hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (F) Fantasy Zone / Fun享區 交通路線建議(F1) 86C如果改行青沙後的新路線
開啟左側

86C如果改行青沙後的新路線

joesiu27 發表於 2014-3-3 18:34 | 顯示全部樓層 |閱讀模式

(對不起,在下實在不知道這題目應放在哪個板,如有錯請代為轉移或刪除)
相信各位板友都認為86C最有可能改行青沙
但如果繼續行美孚,就同286X完全重疊
在下覺得新線將會選擇去奧運站一帶,與286X/287X聯合前往西九新填海區
現提議一下新線,請各位板友多多指教
(編號未定)烏溪沙站 <> 奧運站
九龍方向
新界方向

如果各位板友有更好提議,歡迎提出!
流星☆雨 發表於 2014-3-3 23:26 | 顯示全部樓層
286X嚴格而言唔算行美孚

我反而覺得"286C"會繼續經深長荔
唔經深長荔 靜係做大角咀 開半個鐘一班都唔夠客
kmb71k 發表於 2014-3-4 01:35 | 顯示全部樓層
條線淨係去大角咀柏景灣+奧運站
唔經主要服務地區既長沙灣+深水埔
蝕到入肉, 死得
以上回應,是否可行?是否合適?
hon_son_wilson 發表於 2014-3-4 01:48 | 顯示全部樓層

原帖由 joesiu27 於 2014-3-3 18:34 發表 http://www.hkitalk.net/HKiTalk2/images/common/back.gif
相信各位板友都認為86C最有可能改行青沙

根據某關注組留言,傳聞86C可能改上青沙並以奧運站為總站。
以沙田/馬鞍山計除86C外,87D,81C或全日281B+281X唔經窩打老道,改上青沙又有無可能??
(我唔係提議以上路線上青沙,只係探討邊條線最有機/最眾望所歸會轉上青沙。)

原帖由 joesiu27 於 2014-3-3 18:34 發表 http://www.hkitalk.net/HKiTalk2/images/common/back.gif
在下覺得新線將會選擇去奧運站一帶,與286X/287X聯合前往西九新填海區
現提議一下新線,請各位板友多多指教
(編號未定)烏溪沙站 <> 奧運站

如果跟樓主建議只做柏景灣一帶,對馬鞍山而言係新增網絡,但客源太少。
另外馬鞍山區內路線與港鐵平行,遠離錦英/耀安兩處客源,此路線效益成疑。
 樓主| joesiu27 發表於 2014-3-4 12:28 | 顯示全部樓層

回復 2# 3# 4# 的帖子

去奧運站是戰略需要,但如果必須經深長荔,而且行錦英恆耀(利申:錦英人,得益)
兩邊將會有新行法(九龍) /(新界)(暫定286C)
如果唔行欣安則行恆康街,但不會入恆安總站

至於係唔係一定用86C,講真,機會最大係佢
因為只要86A上到濱景加85/6K轉乘,
86C可以完全被取代
如果81C唔分拆,81C都有機會,但同287X九龍區重疊
如果分拆到,281X都有機會上青沙
之前B2板都有板友提出過287X又行,281B又行似乎左手打右手...
但係都同287X九龍區重疊
不過287X唔去佐敦機會不大
87D改行機會最小,始終出九龍獅隧後全部冇地鐵
要去到太子地鐵站先陸續唔見大約一半客
改行青沙咪倒自己米

流星☆雨 發表於 2014-3-4 14:22 | 顯示全部樓層
如果想281B唔好同287X重疊,行循環會否係一個解決辦法?
http://goo.gl/maps/Y35v6九龍塘->太子->旺角->窩打老道->九龍塘
http://goo.gl/maps/a4e08九龍塘->公主道->尖沙咀->佐敦->油麻地->窩打老道->九龍塘
 樓主| joesiu27 發表於 2014-3-4 21:42 | 顯示全部樓層

回復 6# 的帖子

多謝建議
師兄令我回想起之前的重組概念
87D+281X 及 281A+281B
如果以師兄的提議2行281B
281A主力行旺角, 281B招呼尖沙咀
如果87D行旺角, 281X就要負責尖沙咀
假設281X行青沙, 呢條循環線又可唔可行?
(22:15發現馬鞍山段路線忘記執番, 但其實與原81C無分別, 請見諒)

即使281X真係咁行, 86C依然有需要行青沙
因為奧運果邊仲係冇車去到
就算"286C"唔去奧運, 287X只係87A的青沙版
到時唔止馬鞍山北能到大角咀
286X/281X/"286C"只需轉287X便可
這搶到不少鐵路客(即使沙中線通車都要去南昌轉車)
另外, 在下還在構思287X的走線令廣源都受惠青沙轉乘, 請提供意見

流星☆雨 發表於 2014-3-4 23:50 | 顯示全部樓層
281X同87D重疊既地方其實好少
新界計就只有恆耀安(估計會偏向搭87D多啲)+富安(聽講今年RDP建議87D SKIP)+濱景一城
我覺得兩條線係九龍既分工唔需要特別去做

btw,我反而覺得286C可以試玩循環 同286X做順逆時針
http://goo.gl/maps/pTdrf
(沙田區內定線類似86C 點駁上青沙可以再討論)
不過循環線班次不穩係死穴

至於廣源 287X唔係適合既路線
睇返官方PPT都知河東會獨立成線
大膽推測可能係用82X資源換條青沙線
然後82X同84M跟老九諗法玩合併

hon_son_wilson 發表於 2014-3-5 00:15 | 顯示全部樓層
原帖由 流星☆雨 於 2014-3-4 23:50 發表 http://www.hkitalk.net/HKiTalk2/images/common/back.gif
btw,我反而覺得286C可以試玩循環 同286X做順逆時針
http://goo.gl/maps/pTdrf
(沙田區內定線類似86C 點駁上青沙可以再討論)
不過循環線班次不穩係死穴
http: ...

286X去到元州街都已經變成5-25分鐘一班,
由馬鞍山出九龍西咁長里數,大循環真係玩唔過。

雖然唔知樓主建議去奧運站嘅"戰略意義"係咩,
但係開拓馬鞍山出大角咀新網絡係好事,雖然唔會客似雲來,
其實可以諗下經深旺道出入奧運站/旺柏,
離87D遠多一點,爭取靠近維港灣一邊的客源。

樓主| joesiu27 發表於 2014-3-5 10:39 | 顯示全部樓層

回復 8# 9# 的帖子

286C循環真係會擔心班次會不穩
而且82X騰空出唻會去邊度? 唔通用佢去奧運?

而"戰略意義", 正如wilson兄所言
主要目的係吸引唔想轉咁多次地鐵GE人轉投巴士
86C仲有人搭, 就係因為出深長荔轉車次數多
而且九龍塘太子隨時要等多架車, 加上時間唔快得好多
可想而知去奧運果邊轉車都轉到暈...
同樣地, 287X/286X都可以青沙轉乘
連帶吸引多兩批客
而經深旺道, 在下都有考慮過
但係行到西九龍就要右轉欽洲街塞燈陣...(以在下新286C或流星雨兄構思考慮)