hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (A) Life 生活討論區 香港地方討論 (A10) 建議重組街道
返回列表 發新帖
開啟左側

建議重組街道

jonathanngan 發表於 2014-5-25 18:32 | 顯示全部樓層

原帖由 bananasims 於 2014-5-2 09:14 發表
我覺得街名呢家嘢係藝術,唔需要為咗突顯嗰個地方既特色既…
好似蒲飛路、龍翔道、呈祥道
之前睇新聞透視,改名嗰個人話過係「好多蒲公英飛」,但真實係咪有蒲公英飛
呢啲路無突顯地方特色都改得好

而家香港以屋苑居多 ...

蒲飛路不是POKfulam + smiFIELD 嗎?不過都可能係中文譯者有
「好多蒲公英飛」
此意
ArnoldC 發表於 2014-5-26 02:22 | 顯示全部樓層
原帖由 KMBCTB 於 2014-4-18 08:31 發表
1. 航展道(Airport Expo Boulevard)→博覽館道(Expo Boulevard)

港島已經有條博覽道 (Expo Drive),怕唔怕亂?

原帖由 KMBCTB 於 2014-4-18 08:31 發表
2. 機場路→機場公路(Airport Highway)

爭一個「公」字,有幾大分別?
香港道路命名,一向只有全條都係法定快速公路,先會叫 "Highway"。唯一例外係西貢公路 (Hiram's Highway),不過本來只係戲稱。

3. 東輝路→航空街(Air Close)

香港新舊軍民機場咁多個,附近有咁多條街,呢條橫街有咩咁巴閉,可以獨佔「航空」呢個詞?

5. 駿運路→貨運路(Airport Freight Road)
6. 駿坪路→空運路(Airfreight Road)

「貨運」同樣係貨櫃碼頭、鐵路貨場、起卸區、邊境口岸‧‧‧‧‧‧嘅地方特色喎!
Airport Freight Road vs Airfreight Road,怕唔怕混亂?

7. 北環路→機場北大道(Airport North Boulevard)
3. 赤鱲角南路/南環路→機場南大道(Airport South Boulevard)

北環路南環路確實環繞機場/赤
角島北/南面。赤
鱲角南路確實通往赤
鱲角島南部。

雙線雙程嘅工業區連接路,好似唔多配「大道」/"
Boulevard
" 呢啲名。

1. 航天城東路/東岸路/駿裕路→博覽南道(Expo South Boulevard)/機場道(Airport Boulevard)
5. 觀景路/航膳西路→機場東大道(Airport East Boulevard)

航天城東路確實在航天城東面,東岸路確實沿機場/赤
角島東岸而建。

機場東大道機場大道/機場道西南面???

1. 與暢航路及二號閘迴旋處之間的暢連路及由二號閘迴旋處至航天城交匯處之間的暢連路分拆
 ※與暢航路及二號閘迴旋處之間的暢連路更名為二號閘街(Gate House No. 2 Street)
 ※由二號閘迴旋處至航天城交匯處之間的暢連路保持原有名稱

有幾大分別?
busfunfun 發表於 2014-5-26 22:45 | 顯示全部樓層
原帖由 ArnoldC 於 25-5-2014 18:22 發表

爭一個「公」字,有幾大分別?
香港道路命名,一向只有全條都係法定快速公路,先會叫 "Highway"。唯一例外係西貢公路 (Hiram's Highway),不過本來只係戲稱。

香港新舊軍民機 ...

Boulevard兩旁係要有大樹果隻林蔭大道,
樓主自己FF就咪陪佢顛
238X 發表於 2014-5-28 09:34 | 顯示全部樓層

原帖由 ArnoldC 於 26/5/2014 02:22 發表

如果係改,港島嗰幾條改埋做會展道喇
推文或跟推文者帖,一律舉報,不作通知
ArnoldC 發表於 2014-5-29 00:12 | 顯示全部樓層
原帖由 bananasims 於 2014-5-2 09:14 發表
我覺得街名呢家嘢係藝術,唔需要為咗突顯嗰個地方既特色既…
好似蒲飛路、龍翔道、呈祥道
之前睇新聞透視,改名嗰個人話過係「好多蒲公英飛」,但真實係咪有蒲公英飛
呢啲路無突顯地方特色都改得好

而家香港以屋苑居多 ...

