hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (A) Life 生活討論區 其他討論題目 (N) [新聞] 商台即時解僱李慧玲
開啟左側

[新聞] 商台即時解僱李慧玲

238X 發表於 2014-2-12 19:30 | 顯示全部樓層 |閱讀模式

商台即時解僱李慧玲
http://hk.news.yahoo.com/%E5%95% ... E%B2-100200094.html

雅虎新聞的臉書之上,擁共人渣交相稱慶之聲,此起彼落,蔚為壯觀!
推文或跟推文者帖,一律舉報,不作通知
DIH 發表於 2014-2-12 21:40 | 顯示全部樓層
我從來無聽過商台,唔太知佢地的事。

但我很好奇陳志雲同俞琤究竟係咩人。
kei_hk 發表於 2014-2-12 22:02 | 顯示全部樓層
原帖由 DIH 於 2014-2-12 09:40 PM 發表
我從來無聽過商台,唔太知佢地的事。

但我很好奇陳志雲同俞琤究竟係咩人。

我只知李小姐仍做早晨時段時間﹐有時會因應一些社會問題﹐找回相關的官員/負責人去講解。

但李小姐係甚有偏見﹐正當人家想講解的時間﹐便會打斷對方的言語﹐不停講自己的偏見。

既然無心給人家去講解﹐那便不要去打擾人。打擾人便應該給人去講解﹐唔係用手段令自己提升所謂的論點。

所以﹐我對李小姐的觀感係極差的。

PS8851@182 發表於 2014-2-12 22:06 | 顯示全部樓層

3ASV196 發表於 2014-2-13 07:54 | 顯示全部樓層
唔同人對不同主持有不同見解係正常, 我自己好少聽收音機, 但有時都會係的士聽到,
直d講, 我自己都唔唔太鐘意聽到李慧玲把聲, 亦覺得佢講野太過偏...簡單一句, 唔o岩聽...

但我認為無論我唔鍾意都好, 一間有責任的公司, 炒人都應該講理由同原因, 我意思唔係
對公眾交代, 而是對當事人最基本的交代, 當事人同唔同公眾講返係另一件事, 但如果同
當事人咩都唔講就炒人, 這樣明顯有問題

雖然炒人原因本身可能純粹係李慧玲與上司不和, 但咁樣炒法出面人唔有其他估計就奇,
對商台形象黎講, 亦係不智......
3ASV196.KE7270
DIH 發表於 2014-2-13 09:00 | 顯示全部樓層

回復 5# 的帖子

唔知李慧玲可唔可以向勞工處投訴被無理解僱呢?
我真係想問法律及操作問題,不涉價值觀。
kei_hk 發表於 2014-2-13 10:33 | 顯示全部樓層

原帖由 PS8851@182 於 2014-2-12 10:06 PM 發表
聽左咁耐又唔覺佢有咁既問題喎
定係你覺得一個好既主持人要好似港台個葉X霖咁唯唯喏喏淨識係係係?

以前仍在早上時段﹐節目早上10:00完﹐我9:30返到公司才開始聽的﹐好都好少搵人做電話訪問﹐但一有電話訪問﹐叫官講解某些政策﹐都會有此現象出現。

我自己都聽過唔少的情況係...

李小姐問個被訪者某條問題﹐問完之後﹐被訪者便開始回應﹐講了一至兩句﹐開始進入重點﹐李小姐便會打斷官的言語﹐並且不停講自己的偉論。
90%的被訪者都會收聲﹐唔會同李小姐「疊聲」。有少數人會繼續講﹐反打斷行動。不過﹐李小姐都會用電台手段去制止﹐例如cut去被訪者的聲音﹐去廣告.......。

你明明係想人講解﹐解釋一件事﹐偏偏人地講到重點時﹐你卻打斷人地的言論﹐基本尊重都無﹐失去訪問人的目的﹐只為自己推高形象﹐我真的不接受。

如果她肯給受訪者講完﹐才發表自己的意見評論﹐這才是公平的討論﹐訪問﹐這是我未能在李小姐的節目中找到。

評分

參與人數 1aPower +1 HugeC +1 收起 理由
cong + 1 + 1 同感

查看全部評分

AVD1 發表於 2014-2-13 14:42 | 顯示全部樓層
原帖由 3ASV196 於 2014-2-13 07:54 發表
唔同人對不同主持有不同見解係正常, 我自己好少聽收音機, 但有時都會係的士聽到,
直d講, 我自己都唔唔太鐘意聽到李慧玲把聲, 亦覺得佢講野太過偏...簡單一句, 唔o岩聽...

但我認為無論我唔鍾意都好, 一間有責任的 ...

如果李慧玲只係同上司不和而比人炒,
咁我只可以話佢真係叻到七彩,
冇 o既, 明係自己問題搞到比人炒都可以搞到一大班香港人認為商台打壓言論自由已經 win 哂 ~
LJ7006 = MF5119 = AVD1
 樓主| 238X 發表於 2014-2-13 16:19 | 顯示全部樓層
原帖由 AVD1 於 13/2/2014 14:42 發表

如果李慧玲只係同上司不和而比人炒,
咁我只可以話佢真係叻到七彩,
冇 o既, 明係自己問題搞到比人炒
都可以搞到一大班香港人認為商台打壓言論自由已經 win 哂 ~ ...

問題在於,擁共人渣當權者毫無手腕,一味蠻來。

王敏超詬罵呂品韜其實亦係一樣道理。
佢連「諉過於人」都夠膽認
(不過可能會有人話商台問嗰個毒,掘氹俾人踩),
就算真係事實,大部份人都唔會再深究。

推文或跟推文者帖,一律舉報,不作通知
epsilon 發表於 2014-2-13 17:49 | 顯示全部樓層

原帖由 kei_hk 於 2014-2-12 22:02 發表

我只知李小姐仍做早晨時段時間﹐有時會因應一些社會問題﹐找回相關的官員/負責人去講解。

但李小姐係甚有偏見﹐正當人家想講解的時間﹐便會打斷對方的言語﹐不停講自己的偏見。

既然無心給人家去講解﹐那便不要去打擾人。打 ...

Sorry,我只會覺得係你同李慧玲持不同立場,對佢嘅觀點言論有偏見而唔鍾意聽,並唔係佢有偏見。
一個有良心嘅人,應該絕大部分時候都認同李慧玲嘅見解。