hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (R) Railway 鐵路討論區 香港鐵路 (R1) 【討論】我們未來的鐵路 (#371附《鐵路發展策略2014》) ...
開啟左側

【討論】我們未來的鐵路 (#371附《鐵路發展策略2014》)

張偉沖 發表於 2014-3-6 12:47 | 顯示全部樓層

原帖由 053h4 於 2014-3-6 10:06 發表

CBD係灣仔北同國金, 以你角度就唔應該換線

朝早灣仔出站, 十個人起碼五六個人或更多係去灣仔北

支持換線方案班人, 根本就係前後矛盾,
換左線, 去灣仔北的將軍澳線乘客一樣要轉車.
盲目反對 香港已死
thomash 發表於 2014-3-6 13:05 | 顯示全部樓層
原帖由 張偉沖 於 2014-3-6 12:47 發表

支持換線方案班人, 根本就係前後矛盾,
換左線, 去灣仔北的將軍澳線乘客一樣要轉車.

我又唔明,既然將灣仔北講到甘受歡迎
甘點解東區居民又唔想爭取條鐵路直達灣仔北?
而且換線方案下從東區出發過海到西九/大嶼山仲唔洗轉車

評分

參與人數 1HugeC +1 收起 理由
ccchhhuuunnn + 1 點解東區居民又唔想爭取條鐵路直達灣仔北? ...

查看全部評分

張偉沖 發表於 2014-3-6 13:17 | 顯示全部樓層
原帖由 thomash 於 2014-3-6 13:05 發表

我又唔明,既然將灣仔北講到甘受歡迎
甘點解東區居民又唔想爭取條鐵路直達灣仔北?
而且換線方案下從東區出發過海到西九/大嶼山仲唔洗轉車

你要攪清楚, 係東涌線沿線先唔駛轉,
西九如果係長沙灣, 深水埗站, 一樣要轉車, 仲要轉多一次車,
東區居民換線咪變左大輸家囉.

評分

egdeen + 1 港島綫車站以南200-400米便是住宅,通勤客去 ...

查看全部評分

盲目反對 香港已死
thomash 發表於 2014-3-6 13:29 | 顯示全部樓層

原帖由 張偉沖 於 2014-3-6 13:17 發表

你要攪清楚, 係東涌線沿線先唔駛轉,
西九如果係長沙灣, 深水埗站, 一樣要轉車, 仲要轉多一次車,
東區居民換線咪變左大輸家囉.

你都未答東區直達灣仔北點解唔係個優點
不過你為了證明自己的觀點而捏造東區居民是換線大輸家的結論我不敢恭維
053h4 發表於 2014-3-6 13:33 | 顯示全部樓層
簽名被屏蔽
張偉沖 發表於 2014-3-6 13:33 | 顯示全部樓層
原帖由 thomash 於 2014-3-6 13:29 發表

你都未答東區直達灣仔北點解唔係個優點
不過你為了證明自己的觀點而捏造東區居民是換線大輸家的結論我不敢恭維

淨係去灣仔北, 東涌咪優點囉, 其他呢?

東西不能直達, 去尖沙咀佐敦打後全部要轉多一次車, 唔係輸家係咩?
盲目反對 香港已死
張偉沖 發表於 2014-3-6 13:34 | 顯示全部樓層

原帖由 053h4 於 2014-3-6 13:33 發表

你回避緊過油尖旺要焗輚多次的不足

佢會話, 東涌線轉南北線,
不過旺角東站行番落旺角要十分鐘, 荃灣線唔駛.
盲目反對 香港已死
 樓主| tonyng 發表於 2014-3-6 14:06 | 顯示全部樓層
原帖由 張偉沖 於 2014-3-6 12:38 發表
估唔到閣下為左一己私慾, 犧牲他人利益在所不計.:

請閣下注意言詞及網絡禮儀。
本人在本文根本沒有指出北港島線及沙中線鑽石山站應採用哪個方案興建,何以見得「為了一己私慾」、「犧牲他人利益」。

原帖由 張偉沖 於 2014-3-6 12:42 發表
淨係太古以東被轉車, 減班已經不能接受, 方案必定要顧及各方需要.

添馬至柴灣短途列車(添馬與香港站之間有掉頭側線)。

評分

aaron + 1 前輩你話得佢無錯

查看全部評分

053h4 發表於 2014-3-6 14:14 | 顯示全部樓層
簽名被屏蔽
thomash 發表於 2014-3-6 14:19 | 顯示全部樓層

原帖由 張偉沖 於 2014-3-6 13:33 發表

淨係去灣仔北, 東涌咪優點囉, 其他呢?

東西不能直達, 去尖沙咀佐敦打後全部要轉多一次車, 唔係輸家係咩?

東區去香港站搭機鐵不用走中環-香港站條長廊,
交匯方案的話走中香長廊or北角同天馬轉車(而且不保證天馬有得跨月台轉車)

其實我不是非換線不可,不過有人似乎對“不是100%支持交匯方案”的人出言輕侮