hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (C) Transport 交通討論區 航空(C2) 傳國泰明年大幅擴展長途網路, [證實] 開 MAN 及 ZRH 線 ...
開啟左側

傳國泰明年大幅擴展長途網路, [證實] 開 MAN 及 ZRH 線

cheungtszfung 發表於 2014-4-6 23:25 | 顯示全部樓層

原帖由 AVD1 於 2014-4-6 13:41 發表

既然澳洲, 印度都 fit 787-10,
東南亞根本 787-10 絕對冇問題 ~

咁堆 333 仲有咩作用 ? (KA 要食都食唔哂咁多架 330) ~

將DME線轉333變daily會唔會好過而家用一星期4班343?

原帖由 rickywk 於 2014-4-6 14:49 發表

中短途用唔著咁多PEY機

除左日本線話Y+成日爆外,有無邊條中短途線Y+大demand?
而家短途都賣緊Y+,但問題係間唔中都swap機換左部無Y+的機搞到被投訴,報紙同上過幾鑊...
(賠US$40俾人就算,唔投訴就假啦)

樓主| AVD1 發表於 2014-4-7 10:21 | 顯示全部樓層
原帖由 cheungtszfung 於 2014-4-6 23:25 發表

將DME線轉333變daily會唔會好過而家用一星期4班343?

除左日本線話Y+成日爆外,有無邊條中短途線Y+大demand?
而家短途都賣緊Y+,但問題係間唔中都swap機換左部無Y+的機搞到被投訴,報紙同上過幾鑊...
(賠US$40俾人就算,唔 ...

其實 DME 根本用 333 係應該夠飛,
不過國泰一直以黎都好似未用過 333 飛出亞太及中東地區 ~
LJ7006 = MF5119 = AVD1
rickywk 發表於 2014-4-7 14:18 | 顯示全部樓層
原帖由 AVD1 於 2014-4-7 10:21 發表

其實 DME 根本用 333 係應該夠飛,
不過國泰一直以黎都好似未用過 333 飛出亞太及中東地區 ~

A333飛DME可能有payload restriction
rickywk 發表於 2014-4-7 14:19 | 顯示全部樓層

原帖由 cheungtszfung 於 2014-4-6 23:25 發表

(賠US$40俾人就算,唔 ...

仲有北京,都有幾多轉機客坐PEY
Oliver_ME16 發表於 2014-4-8 02:18 | 顯示全部樓層

(賠US$40俾人就算,唔投訴就假啦)

ICN都唔少
我...
 樓主| AVD1 發表於 2014-4-8 14:03 | 顯示全部樓層
原帖由 rickywk 於 2014-4-7 14:18 發表

A333飛DME可能有payload restriction

因為我就睇過如果以距離計由 HKG 去 DME 係近過去 SYD 的,
SYD 而家都用緊 333, 係至在去 DME 有冇逆風等因素, 呢個我就真係唔多清楚 ~
ML29 發表於 2014-4-9 22:21 | 顯示全部樓層

原帖由 AVD1 於 2014-4-8 14:03 發表

因為我就睇過如果以距離計由 HKG 去 DME 係近過去 SYD 的,
SYD 而家都用緊 333, 係至在去 DME 有冇逆風等因素, 呢個我就真係唔多清楚 ~
其實SU也曾經用333飛HKG-SVO,AY更有用333飛HKG-HEL。
We're part of The Go-Ahead Group
mattwong09 發表於 2014-4-10 08:15 | 顯示全部樓層
國泰將於12月8日開辦曼徹斯特航線,每週4班,採用77W營運,為直航航班:

https://www.cathaypacific.com/cx/zh_HK/about-us/press-room/press-release/2014/Cathay-Pacific-to-begin-services-to-Manchester-in-December.html
支持1/2A代車行走觀塘線
 樓主| AVD1 發表於 2014-4-10 08:37 | 顯示全部樓層
原帖由 mattwong09 於 2014-4-10 08:15 發表
國泰將於12月8日開辦曼徹斯特航線,每週4班,採用77W營運,為直航航班:

https://www.cathaypacific.com/cx/zh_HK/about-us/press-room/press-release/2014/Cathay-Pacific-to-begin-services-to-Manchester-in-December.h ...

睇黎呢單傳聞真係有料到,
唔知幾時會公佈埋另外三樣野
alan2011super3 發表於 2014-4-10 10:04 | 顯示全部樓層

回復 38# 的帖子

眼見SQ開了咁多年樟宜-MAN
EK丶KL等日以繼夜夜以繼日狂賺HKG-MAN轉機客(幾乎全學生)錢
CX今次真係吐氣揚眉
希望CX不sell太貴,去除各位在中部留學生次次放假要幾頭騰轉機之苦
AMALA!!! PAZZA INTER!!! AMALA!!!
FORZA I