hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (A) Life 生活討論區 其他討論題目 (N) 點解政府唔在旺角銅鑼灣街頭擺放流動洗手間? ...
開啟左側

點解政府唔在旺角銅鑼灣街頭擺放流動洗手間?

hkth 發表於 2014-4-28 08:03 | 顯示全部樓層

其實放流動廁所都只能叫做短期方法而已, 長遠應加建永久廁所才對, 可否在花園街及登打士街的垃圾站改建呢?
cn2661_2d32 發表於 2014-4-28 11:25 | 顯示全部樓層
1.香港叫做唔夠toilet? 去過外國就知香港toilet覆蓋率叫高.

2. 餐廳有toilet唔開比街外人或者講得通.
但餐廳toilet直頭鎖埋(假設你所講鎖係為唔洗清潔,連食客都用唔到)就有可能犯法.

根據《建築物(衞生設備標準、水管裝置、排水工程及廁所)規例》(香港法例123 I章) 第8條, 食肆內設的水廁(男女廁)及洗手盤都有規定, eg 少於400男性須有不少於一套水廁, 少於200女性要有不少於2套水廁, 每少於100男性要有不少於一套洗手盆, 每少於100女性要有不少於一套洗手盤.

做個正義的好市民, 有合理懷疑餐廳的toilet係連食客(街外客可能不屬於餐廳人口)所不能Access/鎖起的請向執法部門舉報. 呢個係餐廳犯法, 唔好當冇toilet係合理的現象.
拆樓捉貓隊之珠寶成色鑒定員.
S3BL100 發表於 2014-4-28 11:47 | 顯示全部樓層
原帖由 OTIS401 於 2014-4-28 01:11 發表
旺角區廁所難搵,但唔代表咁就可以周街放低幾兩

BTW講起商場廁所,個個商場廁所翻新完都變到得番坐廁
搞到強國人要用強國style用個屎塔,真係強烈建議起番個蹲廁俾佢地 ...

講起呢樣,又要提下當年我在香港讀 undergrad,住 hall 果陣
工友就對住我發過嚕囌,話班大陸學生就咁踎係馬桶上面
對鞋踏晌馬桶個 rim 上面,結果可想而知,真係辛苦晒工友

我真係唔明呢班人點解唔能夠融入文明社會的規範…

fb.com/scientisthk2usa/
S3BL100 發表於 2014-4-28 12:04 | 顯示全部樓層

原帖由 3ASV196 於 2014-4-27 13:15 發表

當然, 香港人/中國人文化, 鍾意用到d廁所好污穢, 呢樣野真係好難搞.....

其實唔知係香港人(定係只係我自己屋企)管教嚴,定係其他原因,
我覺得香港人呢方面算係比較注重,香港商場/車站公廁比起
大陸大城巿同類公廁(只計我過去十年到過的深圳、北京同石家莊)係好好多…

06 年去石家莊,晌佢地個大會堂睇緊 show 果陣
突然間肚唔舒服,竄出去搵洗手間,結果個個廁格都令人噁心不已(大會堂喎),
迫住即刻竄返去酒店解決,好彩酒店就晌隔離

唔知係食既野定其他原因,大陸人成日搞到廁所黐到排泄物一撻撻
(呢段文字係好嘔心,但係我自己打緊都覺得嘔心)

近年去深圳,我會盡量避免使用新落成大型商場以外的公廁

不過呢個似乎唔止係大陸人問題,我晌美國生活過幾年,
同過唔同人 share apartment,個別國家/地區人士都有呢種情況,
仲要之後唔曉得自己執手尾。
今年個 roommate 來自南美某國家,佢搬入來頭幾日我咁岩去左出 trip,
返來即刻見到個馬桶黐到一撻撻,搞到我返來第一件事唔係 unpack 自己的行李
而係洗廁所,之後即刻省左佢一餐。
呢D人真係好唔自覺,我搞到好似做左佢地既工人
fb.com/scientisthk2usa/
cn2661_2d32 發表於 2014-4-28 13:54 | 顯示全部樓層
原帖由 S3BL100 於 2014-4-28 12:04 發表

其實唔知係香港人(定係只係我自己屋企)管教嚴,定係其他原因,
我覺得香港人呢方面算係比較注重,香港商場/車站公廁比起
大陸大城巿同類公廁(只計我過去十年到過的深圳、北京同石家莊)係好好多…

06 年去石家莊,晌佢地個大會 ...

[離題][正經探討]
中醫話大便不成形, 成泥狀(過黏)或成水狀都係身體問題, 亦同食物好大關係.
正常的話大便成形, 其實唔洗用好多廁紙已能清潔自己身體十分乾淨.
d人少食菜, 食得多煎炸, 烤野就係咁, 中醫話肝熱係會令大便偏杰同濃味.
小弟係英國生活三四年, 英國toilet一樣都係好壯觀. 講得再核突d, 係開水炮都沖唔甩.

