hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 城巴終於買B9TL?
開啟左側

[問題] 城巴終於買B9TL?

kmbodth 發表於 2014-2-18 00:58 | 顯示全部樓層

原帖由 予琛 於 2014-2-17 22:32 發表
請問各位如何證實此資料是真?還有,大家都說不是12米,咁這50架新車是12.8米的可能性大不大?
你估下呢個壇有冇任職巴士公司寫字樓嘅板友?
有板友一早話會入12.8m嘅車,而B9有冇出過12.8m呢?
未來仍有11/12m富豪退,如果12.8m仲要尾驅城仔有咩線岩用呢?西隧線好多都經港島窄路,機場亦早訂了60幾架E50D,而11.3m E50D訂49架後仲有約90架將退。假的真不了,就如之前架宇通咁,就算係真,未到最後一刻都咪咁肯定。
TankKingEH9697 發表於 2014-2-18 04:02 | 顯示全部樓層
原帖由 bobbycheng 於 2014-2-17 21:03 發表
講起低地台位, 其實橙蛋同MMC可唔可以將中門移前一d
令到中門後面可以有三排向前既位, 而非而家既兩排
咁樣個輪椅位會窄少少
好似ATR同3ASV咁
ATR算闊落 放左輪椅都可以企多個人o係前面
3ASV就真係較窄 最多放多一件薄身行李
不過12米金車最窄應該係AP 窄到拍得住細車 電輪椅要偷位先埋到去
坦克王EH 9697
GK3258 發表於 2014-2-18 09:36 | 顯示全部樓層
原帖由 bobbycheng 於 2014-2-17 21:03 發表
講起低地台位, 其實橙蛋同MMC可唔可以將中門移前一d
令到中門後面可以有三排向前既位, 而非而家既兩排
咁樣個輪椅位會窄少少
好似ATR同3ASV咁
講起呢樣我一直有野唔明。九巴之前直車有個目的就係要梯位對正中門,咁點解唔可以用ATR1嗰種config,輪椅放梯後,得閒做大水塘引客行入啲,梯位又對正門,中門後一樣有低地台位補數,再唔係拆埋做3AV大水塘,載客量應
該可以大增
8166NL 發表於 2014-2-18 10:40 | 顯示全部樓層

回復 83# 的帖子

中門擺到咁前,啲人點會同你行入去?重有水塘一定用唔盡位嚟企人,你有幾可見過水塘5頭「頂閘」嗰陣企足55個人?

老實講我反而寧願隻中門有咁後放咁後,最好貼住中擔
跟住用返傳統曲梯有咁短縮到咁短好似8900咁,再將條梯(連油缸)放正中間好過 (講到底即係ML嗰種)
GNZ9068 發表於 2014-2-18 11:52 | 顯示全部樓層
原帖由 kmbodth 於 2014-2-18 00:58 發表
你估下呢個壇有冇任職巴士公司寫字樓嘅板友?
有板友一早話會入12.8m嘅車,而B9有冇出過12.8m呢?
未來仍有11/12m富豪退,如果12.8m仲要尾驅城仔有咩線岩用呢?西隧線好多都經港島窄路,機場亦早訂了60幾架E50D,而11.3m E50D訂49 ...

長過 12 米的,有好多。
唔是我威威, 只是你廢廢 =]
93A_S3_6:30am 發表於 2014-2-18 12:32 | 顯示全部樓層
原帖由 GK3258 於 2014-2-18 09:36 發表
講起呢樣我一直有野唔明。九巴之前直車有個目的就係要梯位對正中門,咁點解唔可以用ATR1嗰種config,輪椅放梯後,得閒做大水塘引客行入啲,梯位又對正門,中門後一樣有低地台位補數,再唔係拆埋做3AV大水塘,載客量應
該可以大增 ...

如果中門後係大水塘的話,都仲可以一戰,
如果係坐位的話,真係無人肯企入去,咪搞了
正常中門真係放越後越好

我反而唔明11.3mE500MMC點解唔移後隻中門,
將輪椅位放翻門前,咁好好多
獨愛☆OLYMPIANS~powered by~CUMMINS
kei_hk 發表於 2014-2-18 12:39 | 顯示全部樓層

原帖由 93A_S3_6:30am 於 2014-2-18 12:32 PM 發表

如果中門後係大水塘的話,都仲可以一戰,
如果係坐位的話,真係無人肯企入去,咪搞了
正常中門真係放越後越好

我反而唔明11.3mE500MMC點解唔移後隻中門,
將輪椅位放翻門前,咁好好多
...

會唔會係同車陣設計本身局限問題?

我見車陣2邊都有加厚的﹐在車門位便沒有加厚及預留斜位的。會唔會在不同車陣組件併合時﹐有所局限車門位置?

93A_S3_6:30am 發表於 2014-2-18 12:42 | 顯示全部樓層
原帖由 8166NL 於 2014-2-18 10:40 發表
中門擺到咁前,啲人點會同你行入去?重有水塘一定用唔盡位嚟企人,你有幾可見過水塘5頭「頂閘」嗰陣企足55個人?

老實講我反而寧願隻中門有咁後放咁後,最好貼住中擔
跟住用返傳統曲梯有咁短縮到咁短好似8900咁,再將條梯(連油 ...

油缸放中間的話,對底盤的剛度要求同結構應該會高同麻煩好多,
況且低地台車咁擺,除非好似B.man咁擺到導航位,否則前軸上的空間都是浪費掉,
好似城巴的中梯躉咁,整體的佈局都係坐得小,企得小
獨愛☆OLYMPIANS~powered by~CUMMINS
93A_S3_6:30am 發表於 2014-2-18 13:07 | 顯示全部樓層

回復 87# 的帖子

呢樣野難以肯定,但係巴士公司要求的話,應該可以做到,
我覺得比較可能係因為承傳40xx的設計,所以中門有此位置,
到MMC年代,中門後多左足一排位的低地台空間,但就無移後中門

如果MMC真係做唔到,而城巴呢批11m B9做到的話,
都叫係比ADL優勝之處 !
wingho_cwh 發表於 2014-2-18 19:11 | 顯示全部樓層

回復 84# 及 89# 的帖子

其實樓主如果搭下5X 就知架啦。。5X 下繁番西環真係架架車都由頭企到尾架,四五十人真係走唔甩,樓主得閒可以去數下 (利申唔夠一個鐘前搭完522@5X。。6點幾都己經頂晒閘企到車尾都爆)
另外就係,其實呢批係11米定12米定係咩先。。成棟樓(整個帖) 既主旨都無提及過邊度聽番黎。。如果連少少details 都拎唔出既,真係番屋企ff下算啦。。
101X指定用車MB9291,帶您劃破長夜GM8036