hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) [轉貼]大埔沙田黃大仙區為終點或途經的路線區域重組性 ...
開啟左側

[服務調整] [轉貼]大埔沙田黃大仙區為終點或途經的路線區域重組性

rusf101001 發表於 2014-3-26 00:58 | 顯示全部樓層

原帖由 samson92 於 2014-3-26 00:26 發表
其實89x可縮到沙田圍及維持原走線,89B拉上水泉澳,83X拉到富安經濱景及廣源。這樣可減少受影響的乘客。

89B改成
沙田鐵路站-沙田圍-沙角乙明-秦石-新翠-黃大仙-彩虹-四順-秀茂坪 -或者可以再拉遠d
做觀塘山上客 直接 去沙田市中心仲好水泉澳都係搵第條搞

89X可以求其d,縮去沙田圍,來回程繞經濱景花園,對第一城,愉翠苑 0影響
除左富豪,起碼好過冇埋部車
kmb71k 發表於 2014-3-26 01:30 | 顯示全部樓層
原帖由 rusf101001 於 2014-3-26 00:58 發表

89B改成
沙田鐵路站-沙田圍-沙角乙明-秦石-新翠-黃大仙-彩虹-四順-秀茂坪 -或者可以再拉遠d
做觀塘山上客 直接 去沙田市中心仲好水泉澳都係搵第條搞

89X可以求其d,縮去沙田圍,來回程繞經濱景花園,對第一城,愉翠苑 0影響
除左富豪,起碼好過冇埋部車

我講過啦
人地係想要一條經大老山隧道往返九龍東山上及沙田o既路線
沙田總站當然要放o係沙田最集中及市中心o既地方
所以點都要o係沙田市中心
但問題係點行

所以我一直話你地想改條89B或者甚至係89上去根本無作用
人地想要條經大老山隧道o既
而唔係要條兜遠o左路o既獅隧路線
如果你拎89B去改上山既話
佢地會感覺上你地求其搵現有路線改路來敷衍了事
表達出對他們毫無誠意

仲有你郁89B上山, 路線加長了可能會加價
因為兜遠多路以及兜多好多路

所以呢, 與其拎現在任何一條路線去東改西改
會有被反對或加價o既風險
倒不如直接開條新o既特快路線俾佢
以滿足佢地o既要求
以上回應,是否可行?是否合適?
石頭 發表於 2014-3-26 03:24 | 顯示全部樓層
74A取消亦唔需要開74D,
74X拆多條線,或者74A改去APM做總站做特快來往大埔更可行!~
而家74A往九龍方向在沙田唔少人落車,72A同73A應該要做野!~

大埔公路叫人上72去沙田?72而家淨做深水埔來往大埔都爆棚,
應該改去青沙果條係72,而不是72X!~
大埔公路留番72A,73A就夠,但要比而家密車先得!
唔貪心地要求兩條繁時15分一班,再調整沙田區內走線~
Choi 發表於 2014-3-26 05:35 | 顯示全部樓層

原帖由 deep3@italk 於 2014-3-26 00:39 發表
由74A縮去啟業第一日開始已經整定被陰乾......

不如將72 改特快, 72A 改為埔公接駁線角色, 提供與48X, 81, 81C, 86, 89 等路線轉乘優惠

72幾錢,72A幾錢?
不過其實74A肯飛沙田,而75X跟85X走,我覺得其實就算行埔公都唔慢囉。
新造的人、如鷹展翅上騰。
AVW28 發表於 2014-3-26 09:08 | 顯示全部樓層
估唔到89C終於黎到呢一日!

其實早在2009年,89X搬總站果陣d舉動,都估到九巴想郁89C,例子89X回程在翠屏道設站(唔好話我車大炮,係89系翠屏道加站果陣我已經咁講)。大家就會咁睇,一個做小瀝源、第一城和沙田市中心,一個做石門和馬鞍山,點睇都風馬牛不相及。咁各位看清楚,第一城就是兩線的重疊範圍,雖然一條行銀城街,另一條行小瀝源路,前者是村內,後者是村外村口,有得揀的話,正常都寧願在村內搭車啦。

