hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (R) Railway 鐵路討論區 香港鐵路 (R1) M-Train翻新
開啟左側

M-Train翻新

kei_hk 發表於 2014-2-24 12:13 | 顯示全部樓層

原帖由 rickywk 於 2014-2-24 11:54 AM 發表
除左座椅、吊環扶手問題,仲要大水塘車身扶手攪乜搵個箱裝住佢

似乎未必係壞事﹐我看到係係想做番半坐位﹐同一時間又可以有扶手用。

不過﹐要有實物睇番安裝高度及頂部斜面的斜度﹐才知實用性大唔大。

kei_hk 發表於 2014-2-24 12:17 | 顯示全部樓層
原帖由 HL2102 於 2014-2-24 03:29 AM 發表
好唔明今次咁隆重咁show出來,又唔見佢將新車模型show比人睇

你貼出的相﹐入面最後一段最後幾句﹐唔係講了預計今年3月在九龍站組裝﹐第2季初開放給市民參觀﹐市民可親身上車及試坐咩

樓主| HL2102 發表於 2014-2-24 12:28 | 顯示全部樓層
原帖由 kei_hk 於 2014-2-24 12:17 發表

你貼出的相﹐入面最後一段最後幾句﹐唔係講了預計今年3月在九龍站組裝﹐第2季初開放給市民參觀﹐市民可親身上車及試坐咩
我意思係新車,呢架係翻新車
kei_hk 發表於 2014-2-24 12:48 | 顯示全部樓層

原帖由 HL2102 於 2014-2-24 12:28 PM 發表
我意思係新車,呢架係翻新車

今次話會提供模型給大眾﹐你咪當原因只有4個字 : 皇恩浩蕩﹐快d謝主龍恩啦。

ps. 一日未放個模型出來﹐一日都可以改planning﹐唔作公開展示的。

mak5052 發表於 2014-2-24 14:56 | 顯示全部樓層
原帖由 marcowong1011 於 2014-2-24 10:32 發表
「符合人體工學的座椅和扶手」
個座位似係一塊金屬板加條坑間開一個個位, 扶手似係一條皮帶
人體工學...

其實個座位可唔可以做到好似千九咁, 下面完全偷空佢, 用黎放下D 小型行李呢?

Re #23:

迪士尼車用藍色都還好 ...

外形尚可,但色彩可再改,這是我部份設計的色彩配搭,大家覺得邊個好?
設計一:觀塘線長春車的色彩配搭,但保留白身
設計二:觀塘線長春車的色彩配搭
設計三:類似現時設計,但黑色部份連續且與窗同高,車頭/頂紅線改為紫色,車側如長春車設黃腰線,車頭紫線以上白色,其他位置灰色
設計四:類似設計三,但黑色部份改紅色,車頭/頂紅線改藍色,車側如長春車設藍腰線,車頭藍線以上紅色,其餘白色
設計五:類似設計四,但藍色部份改為粉紅色
設計六:類似設計四,但紅色部份改紫色,藍色部份改紅色
設計七:車頭/頂紅線改黃色,車側如長春車設深粉紅色腰線(紅磡站果種粉紅色),車門腰線以下及車頭黃線以上為粉紅色,其餘白色
設計八:類似設計三,但黑色部份改白色,車頭/頂紅線變青色(類近調景嶺隻色),車側紅腰線,腰線以下黄色
設計九:類似設計四,但紅色部份改用類似恆安站用的淺藍色,藍色部份改用西鐵紫色

JR5204@26M 發表於 2014-2-24 15:33 | 顯示全部樓層
要翻新唔該先攪好M Train行車噪音問題
kei_hk 發表於 2014-2-24 15:53 | 顯示全部樓層

原帖由 JR5204@26M 於 2014-2-24 03:33 PM 發表
要翻新唔該先攪好M Train行車噪音問題

車門加了充氣設備﹐叫做有改善囉。

ps.  圖片隱約可看到車門邊突出的部份﹐倒u形唔係封到底﹐與現時測試的2列車相同。
ps2. mtr 較早前已經公佈充氣膠邊會在列車番新時應用。

GW4866 發表於 2014-2-24 15:57 | 顯示全部樓層
原帖由 48x 於 2014-2-24 09:28 發表

「大水塘得返橫向扶手,無左半座位」呢樣而家已經係
好耐冇搭過?
幾時拆走左架
我係極少會搭鐵路,而且搭親都走去頭尾卡

打開門,行出去,去遠啲!
kei_hk 發表於 2014-2-24 16:01 | 顯示全部樓層
原帖由 GW4866 於 2014-2-24 03:57 PM 發表
幾時拆走左架
我係極少會搭鐵路,而且搭親都走去頭尾卡

如果我無記錯﹐在c車投入服務之前﹐m車已經拆晒。

而c車剛剛載客營運之時﹐好似個別車都有個斜位你坐﹐幾個月後(連同新加入的c-車)便無晒。

ate_58x 發表於 2014-2-24 16:25 | 顯示全部樓層

佢啲吊環係咪想1環2用??(1個環2人用)