hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 唔怪得RDP建議49X不經荃灣
開啟左側

唔怪得RDP建議49X不經荃灣

mak5052 發表於 2014-4-24 20:29 | 顯示全部樓層

原帖由 張偉沖 於 2014-4-24 14:51 發表

49X 飛荃灣自然有車CUT 出來, 到時開特車又得, 加車比48X又得,
36 改線後, 可以去埋可風中學, 其實更應該拉埋入灣景花園,
將所有流水客推比36.
咁會導致34/36要做重組(34/36沙咀道打後重疊),要小心處理
成套建議方案,如此是否可行
取消34M換248P復活(初擬稱248),駿景園—新城市—城隧—直出荃灣千色店—沙咀道—荃灣西約,全日行車,49X飛荃灣,48X改行楊屋道,36延至灣景花園,34不入沙咀道及荃灣西站
張偉沖 發表於 2014-4-25 10:08 | 顯示全部樓層
原帖由 mak5052 於 2014-4-24 20:29 發表
咁會導致34/36要做重組(34/36沙咀道打後重疊),要小心處理
成套建議方案,如此是否可行
取消34M換248P復活(初擬稱248),駿景園—新城市—城隧—直出荃灣千色店—沙咀道—荃灣西約,全日行車,49X飛荃灣,48X改行楊屋道,36延至灣景花園 ...

駿景園有無位放全日的248P ?
盲目反對 香港已死
ccchhhuuunnn 發表於 2014-4-25 11:10 | 顯示全部樓層
而家興提速, 不如搞大佢
49X經楊屋道上大河道北
48X經現49X上象鼻山道
36延長至灣景花園
新線 北葵涌經大窩口上象鼻山道, 經沙田往火炭
40X skip 源禾路
249X 經葵芳葵富路/興芳路

如果青衣島內獨立成線往沙田有啲笨
島內太兜,燈位多, 北同南又各自近城隧/尖山
不如49X/249X各自服務半個青衣搭荃灣/葵涌邊皮客, 仲快仲順路, 又keep得住咁上下客

LF6277 發表於 2014-4-25 11:25 | 顯示全部樓層

原帖由 ccchhhuuunnn 於 2014-4-25 11:10 發表
36延長至灣景花園
249X 經葵芳興芳路

島內 ...

但係荃灣特快去沙田
九巴會收平左
Snoopy@FB8617 發表於 2014-4-25 12:03 | 顯示全部樓層
原帖由 ccchhhuuunnn 於 2014-4-25 11:10 發表
36延長至灣景花園
249X 經葵芳興芳路

島內 ...
36去灣景加唔加價呢?
單係條36咁延長法都要加唔少車
班次又要加返一定水平先有機說人地放線

再要開多一條線既時候
資源是否足夠已經成問題

249X又要落返葵芳既咁真係速度同班次都冇優勢
某巴士公司疑似謊稱區議會重組方案經區議會通過
kps19862008 發表於 2014-4-25 13:21 | 顯示全部樓層
36延長至灣景花園
249X 經葵芳興芳路

島內 ...
36擺灣景九巴第一個唔肯啦!48X而家係梨木樹分段收5.5,條36就算延長都冇可能加到呢個價,如果你要夾硬推到呢個價,兩位議員傻極都Ban你,呢d冇著數兼做唔到既事九巴會做?
仲有北葵開城隧線要落番大窩口先上城隧算咩(提速)?點解唔直接由梨木樹上城隧?仲快過你落大窩口上城隧好多添,一係條新線擺葵興兜北葵上城隧入沙田囉!條新線一定要擺北葵嗎?
238X 發表於 2014-4-25 14:19 | 顯示全部樓層

原帖由 kps19862008 於 25/4/2014 13:21 發表

一係條新線擺葵興兜北葵上城隧入沙田囉!

北葵轉出葵興兜到你傻,
因為和宜合道不能右轉青山道,
而石排街右轉青山道有長度限制。
推文或跟推文者帖,一律舉報,不作通知
ccchhhuuunnn 發表於 2014-4-25 16:12 | 顯示全部樓層
原帖由 LF6277 於 2014-4-25 11:25 發表

但係荃灣特快去沙田
九巴會收平左

我嘅諗法係本身就唔現實
無諗quota問題
無諗九巴延長少少都要加價, 但縮短又唔會減價嘅問題
無諗過提速又要加價問題
無諗過九巴迫你搭長途線搭短途/搭貴線唔搭平線

之不過咁
如果連路線建議都要自己劃界用九巴慣例去幫佢諗埋點樣慳錢慳車賺到盡
區議會/市民嘅牙力只會越黎越細
ccchhhuuunnn 發表於 2014-4-25 16:17 | 顯示全部樓層
原帖由 Snoopy@FB8617 於 2014-4-25 12:03 發表
36去灣景加唔加價呢?
單係條36咁延長法都要加唔少車
班次又要加返一定水平先有機說人地放線

再要開多一條線既時候
資源是否足夠已經成問題

249X又要落返葵芳既咁真係速度同班次都冇優勢 ...

如果36延長行海安路直入荃灣西站應該好快, 唔好行荃景圍天橋喇
仲可以做埋荃灣西約特快接駁西鐵站

249X 而家30分鐘一班, 如果經葵芳吸多啲客就可以密好多
沙田嗰邊就改做沙田市中心做尾站上公路, 順手sell葵芳-沙田特快
經葵芳時間唔會差得遠, 而家條特長特斜昂船洲大橋都唔會快好多

ccchhhuuunnn 發表於 2014-4-25 16:20 | 顯示全部樓層

原帖由 kps19862008 於 2014-4-25 13:21 發表
36擺灣景九巴第一個唔肯啦!48X而家係梨木樹分段收5.5,條36就算延長都冇可能加到呢個價,如果你要夾硬推到呢個價,兩位議員傻極都Ban你,呢d冇著數兼做唔到既事九巴會做?
仲有北葵開城隧線要落番大窩口先上城隧算咩(提速)?點解 ...

建議只係想填補北葵涌同火炭呢兩個城隧轉車站轉乘盲點
經大窩口只係想補返48X唔經之後嘅價格盲點 (73X 278X較貴), 唔係想提速
大窩口想畀沙田價上城隧, 請過對面搭車

延長/價錢/班次等問題不提了,上兩篇有講