正經一句, 其實我有諗過如果馬桶內 在表面鍍上易潔鑊材料/納米塗層能否解決問題

3ASV196 發表於 2014-4-28 14:29 | 顯示全部樓層
原帖由 cn2661_2d32 於 2014-4-28 11:25 發表
1.香港叫做唔夠toilet? 去過外國就知香港toilet覆蓋率叫高.

.

餐廳問題我會另外投訴, 請放心

但我就唔明你的論點.....香港toilet覆蓋率叫高於"外國", 就等於"夠"?? 我就完全見唔到個關係...

首先, "外國"地方有無香港咁多人先, 好簡單直接例如各大商場女廁, 你都好易見到大排長龍,
咁都叫做夠嗎? 呢d外國商場唔係咁常見吧, 如果你見識過外國情況的話...
(就算外國有咁情況, 都係證明唔夠)
歐洲地方好多時唔係無廁所, 而是好多廁所要收費....

另外, 我覺得廁所呢樣野就有多都無壞的, 人人都有自然需要, 而且就唔算唔加數目,
加多d有效的指示, 本身都已經幫到人....日本已是好例子, 東京同香港情況較接近

呢一刻你可能好易覺得夠, 行10分鐘唔係d咩, 但對好多人, 包括老人, 一家大細, 甚至傷殘人士, 病人,
那就真係唔係咁易行到/搵到吧....

唔係只講旅客, 香港人口老化, 可以預見到廁所需要越來越大的, 社會方向亦是越來越顧及不同人士, 基本上加廁所是基本的社會進步, 唔係話呢一刻你覺得夠就夠....外國比香港少廁所係事實, 唔等於
香港唔可以要求多d廁所吧, 我都舉左唔少實際例子吧.....

3ASV196.KE7270
OTIS401 發表於 2014-4-28 15:47 | 顯示全部樓層

原帖由 3ASV196 於 2014-4-28 01:26 發表

另外想再講, 好多餐廳為左減少清潔會封廁所的, 唔係短期的, 如油麻地近窩打老道,
間吉野家男廁廁格又是封左的, 而ymca 酒店地下以前廁所是公眾可達的, 但最近
又變成鎖上, 現時點就只是商戶專用, 要去就可能要去burger king, 或入廣華醫院了..
..其實整體黎講, 香港旺區有急事上黎, 搵廁所我就唔認為係講到咁易....只是大商場係易....
如果要舉例子仲有好多.....

YMCA可以去reception借匙卡,現時點商場就叫班人上最頂既酒樓用廁所

我自己曾經工作過的地方,唔會有大陸人出沒
但個廁所已經試過一個月內,俾人踩爛左三個屎塔...

原帖由 cn2661_2d32 於 2014-4-28 13:54 發表

正經一句, 其實我有諗過如果馬桶內 在表面鍍上易潔鑊材料/納米塗層能否解決問題

記得日本間TOTO已經係用緊納米塗層做屎塔
不過架仔做既屎塔真係一流,尤其是可以洗pat pat呢個function
cn2661_2d32 發表於 2014-4-28 17:49 | 顯示全部樓層
原帖由 3ASV196 於 2014-4-28 14:29 發表

餐廳問題我會另外投訴, 請放心
但我就唔明你的論點.....香港toilet覆蓋率叫高於"外國", 就等於"夠"?? 我就完全見唔到個關係...
首先, "外國"地方有無香港咁多人先, 好簡單直接例如各大商場女廁, 你都好易見到大 ...

咁我都好想知 你覺得點先叫做足夠, 用咩準則.
如果你話擺街站叫人簽名問卷, 答案一定會係同起公屋起地鐵站一樣:
越多越好, 就起係附近但唔好係我屋企隔離.

香港多人極我睇都係同其他世界級城市比較. London, Paris, Amsterdam, New York吧,
的確佢地toilet好多要比錢, 但我相信比香港更難搵.

你舉左好多例, 都係想講: 信我啦, 香港真係好逼好唔夠toilet.
唔通你要整到好似megabox咁大座定係多層停車場咁全座都係廁格, 咁就夠?

原帖由 OTIS401 於 2014-4-28 15:47 發表

YMCA可以去reception借匙卡,現時點商場就叫班人上最頂既酒樓用廁所

我自己曾經工作過的地方,唔會有大陸人出沒
但個廁所已經試過一個月內,俾人踩爛左三個屎塔...

記得日本間TOTO已經係用緊納米塗層做屎塔
不過 ...