雖然這五年間,89C又加密早繁特車班次,又兜入欣安邨,但是非繁始終少客,cut到兩繁單向都正常的。而在馬鐵通車後,89C就早繁觀塘方向冇哂個位數字班次(表列)。

然而,為何不將89C改做利安/烏溪沙特快?當然,區內走線和收費都是有待斟酌。

P.S. 留定名睇搭89D非繁企出觀塘。

LL3850
FBI2 發表於 2014-3-26 09:11 | 顯示全部樓層
原帖由 Choi 於 2014-3-26 05:35 發表

72幾錢,72A幾錢?
不過其實74A肯飛沙田,而75X跟85X走,我覺得其實就算行埔公都唔慢囉。

但巴士公司,乘客唔係咁諗呢,呢一點係令74A客量低的原因.
一句講晒,埔公最理想係只留一條全日線.
屎巴特色: 亂PLAN線,燒銀紙,趕乘客,保冗員,乞政府,屈特工
tonytsang_hk 發表於 2014-3-26 09:13 | 顯示全部樓層

原帖由 AVW28 於 2014-3-26 09:08 發表
估唔到89C終於黎到呢一日!

其實早在2009年,89X搬總站果陣d舉動,都估到九巴想郁89C,例子89X回程在翠屏道設站。大家就會咁睇,一個做小瀝源、第一城和沙田市中心,一個做石門和馬鞍山,點睇都風馬牛不相及。咁各位看清楚,第一城 ...

但89C朝早都有人坐去入石門番工,我08-09年係常客,我坐開果班車係坐滿,而且算開得密,無理由變單向
FBI2 發表於 2014-3-26 09:19 | 顯示全部樓層
原帖由 石頭 於 2014-3-26 03:24 發表
74A取消亦唔需要開74D,
74X拆多條線,或者74A改去APM做總站做特快來往大埔更可行!~
而家74A往九龍方向在沙田唔少人落車,72A同73A應該要做野!~

大埔公路叫人上72去沙田?72而家淨做深水埔來往大埔都爆棚,
應該改去青沙果條係72, ...

我有個IDEA,但要研究班次上的協調:
72A 大圍站-大圍-沙角-沙田市中心/沙田站-源禾路-埔公-廣福-大埔墟-太和
73 廣福-大埔墟-太和-大窩西-華明
73A 愉翠-第一城-火炭-沙田市中心/沙田站-源禾路-埔公-廣福-大埔墟-太和-大窩西-華明

每條線繁時20分鐘一班,非繁時30分鐘一班
華明開出,73/73A每10/15分鐘一班聯合班次往大埔/沙田
太和開出,72A/73A每10/15分鐘一班聯合班次往沙田/大圍
沙田市中心開出,72A/73A每10/15分鐘一班聯合班次往大埔/華明
廣福道開出,73/73A每10/15分鐘一班聯合班次往華明

至於去大元,去工業村,自己用BBI轉74K/75K啦. 72重組改行吐露港和青沙,74A取消.

不過,班次上如何協調,我仲未度掂.
屎巴特色: 亂PLAN線,燒銀紙,趕乘客,保冗員,乞政府,屈特工
AVW28 發表於 2014-3-26 09:29 | 顯示全部樓層
原帖由 tonytsang_hk 於 2014-3-26 09:13 發表
但89C朝早都有人坐去入石門番工,我08-09年係常客,我坐開果班車係坐滿,而且算開得密,無理由變單向

可能我表達得唔好,係講緊去觀塘方向的正常班次。
早繁馬鞍山方向都8/9分鐘一班,架車去到石門之後,就得返1X個客返馬鞍山(呢度已經比多佢)。

黎緊若89C成事,都仲有89X做呢批客,非繁問題應該不大,繁時真係睇佢點死!

新89C係只做馬鞍山,現在我留名係睇89D非繁/假日/打風後返工爆鑊。

另83X其實做火炭好過做沙中,始終火炭除798之外就冇老隧線,況且798只係純將軍澳線,唔經觀塘;沙中已有89往返觀塘。而九巴咁搞83X,無非都係想有駁腳上老隧。至於水泉澳,應該係要搵舊線上去,唔一定要開新線。

LL3850
ccchhhuuunnn 發表於 2014-3-26 09:29 | 顯示全部樓層

原帖由 kmb71k 於 2014-3-25 21:30 發表

應該搵74A服務白石角
去番觀塘
再飛走沙田
而唔係開條新線入去囉 ...

舊線改路入白石角 > 全日雙向N 咁多班繼續蝕
新線入去 > 全日單向一大班, 蝕盡都係蝕一班

你懂的