呈祥道係以當時港督麟趾命名。

中文維基
《幼學瓊林·卷二·祖孫父子類》之「稱人有令子曰麟趾呈祥」

ArnoldC 發表於 2014-5-29 00:44 | 顯示全部樓層
原帖由 KMBCTB 於 2014-4-18 08:44 發表
松慧街→泊車場街(Parking Site Street)

停車場淨係東涌都唔止一個啦?

原帖由 KMBCTB 於 2014-4-18 08:44 發表
達東路→東涌中心圍(Tung Chung Central Circuit)
慶東街→東涌中街(Tung Chung Central Street)
翔東路→第二北大嶼山大道(Second North Lantau Boulevard)
文東路→東涌北街(Tung Chung North Street)
健東路→東涌東街(Tung Chung East Street)
東涌道→南北大嶼山連接大道(North South Lantau Link Boulevard)
東涌道北/逸東街→東涌西街(Tung Chung West Street)
東涌海濱路/迎禧路/順東路→東涌圍(Tung Chung Circuit)

噉樣命名來做咩呢?令我諗起以前農村父母文化水平低、重男輕女,女仔索性叫「ABC村D大/二/三姐/妹」算數,即係實際上無名。
有條東涌圍,又有東涌中心圍,但係兩條都遠遠不足一個圈,而且中心圍偏埋一邊,好似既唔多夾又易混亂喎。
翔東路只係雙線雙程行車嘅連接路,大部分係鄉郊工業區,隔籬有條六線行車嘅高速公路,都可以叫「大道」?個名重要水蛇春咁長。其實北大嶼山公路已經有啲長氣,既然 South Lantau Road 叫嶼南道, North Lantau Highway 叫嶼北公路咪得囉。
東涌道確實通去東涌市,而且大半沿東涌(河)谷而行,絕對反映到地方特色喎。係改都唔好改到水蛇春咁長,改做東「石散」路/伯公岰道啦!荒山野嶺雙線雙程公路,又叫「大道」?

松逸街/松滿路/裕東路/怡東路→東涌大道(Tung Chung Boulevard)
呢條起碼勉強配得起「大道」/"Boulevard"呢個通名。

bananasims 發表於 2014-5-31 23:32 | 顯示全部樓層

Boulevard 呢啲同 Avenue, Street 都係名黎既啫,嗰啲係咪大街有無樹其實唔係重點
加拿大 Montreal 有個叫 Saint-Laurent 既區差唔多條條街都叫 Boulevard.....
~~~
ArnoldC 發表於 2014-6-4 01:19 | 顯示全部樓層
原帖由 bananasims 於 2014-5-31 23:32 發表
Boulevard 呢啲同 Avenue, Street 都係名黎既啫,嗰啲係咪大街有無樹其實唔係重點
加拿大 Montreal 有個叫 Saint-Laurent 既區差唔多條條街都叫 Boulevard.....

麥理浩徑改名為「麥理浩公路
」得唔得?
屯門公路改名為「屯門
」得唔得?

bananasims 發表於 2014-6-6 10:41 | 顯示全部樓層

回復 28# 的帖子

我指,呢啲街名既用詞*重點*唔在於條街係咪真係林蔭大道
用咩字,可能只需要考慮條街大約既交通流量級數,歷史,或者根據返地區既習慣而有所改變(例如南北向用 Av,東西向用 St)
好似你個例子咁係無意思地亂用字其實唔係我回覆所表達既意思

紐約有一條 Rockaway Point Boulevard,唔好講係咪林蔭,好大截路樹都無棵,但起碼尚算大街
Montreal 有一條 Boulevard Métropolitain,係一條高架橋,Boulevard 都係大約指出呢條係一個大道

~~~
busfunfun 發表於 2014-6-11 21:23 | 顯示全部樓層

原帖由 bananasims 於 6-6-2014 02:41 發表
我指,呢啲街名既用詞*重點*唔在於條街係咪真係林蔭大道
用咩字,可能只需要考慮條街大約既交通流量級數,歷史,或者根據返地區既習慣而有所改變(例如南北向用 Av,東西向用 St)
好似你個例子咁係無意思地亂用字其實唔係我回覆所 ...

係美加地區黎講Boulevard就係你所講既大街
但係歐洲地區叫得Boulevard就通常係兩旁附有大樹

當然呢個詞語本身黎自歐洲
係指以前係兩旁有大樹既大道
而家俾美加引申做大街亦不無道理

不過並唔代表呢個字可以同Avenue或者Street相提並論
雖然Avenue都係指兩旁附有大樹既道路
但級數未必一樣