hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (A) Life 生活討論區 消費著數及飲食資訊 (A11) 屯門家興再次結業…
開啟左側

屯門家興再次結業…

lsc04d11 發表於 2014-2-18 05:54 | 顯示全部樓層 |閱讀模式

幾年前,良景「廣場」逼走了家興超市,鬧到滿城風雨。結業數月後,家興老闆O係富健花園一個幼稚園「鋪頭」搵到平租,開設了屯門家興。
不過,宜家又話3月16日(星期日)起結束營業。

真可惜……唔知屯門邊度有平租位再開間家興呢?
新墟就唔使諗,有鋪位,但瓏門效應一定貴……只能寄望井財街及新墟輕鐵站一帶??

同時一提,2月21日起,屯門店全場九折結業大平賣!(煙酒及特價貨品除外)
hz6751 發表於 2014-2-18 13:19 | 顯示全部樓層
剛重溫鏗鏘集在2011年12月訪問家興超市老板的報導,內容話家興超市的鋪位是自己鋪,希望今次不是當年禾塘咀街近葵興村的分店
的翻版,有公司高價承租自己擁有的鋪位,而自己放棄經營超市
dcyw 發表於 2014-2-18 13:48 | 顯示全部樓層

回復 2# 的帖子

按去年年中報章的報導,家興超級市場確是把富健花園的自置物業放租,並盛傳由百佳超
級市場承租。

另外,家興超級市場位於元朗合益廣場的自置物業亦於當時一同放租,同樣盛傳由百佳超
級市場承租,及至昨天報章報導,該舖位已不再租予一連鎖超級市場,並由759阿信屋承
租。

cklee19810419 發表於 2014-2-18 15:55 | 顯示全部樓層

原帖由 lsc04d11 於 2014-2-18 05:54 發表
幾年前,良景「廣場」逼走了家興超市,鬧到滿城風雨。結業數月後,家興老闆O係富健花園一個幼稚園「鋪頭」搵到平租,開設了屯門家興。
不過,宜家又話3月16日(星期日)起結束營業。

真可惜……唔知屯門邊度有平租位再開間家興 ...

呢間係佢自已買入架,邊會關租金事......

呢個老闆同百佳好好關係架......
之前唔知邊度又係將自家物業租俾百佳,依家多數又係租俾百佳

另外,呢個老闆一樣係以錢行先,唔好以為佢真係純粹以良心出發
jpoon 發表於 2014-2-18 23:52 | 顯示全部樓層
原帖由 cklee19810419 於 2014-2-18 15:55 發表

另外,呢個老闆一樣係以錢行先,唔好以為佢真係純粹以良心出發 ...

光輝圍?
http://jpoon9394.blogspot.com/
石頭 發表於 2014-2-19 01:38 | 顯示全部樓層
原帖由 jpoon 於 2014-2-18 23:52 發表

光輝圍?

應該係la,唉,好在石蔭路果間應該放租都無人要,可以安心購物~
gordon 發表於 2014-2-21 08:45 | 顯示全部樓層

原帖由 cklee19810419 於 2014-2-18 15:55 發表

另外,呢個老闆一樣係以錢行先,唔好以為佢真係純粹以良心出發 ...
會唔會係, 如果佢唔同百佳打好關係, 佢做唔到自己的超市呢?

你咁講即係同愛民邨某粥店老闆一樣, 懂得在適當時機耍手段或向傳媒「訴苦」(在築福香港廣告中見到佢簡直眼冤), 但在事件過後又做回自己, 又懂得在適當時機作出投資(何文田廣場某同名茶記, 及彩雲某某前民歌餐廳佢都有股份)
喺總站尾拉500鏡影總站頭的巴士係咩玩法
hz6751 發表於 2014-3-8 22:36 | 顯示全部樓層
今日到此店購物時看見門囗張貼了吿示,因徇衆要求,最後營業日期延長至3月26日。