hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (R) Railway 鐵路討論區 香港鐵路 (R1) 探討將來北港島線的車站設計及月台配置 ...
開啟左側

探討將來北港島線的車站設計及月台配置

樓主| hellomato 發表於 2014-4-2 12:25 | 顯示全部樓層

原帖由 tonyng 於 2014-4-2 11:21 發表

根據2014年路邊社的最新文件,將軍澳線銅鑼灣北站的位置已定於告士打道旁,
油站、垃圾站、銅鑼灣花園及維園西北角的地底,其中兩個出口設於百德新街及維園。 ...

我有點懷疑那個位置空間是否足夠
因為相當接近中環灣仔繞道銅鑼灣入口
除非在興建中環灣仔繞道期間
同時興建預留結構給銅鑼灣北站
更何況那裡是紅隧口一帶最有名的塞車黑點之一
在那個位置進行工程,對交通的影響可想而知

我是一部小小MMC~~~~
mak5052 發表於 2014-4-2 13:39 | 顯示全部樓層
原帖由 hellomato 於 2014-4-2 12:25 發表

在那個位置進行工程,對交通的影響可想 ...
將車站軌道及月台設在內告士打道下,豎井設於銅鑼灣天橋旁邊之小公園,大堂主體設在小公園及怡東油站下,月台如現時港島線般暗挖,應對交通衝擊最低(只須封了而家102轉入內告士打道的支路即可,現619等之怡東站及102等之景隆街站臨時併置於怡東油站之外告士打道上,在怡東酒店門前設過內告士打道之紅綠燈)

eternalflame 發表於 2014-4-2 14:52 | 顯示全部樓層
原帖由 tonyng 於 2014-4-2 11:21 發表

根據2014年路邊社的最新文件,將軍澳線銅鑼灣北站的位置已定於告士打道旁,
油站、垃圾站、銅鑼灣花園及維園西北角的地底,其中兩個出口設於百德新街及維園。 ...

同顧問報告無大分別, 但似乎會唔夠位同埋將就告士打道天橋所以要整東西翼大堂?
eternalflame 發表於 2014-4-2 14:54 | 顯示全部樓層

原帖由 hellomato 於 2014-4-2 12:25 發表

在那個位置進行工程,對交通的影響可想 ...

8號支路係清風街個度入繞道, 佔維園的面積有限
北港島線的規模應該唔會太影響條支路
尖東站隔離係梳士巴利道下通道係個好例子
hokachung 發表於 2014-4-3 05:21 | 顯示全部樓層
原帖由 eternalflame 於 2014-4-2 14:54 發表

8號支路係清風街個度入繞道, 佔維園的面積有限
北港島線的規模應該唔會太影響條支路
尖東站隔離係梳士巴利道下通道係個好例子

你呢個例子舉得唔好,因為梳士巴利道下通道正正係九鐵起嘅 [1]
如果我無估錯嘅話,呢條下通道應該係同尖東站屬於同一結構,係上下層嘅關係
同類例子仲有觀塘站+觀塘道下通道
ArnoldC 發表於 2014-4-3 06:27 | 顯示全部樓層
原帖由 張偉沖 於 2014-4-2 11:59 發表

港島線東段往返荃灣線需多轉乘一次,
當中港島線東段往返天后至堅尼地城要轉一次車,
只要影響港島線東段乘客的利益就唔可以接受.

仲有, 交匯方案係無任何乘客被轉車, 即係無人受影響.
既然交匯方案能平衡各方利益,  ...

(轉車問題與信號、班次問題何干?)

原來來往港島東與九龍西港島西乘客的利益,遠比來往港島東與新界西新界東、港島西與九龍東將軍澳、將軍澳與九龍南乘客的利益重要?在北角跨月台轉車後「飛站」往天后,比使用「中港隧道」更為不便?在金鐘上落一層,比在會展跨月台轉車方便?有效分流銅鑼灣至中環段乘客,東區乘客不會受惠?從乘客角度看,交匯方案所謂「平衡各方利益」,根本是區議會式的均貧方案。

有得總有失。計算成本效益就是衡量得失。得大於失、失不過分的方案,就是可行方案。得失差最大的可行方案,才是最佳方案。從乘客角度看,換線方案是得失差最大的可行方案。

eternalflame 發表於 2014-4-3 08:37 | 顯示全部樓層

原帖由 hokachung 於 2014-4-3 05:21 發表

你呢個例子舉得唔好,因為梳士巴利道下通道正正係九鐵起嘅 [1]
如果我無估錯嘅話,呢條下通道應該係同尖東站屬於同一結構,係上下層嘅關係
同類例子仲有觀塘站+觀塘道下通道 ...

我認為你睇睇地圖再去回應會比較好
尖東站同梳士巴利道下通道主要部份係並排,只有東北面少部份有重疊
而重疊部份是下通道的上下坡部份
我舉的例子係要說明,車站附近有其他不同期的道路設施不一定會影響車站佈局
brian 發表於 2014-4-3 09:10 | 顯示全部樓層
其實係咪應該搬文去F1版???

張偉沖 發表於 2014-4-3 13:40 | 顯示全部樓層
原帖由 ArnoldC 於 2014-4-3 06:27 發表

(轉車問題與信號、班次問題何干?)

原來來往港島東與九龍西港島西乘客的利益,遠比來往港島東與新界西新界東、港島西與九龍東將軍澳、將軍澳與九龍南乘客的利益重要?在北角跨月台轉車後「飛站」往天后,比使用「中港隧 ...

飛左站去天后, 但係要轉車, 係咪快左啊?
用會展跨月台轉車, 但係去到旺角東站仲要行十分鐘出番去彌敦道, 係咪快左啊?

交匯方案將軍澳去中環的客只係無得益, 唔係有損失, 你識唔識分咩叫利益直接受損同無得益?

盲目反對 香港已死
ArnoldC 發表於 2014-4-3 20:04 | 顯示全部樓層

原帖由 張偉沖 於 2014-4-3 13:40 發表
飛左站去天后, 但係要轉車, 係咪快左啊?
用會展跨月台轉車, 但係去到旺角東站仲要行十分鐘出番去彌敦道, 係咪快左啊?
交匯方案將軍澳去中環的客只係無得益, 唔係有損失, 你識唔識分咩叫利益直接受損同無得 ...

簡單講,你嘅論點係:「港島東去九龍西九龍東大晒,其他人唔該行埋一便;既得利益唔好郁到,效益乘零都無所謂。」
不如一條鐵路都唔好起,保障巴士小巴利益呢!

乘客角度成本效益應該噉計:
成本效益 = (受惠人數 x 節省時間 - 影響人數 x 增加時間) / 成本
你話邊個方案大啲?