hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (A) Life 生活討論區 消費著數及飲食資訊 (A11) 麥記的21蚊餐調整
開啟左側

麥記的21蚊餐調整

kato9690 發表於 2014-2-4 23:50 | 顯示全部樓層 |閱讀模式

魚柳飽餐冇左21蚊, 係咪做返正價

資料來源:
www.mcdonalds.com.hk
Gary_B 發表於 2014-2-5 00:03 | 顯示全部樓層
巨毛霸餐 同 魚柳包餐都改左

廿一蚊餐 變左 脆辣雞腿飽 及 雙層芝士孖堡

九蚊包換左魚柳包 冇左傷牛之寶

from 網頁資料 未落街睇

EX-TL 發表於 2014-2-5 01:33 | 顯示全部樓層
雙牛芝堡我3/2食過仲係$9, 排我後面位仁兄買魚柳包, 見到好似係$14.8, 估唔到係最後一日.
lsc04d11 發表於 2014-2-5 06:06 | 顯示全部樓層

理論上,麥當勞既價格改變或新優惠通常都O係星期四開始,唔知點解今次係星期三啦……
同埋好鍾意失驚無神「加價」或「改優惠」。

食左咁多年魚柳包及巨無霸,轉下都應應該既……呃下d唔知情人士既錢。不過竟然仍然$21,唔係$22我就估唔到。

大家不如睇下成個menu有冇加價…?
kei_hk 發表於 2014-2-5 11:16 | 顯示全部樓層
原帖由 Gary_B 於 2014-2-5 12:03 AM 發表
巨毛霸餐 同 魚柳包餐都改左

廿一蚊餐 變左 脆辣雞腿飽 及 雙層芝士孖堡

九蚊包換左魚柳包 冇左傷牛之寶

from 網頁資料 未落街睇

http://orientaldaily.on.cc/cnt/news/20140205/00176_041.html

麥當勞又用「移形換影」的方法,宣布今日起將「脆辣雞腿包套餐」及「雙層芝士孖堡套餐」,加入「二十一元超值套餐」行列,卻未有交代原來優惠行列內「巨無霸餐」及「魚柳包餐」會取消。與此同時,魚柳包今日會加入「九元超值選」的行列,但「雙牛芝堡」則會剔除行列之內。有關優惠將於每日上午十一時至凌晨四時提供。

對我而言﹐窮人餐吸引力大減﹐事關以前食得飽的巨人霸無左﹐取代的只有脆辣雞腿包餐 "叫做" 食得飽﹐但會熱氣指數上升

睇怕﹐日後我搵麥叔叔的次數應該會大大減少。

ps. 查實現時我都好少搵麥叔叔﹐主因都係熱氣問題。而入得去的﹐90%都係買巨人餐(或其他窮人餐)﹐其他的餐實在太貴﹐比一般餐廳比較﹐我會覺得好貴﹐唔值。

kei_hk 發表於 2014-2-5 11:39 | 顯示全部樓層
網上圖片一張﹐考大家眼力時間

亮點在 3號脆辣雞腿飽餐﹐單買及套餐價。

唔知我有無睇錯﹐餐係 $21.00﹐單買係 $21.50。
單買仲貴過有汽水+薯條的套餐

EX-TL 發表於 2014-2-5 15:39 | 顯示全部樓層

回復 6# 的帖子

頭先在分店見到單價賣$18.x
dongfeng 發表於 2014-2-5 16:21 | 顯示全部樓層
與其買巨無霸餐,不如付多數元買Double足三両餐!
에이핑크 대박!
kei_hk 發表於 2014-2-5 16:52 | 顯示全部樓層
原帖由 EX-TL 於 2014-2-5 03:39 PM 發表
頭先在分店見到單價賣$18.x

其實﹐除了窮人餐﹐以及廣告講明賣幾錢的物品(eg: $9/包)﹐不同分店的標價﹐都或有些少分別。

上面張圖可能在商業/遊客區的分店﹐租金成本較高﹐所以整體 mark 價都係較高﹐所以便出現散買貴過餐這個現象。

lsc04d11 發表於 2014-2-5 20:30 | 顯示全部樓層

原帖由 kei_hk 於 5-2-2014 11:39 AM 發表
網上圖片一張﹐考大家眼力時間

亮點在 3號脆辣雞腿飽餐﹐單買及套餐價。

唔知我有無睇錯﹐餐係 $21.00﹐單買係 $21.50。
單買仲貴過有汽水+薯條的套餐 ...

唔算出奇啦!當好多人都利用以下方法買餐時,你都應該已經知道有好多「麥記慳錢大法」︰
麥樂雞(6件)餐$21+豬柳蛋漢堡$9=$30
豬柳蛋漢堡餐+麥樂雞6件=$28.X+$1X.X 超過$40

我宜家成日都幫襯麥當當,但已經唔係買「超值」套餐了,既唔想食薯條,又唔想飲汽水。
我個人選擇︰買一送一卡,飲杯奶茶/雪梨茶,配兩個紅豆批/麥旋風,再加$9包,都係$24.5左右。
但已避免了汽水及熱氣薯條。(最慘係加$5轉既粟米質素唔穩定)

其實報紙與其攻擊麥當勞,還有更多餐廳都好應該「被攻擊」。2.2%加價真係好正路,難道你想全世界唔加價,反映經濟冇好到?樓市加22%,我都想嘈啦!

上次想用Burger King coupon先發現,半年前還是$25優惠餐已變$26.5,而其他餐至少都要$39.5,o個$3 coupon或者「送新地」都真係冇得平……
正如有時麥記既$5/送新地coupon,有廿一蚊餐o係度都唔係好用到……分分鐘用左仲貴,俾人呃。