其實我唔明.....
1. 好多人都知香港人習慣, 怕個屎塔罅咋, 唔會坐上去. 最多罰坐無影仔. 點解仲要裝坐廁.
香港人怕核突, 所以比佢更核突. 見到廁板比人放左落來怕污糟一定唔會揭番上去,
男就對住塊板淋花,  女就踩鋼線企上去.
唔明仲裝坐廁做乜. High Class d?

2. 另外d人好無危機意識. 唔計你冇功德上個塔度 (鬼佬朋友聽左都讚驚人輕功同平衡力)
個屎塔唔係design for果兩條窄邊去受120+鎊力. "倒塔(塌)"的話....
試問, 缸瓦裂左之鋒利, 對身上其中一個最幼嫩需要呵護的肌膚, 幾咁慘烈壯觀.
新聞都唔係第一次報 屎坑上的元世祖 - 忽必烈.
d人... 真係唔驚?
GT40 發表於 2014-4-29 23:49 | 顯示全部樓層
旺角不夠公厠?小巴站同麥花臣球場個公厠連女厠都唔使排隊,還有各大快餐店呢?如果有人在街頭慾火焚身按捺不住當街做愛是否要政府擺放流動炮房?
3ASV196 發表於 2014-4-29 23:52 | 顯示全部樓層

原帖由 cn2661_2d32 於 2014-4-28 17:49 發表

咁我都好想知 你覺得點先叫做足夠, 用咩準則.
如果你話擺街站叫人簽名問卷, 答案一定會係同起公屋起地鐵站一樣:
越多越好, 就起係附近但唔好係我屋企隔離.

香港多人極我睇都係同其他世界級城市比較. London, Pari ...

1. 我講多人意思唔係指城市人口總數, 而是香港市區的人口密度.....

旺角本身係人口密度全世界為最高的地區呢.....
http://zh.wikipedia.org/wiki/%E5%9C%B0%E7%90%86%E4%B9%8B%E6%9C%80%E5%88%97%E8%A1%A8

而你只拎歐美城市去比, 又唔拎下台北/東京去比? 地理上, 人口密度, 文化習慣上不是同香港更接近嗎? 呢D地方最少係鐵路範圍提供廁所呢.....數目都唔少....

另外新加坡2013年亦改緊廁所標準, 基本上增加數目/設置, 點樣照顧到長者, 特別是增加女廁比例都是大方向了...(香港都改緊)
http://big5.xinhuanet.com/gate/big5/sg.xinhuanet.com/2013-11/20/c_125729354.htm

2. 至於廁所夠唔夠, 的確有主觀成份....但都有客觀數據, 可以留意以下網上文章, 入面用到的指標, 香港
每十萬名人口可使用的公共廁所數目就的確下降緊....當然我未知佢詳細點計法....

http://www.pentoy.hk/%E6%99%82%E4%BA%8B/y310/2014/04/29/%E9%87%8E%E7%81%AB%EF%BC%9A%E8%98%87%E9%8C%A6%E6%A8%91%E5%B1%80%E9%95%B7%EF%BC%8C%E8%AB%8B%E5%81%9A%E5%A5%BD%E3%80%8C%E4%BE%BF%E4%BE%BF%E3%80%8D%E8%A6%8F%E5%8A%83%EF%BC%81/

http://www.socialindicators.org.hk/chi/indicators/personal_safety/25.10

3. 另外前幾年亦有就女廁不足問題出過新聞及調查, 有一D使用者感受的標準....
http://orientaldaily.on.cc/cnt/news/20090716/00176_042.html

除左我本身親身例子, 我就俾左D 客觀數據喇, 而肯定講, 覺得不足就不止我一個, 社會一直都有聲音,
唔係話信我定信你

4. 再講, 前文我都有講, "而且就唔算唔加數目, 加多d有效的指示, 本身都已經幫到人",
本身有D公廁位置本身少人知的, 加多d有效的指示本身亦是解決方法, 相信亦比你
建議D人去問人更有效方便...

可以睇下下面一東京鐵路站廁所指示, 有方向, 距離(幾多米), 仔細的服務範圍標誌(包括傷殘/嬰兒/有特別需要人士),
及4種不同語言, 對比返香港, 東鐵站, 除左廁所門口出面有指示, 其他地方接近沒有任何廁所方向指示.....你就
會明白個改善空間係邊....點樣叫易搵, 點樣唔駛問人都知廁所係邊, 就算廁所數目不變....

另外一張就是東京站(JR) 的平面圖, 可見周圍都有廁所呢...又對比下紅磡站那大排長龍的女廁? 真係叫"夠"??

你要夾硬誇大講到MEGABOX 咁大, 唔係有意思的討論BOR

POST (7683).jpg
POST (7684).jpg
3ASV196.KE7270