A" O8 x; L1 x+ k- R; H
我自問我做晒我板主身份的責任, 你要這樣講野我阻你唔到

! F( f3 x" t6 W講到單野投訴好似得我一個咁...呢度回文中唔滿意, 要求交代既人唔止一個架, 不過都係不曾見過有回覆,一句也沒有~  t; ~% F" M& |+ j
/ H9 c7 C# ?9 ?6 U. G
當然, 出聲亦比唔出聲既少, 如果有人係要求其搵個理由去唔回, 就真係連一般CS都不如啦...
3 X6 j. D" x! r, y2 k連理由都唔搵, 當冇事發生過, 更加係"神"級TIM LA~~
# g' s1 i$ p7 ]7 Z2 \
! p. o& e: ^2 y, V- X) O) a2 L5 P[ 本帖最後由 hkbw 於 2014-2-12 19:25 編輯 ]
殺雞焉用牛刀?!
admin69 發表於 2014-2-13 00:50 | 顯示全部樓層
本人乃根據站規第3a條的權力執行站規. 站規第3a條並沒有說明必須有人犯規才能執行.8 y2 t; \! g' C* x6 b
閣下經常提及的停板和警告, 只是站規3c和3d的部分, 而板主是擁有站規3a-3e所述的所有權力.9 l, g9 e4 P- C. S2 f
本人亦已在有關文章非常清楚說明修改文章格式及刪除部分文章的原因, 是屬於預防性質.
9 x4 a0 e6 r7 W( a$ D! t+ B+ I9 y而本人亦已盡量在言論自由及避免不必要的罵戰之間作出平衡.
; U8 G' l- \# J. w" Q/ }: h如果板友堅持我必須等到罵戰爆發情況失控才處理, 我是絕對不能認同的.
hardplastic 發表於 2014-2-13 00:58 | 顯示全部樓層
原帖由 hkbw 於 2014-2-3 10:34 發表 8 O5 K! v, Q: _: T1 z" _+ }8 v, N
有關文章
8 C( e$ x; v3 L+ q3 Y# h# V# j$ R5 a$ N0 t  j" [
http://www.hkitalk.net/HKiTalk2/thread-823006-1-1.html" X$ {1 B* m7 c
  B( w) b1 G3 M, Y* [7 X' w$ E; w& F
1. 如果有關相片屬違規, ADMIN應對板友作出處罰~: ^* F$ p0 G3 w5 l) e' T2 b; B8 g
* |4 |$ b- c* @( |* p
2. 如果有關相片不屬違規, ADMIN不應自行修改有關相片~
& p3 ~$ u3 n* a- X6 S而如果有關相片屬於有問題, 那我在 ...
* g! {: c& @6 A; o
事先聲明,我冇話幫D巴膠出聲。不過社會/社群訂立規則,唔係為左懲罰違規o既人,而係為左維持秩序。
! c3 Y/ h6 R; x& h# J( f7 P4 Z1 S( b
# _5 K- y( _& o; l( X舊年東區法院有單案幾值得你去思考一下,有時間不妨抽少少時間睇睇呢個世界究竟發生乜野事會好D,
& Q6 T8 g, W& Z! v7 x% V$ m' s/ Y" F4 ~- B7 n! k9 Q
http://orientaldaily.on.cc/cnt/news/20130530/00176_046.html4 Z- O2 H+ K/ v9 @; l% C( i# A9 _

* |! s( a8 K" o6 f! |) C7 ~我廢事講得咁白,正所謂話你海鷗怕你嬲。但
與其要留張非巴士相來等到大家拗餐懵,最後逐一抽稱行刑,不如早早剷相? 除非你本身好想見到所謂罵戰發生啦。
如果剷張同巴士冇乜相干o既相(我諗巴士貼相板同巴士迷貼相板是有分別的啦),可以平息一場暴風雨,咁何樂而不為?

X& E  s  S9 z# W6 Z& V8 S$ _0 e& E
4 {' l0 L! s4 q- k4 A
至於你拉相片版權的事來講,我又不妨話你知,事實上無論乜野地方o既版權法,都要由有效版權持有人提出控訴,執法當局先會採取行動。如果你真係咁關心有巴士迷同業相片被侵權,勸你不妨同相片持有人相討,如果你覺得版權持有人有損失,不妨向海關舉報,或者可能有機會如果人地咁o岩食飽飯飯氣攻心時,會幫你處理的