hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (R) Railway 鐵路討論區 港外鐵路 (R3) 高鐵列車不符歐洲標準 黎廣德質疑港鐵買錯車 ...
返回列表 發新帖
開啟左側

高鐵列車不符歐洲標準 黎廣德質疑港鐵買錯車

89B 發表於 2014-3-3 23:02 | 顯示全部樓層

原帖由 rickywk 於 2014-2-26 10:24 發表

日立抽車(其實算係400系外銷版)係由JIS轉ISO/EU,整個過程都好大鑊,不過日立都克服左

唔係885系英國版?

btw 欧州都好似得TGV 系列無試過炒大獲

但上年西班牙超速過彎反車既Talgo就同TGV 類似使用防對撞既共用台車技術
世界火車/巴士站巡禮2015 復活
herman15hk 發表於 2014-3-3 23:45 | 顯示全部樓層
400系又唔係A-Train技術產物,關咩事?
少甜啊唔該
herman15hk 發表於 2014-3-3 23:47 | 顯示全部樓層
原帖由 hkth 於 2014-3-3 08:46 發表
今日(2014年3月3日)也對此作出報導, 不過它強調新列車只是不符現時歐盟從2007年12月開始的新標準而已.

港高鐵防撞標準遜沙中線
只要求抵禦時速10公里撞擊

溫州動車意外 黎廣德憂重演 ...

結構無大改的CRH2係沿自E2東洋設計當然唔合歐盟standard啦
少甜啊唔該
hkth 發表於 2014-3-4 22:44 | 顯示全部樓層

政府新聞稿:
機電工程署對香港鐵路列車的安全要求

--政府不如要求港鐵統一使用歐盟最新標準吧.
KC7813_ATS64 發表於 2014-3-5 02:01 | 顯示全部樓層

回復 21# 的帖子

TGV的意外才是多得數不清, 有TGV自己出軌的,也有近親的AVE出軌翻車事故和多宗TGV和KTX的追尾事故, 那我敢問抽中國貨水的人, 歐洲車安全嗎?
p.s.順帶一提, 當年723死得最多人的不是掉到橋下的日本標準的CRH2, 而是黎先生口中, 用“可靠”的歐洲標準造的CRH1, 而且車廂堅固度有目共睹, 翻下橋的CRH2幾節車廂都沒留在橋上的CRH1那樣嚴重變形, 首當其衝的CRH2車頭還依然能保持輪廓, 那我又問, 到底是能保留著車輛輪廓的CRH2硬還是變得不似車型的CRH1硬?
KC7813_ATS64 發表於 2014-3-5 02:05 | 顯示全部樓層
其實說到高速鐵路, 任何被動防護都不見得有什麽意義, 只要速度夠高, 任你的車身再硬也不能保證車內的人安全(要考慮人體能承受的衝擊力), 主動防護才是唯一的保障。
KC7813_ATS64 發表於 2014-3-5 02:11 | 顯示全部樓層

回復 1# 的帖子

其實我想知道,為咗反你口中嘅鄰近國家,你不斷盲目評擊中國貨同製造矛盾,究竟可以去到幾盡?(反共唔系咁反嘅。   利申:我都想GCD快啲死!)
egdeen 發表於 2014-3-5 04:54 | 顯示全部樓層
原帖由 KC7813_ATS64 於 2014-3-5 02:01 發表
TGV的意外才是多得數不清, 有TGV自己出軌的,也有近親的AVE出軌翻車事故和多宗TGV和KTX的追尾事故, 那我敢問抽中國貨水的人, 歐洲車安全嗎?
p.s.順帶一提, 當年723死得最多人的不是掉到橋下的日本標準的CRH2, 而是黎先生口中 ...

只能說呵呵...出軌和翻車同碰撞「上衝」有咩關係? 當後面車撞上前面車,後面車要承受幾大力量? 前面車要承受幾大力量? 所以死者先全部集中係後面車一節車卡,唔關標唔標準事。如CRH2都跟標準,也許無咁多卡會跌落去。
BTW 借用國內論壇的一張圖片

KC7813_ATS64 發表於 2014-3-5 10:59 | 顯示全部樓層

回復 28# 的帖子

我講緊嘅唔止系CRH1最後一卡, 系後面倒數4卡都有唔同程度嘅變形, 當然CRH1最後一節俾後車壓上去系傷得重, 不過你同時要考慮到CRH2跌落橋嘅衝力都唔會低, 但點解跌咗落橋嘅CRH2頭卡仲可以有個輪廓先?而CRH1尾二個節變形得仲嚴重過跌落橋嘅CRH2頭卡(以當時衝力黎考慮CRH2頭卡承受嘅撞擊力理應俾CRH1尾二車仲要高)同埋講到碰撞上衝, 而家系CRH1尾車升起咗CRH2頭車然後CRH2頭車壓上去, 如果真系講到設計問題嘅話,我會話CRH1容易變形系主因, 而唔會系CRH2設計有問題。 BTW,其實黎先生搞錯咗一件事, 就係車鈎本身唔附帶防撞防爬嘅功能, 有防爬嘅應該系防爬器(Anticlimber), 建議你去國內嘅ourail睇下啲人點樣點出黎先生嘅錯處啦。
http://bbs.ourail.com/thread-203008-3-1.html