hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (R) Railway 鐵路討論區 香港鐵路 (R1) 西港島綫車站命名
開啟左側

西港島綫車站命名

kei_hk 發表於 2014-2-9 15:02 | 顯示全部樓層

原帖由 dennis1990 於 2014-2-9 12:16 PM 發表
陰澳同官涌呢?
陰澳唔係MTR改名做欣澳的,係政府主動改名的,原因不用多說,MTR 只是跟隨政府改地名後的名字做車站名。
以現時標準,你用陰澳反而係你錯。

stevegold 發表於 2014-2-9 15:06 | 顯示全部樓層
原帖由 hoising 於 2014-2-9 11:55 發表

60年代憲報已經刊過「馬料水」一帶地名為「大學」
所以火車站先要改名
之後區內繼續發展非大學建設先作廢
但之後有幾多人知沙田污水處理廠屬於馬料水一部分?白石角科學園都係?
大家對馬料水嘅定義就不停縮小
只有碼 ...

我擔心係新車站改名為"港大/香港大學"後,隨著附近舊區重建,「石塘咀」呢個名漸漸被遺忘,正如奧運站同大角咀的例子。但成個石塘咀唔係剩係得香港大學一座建築,實在沒有理據改名為"港大/香港大學站"
ctb8107 發表於 2014-2-9 15:22 | 顯示全部樓層
中文名叫"香港大學" ok, 但英文名叫"HKU", 真係未免太懶了吧! 如果樓上有人話一間大學唔夠代表性, 咁一間大學既字母簡寫不是更冇代表性嗎? 有幾多遊客知HKU=Hong Kong Uni又係一個問題
如果"Hong Kong University"改叫"HKU", "Tseung Kwan O"係咪應該改叫"TKO"?

brian 發表於 2014-2-9 15:31 | 顯示全部樓層

http://www.hku.hk/about/university-history/the-early-years.html

The University of Hong Kong (or HKU, as it is familiarly known to students, staff and alumni) is the oldest tertiary education institution in Hong Kong.

全寫︰The University of Hong Kong
簡寫︰HKU

syp 發表於 2014-2-9 15:53 | 顯示全部樓層
原帖由 hoising 於 2014/2/8 23:47 發表

咁大間公營機構冇社會責任真係好好笑

利申:在命名上中立

呢個同社會責任扯唔上任何關係, 車站命名主要係方便出行人士, 否則係咪為咗唔好被人忘記赤鱲角呢個地名, 機場站要改名做赤鱲角站, 如果係我就真係覺得好好笑喇。保育地名唔該去搵博物館啦。
下一站係西營盤
syp 發表於 2014-2-9 15:58 | 顯示全部樓層
原帖由 hoising 於 2014/2/9 01:03 發表

陰澳改做欣澳其實無違反傳統
大角咀做奧運亦係紀念性原因
可惜大角咀個地名真係消失緊

難道香港大學想打造大學城而咬住個地鐵站唔放?

在人類歷史以來, 好多地名都係不停消失、被取代、創新, 你想啲地名永遠不變, 係違反歷史演變, 只會係一廂情願。
下一站係西營盤
Choi 發表於 2014-2-9 16:06 | 顯示全部樓層

不如叫 屈地街 站
電車又咁叫
連巴士都咁叫
新造的人、如鷹展翅上騰。
 樓主| hoising 發表於 2014-2-9 16:21 | 顯示全部樓層
原帖由 syp 於 2014-2-9 15:53 發表
呢個同社會責任扯唔上任何關係, 車站命名主要係方便出行人士, 否則係咪為咗唔好被人忘記赤鱲角呢個地名, 機場站要改名做赤鱲角站, 如果係我就真係覺得好好笑喇。保育地名唔該去搵博物館啦。 ...

方便出行人士咁應該叫石塘咀
包括屈地街、寶翠園、海旁等地……
SSBT 發表於 2014-2-9 16:32 | 顯示全部樓層
原帖由 hoising 於 2014-2-9 16:21 發表

方便出行人士咁應該叫石塘咀
包括屈地街、寶翠園、海旁等地……
況且石塘咀站同埋機場始終性質唔同
機場站係服務機場
但係香港大學站仲要服務埋周邊既居民
性質唔同點可以混為一談?

奧運站唔叫大角咀,
係因為大角咀俾人感覺係舊區,
叫奧運就變左做新區,
車站上蓋物業都賣得貴D啦
柯士甸站背後個原因咪又係一樣
將來既何文田站都係

乜野紀念性果D都只不過係冠冕堂皇既藉口
=0=
 樓主| hoising 發表於 2014-2-9 16:44 | 顯示全部樓層

原帖由 syp 於 2014-2-9 15:58 發表
在人類歷史以來, 好多地名都係不停消失、被取代、創新, 你想啲地名永遠不變, 係違反歷史演變, 只會係一廂情願。

廢論

逄改必對?
逄守必錯?

討論是必然

反之亦言