hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (R) Railway 鐵路討論區 香港鐵路 (R1) (轉貼4月28日新聞) 東鐵早上訊號故障羅湖至紅磡服務受 ...
返回列表 發新帖
開啟左側

(轉貼4月28日新聞) 東鐵早上訊號故障羅湖至紅磡服務受阻

ktw1391 發表於 2014-4-28 18:14 | 顯示全部樓層

原帖由 cn2661_2d32 於 2014-4-28 18:00 發表
火車比你間屋早100年就係度. 點解你睇樓買樓唔來睇左先,
硬係要你屋企4丁友, 一條村千幾人, 全日成百萬乘客為你減速?
咁都complain, 你不如complaint發展商d牆薄或者唔裝雙層玻璃?
咁好似合理d. ...

D人又要搭火車,又唔可以嘈到佢間屋
火車一早起左係到,佢買樓果陣預左架啦,不知所謂
mattwong09 發表於 2014-4-30 23:32 | 顯示全部樓層
原帖由 053h4 於 28/4/2014 09:21 AM 發表
尋日朝早上廣州拜山,中左招
今朝係廣州落番去,經羅湖入境中多鋪

8點3入閘而家搞到成個鐘到紅磡,車速低過平時時有停頓都話正常
好心就開JR咁,公佈當日最大某個時段列車運行幾多分鐘延誤啦 ...

講開JR,今日佢在FB Page上載咗一段片說明列車服務顯示屏display的改善措施
真係同龜龜比下去

https://www.facebook.com/photo.php?v=659414450774737&stream_ref=10
支持1/2A代車行走觀塘線
hong28828 發表於 2014-5-1 10:22 | 顯示全部樓層
原帖由 ktw1391 於 2014-4-28 18:14 發表

D人又要搭火車,又唔可以嘈到佢間屋
火車一早起左係到,佢買樓果陣預左架啦,不知所謂

咪就係
買果陣唔知會嘈, 買左先知會嘈咩
仲要全港搭東鐵既市民為呢班刁民每日浪費多唔知幾多時間
rickywk 發表於 2014-5-2 11:44 | 顯示全部樓層

原帖由 mattwong09 於 2014-4-30 23:32 發表

講開JR,今日佢在FB Page上載咗一段片說明列車服務顯示屏display的改善措施
真係同龜龜比下去

https://www.facebook.com/photo.php?v=659414450774737&stream_ref=10

先唔講寫內容,龜龜入閘前個車務資訊LCD好多站擺位都超差,好多只係用一個座地架放o係入閘機附近,離地六呎左右,人多根本睇唔到,由天花吊落黎唔係咁難嘛
dogdog 發表於 2014-5-2 16:15 | 顯示全部樓層
原帖由 kei_hk 於 2014-4-28 15:12 發表

問題係..... 究竟有人住先? 定係有鐵路先?

為何後搬去住的人投訴已有的鐵路嘈﹐令到列車要減速。

不過最大問題係有人住既地方鐵路有份起同埋管理
kei_hk 發表於 2014-5-2 16:24 | 顯示全部樓層
原帖由 dogdog 於 2014-5-2 04:15 PM 發表

不過最大問題係有人住既地方鐵路有份起同埋管理

這便是把歪理當成應該正常的事囉。

你話牛頭角下村(未拆的舊村)﹐投訴MTR運作時聲音影響生活﹐所以要減速去降低聲浪﹐我會接受﹐因為鐵路開通比這些居民入伙為遲。

但是﹐新樓盤話聲浪過大﹐要求減速降低聲浪﹐這些便是歪理。(除非有資料顯示列車運作比以前明顯更大聲﹐但會引伸另一問題係維修問題﹐定係列車改變所做成)

mckhgc 發表於 2014-5-2 21:38 | 顯示全部樓層

原帖由 mattwong09 於 2014-4-30 23:32 發表

真係同龜龜比下去

你不如講下,香港有咩同日本比係唔會被比下去既?

我最唔明既,係點解剩係得東鐵南端總站(尖東歸西後加埋西鐵南端總站,即係得一個紅磡站),至有近幾班車開車時間提供

紅磡站作為東鐵總站時,大堂有電子顯示屏顯示近幾班車時間,但東鐵南延尖東後,就長期關閉,到尖東歸西,東鐵總站縮回紅磡就開返。

尖東站都一樣,作為東鐵總站時,又係大堂有電子顯示屏顯示近幾班車時間,但尖東站變成西鐵中途站時,個顯示屏又變成播垃圾。

next  train 隻apps 都有提供西鐵各站近四班車時間,同時o係大堂隻mon show埋有咁難嗎?

講真,如果話同日本比,香港D公交真係唔知係咪同D客有仇,連時間表、幾點開車咁基本既資訊,都要收收埋埋
(當然,龜龜都未算係極品,龜龜以外既另一大經營者,專玩埋D咩13-16,24-28,5-35 o個個至係玩客一代宗師)。
mckhgc 發表於 2014-5-2 21:56 | 顯示全部樓層
原帖由 kei_hk 於 2014-5-2 16:24 發表

這便是把歪理當成應該正常的事囉。

你話牛頭角下村(未拆的舊村)﹐投訴MTR運作時聲音影響生活﹐所以要減速去降低聲浪﹐我會接受﹐因為鐵路開通比這些居民入伙為遲。

但是﹐新樓盤話聲浪過大﹐要求減速降低聲浪﹐這些便是歪理。 ...

樓上幾位,唔知你地係直必定蝦腸,點都好,畫公仔畫出腸咁講啦。

鐵路有先定住宅有先根本唔係問題,你睇下o個D係乜住宅?名城、康樂園,唔使講乜事啦下話?

你唸下如果唔係名城唔係康樂園,而係一堆公屋、居屋、唐樓,又係住戶投訴噪音,你估下龜龜理唔理?
尤其係前者,根本係龜龜核心業務主打產品,鐵路服務?大圍站?火車馬鐵?只係名城既配套設施咋!
就算你搭足一世火車,畀既車費都未夠買名城一個最細單位,分下莊閒啦

同樣道理,那些甚麼康城、海怡、黃埔,如果係公屋,你估龜龜會唔會起站?
東涌西如果唔係公屋逸東村,而係逸落骯城,說好2008年啟用的東涌西站會否無了期地一片汪洋?
(同類情況仲有慈雲山,顯徑同利東算係一個異數,此兩地居民好好彩,不過利東我唔知,顯徑就似乎尚有吉地,咁....)

彭定康:「我感到憂慮的,不是香港的自主權會被北京剝奪,而是這項權利會一點一滴地斷送在香港某些人手裡。」

97之後,彷彿香港社會,倒退至百年前一樣,誰有錢,誰就有話語權。
大財團可以橫行霸道,買左樓的業主,認為自己俾左錢,買龜龜這個附設鐵路服務作配套設施的地產發展商的樓盤,
龜龜就有責任提供「售後服務」

或者買左嘅業主,就係大財團嘅管理層,又或許因為「名城」呎價比高峰下跌超過$2000,佢地心心不忿也好,
但「誰有錢就要(社會)聽誰的」,咁樣同香港人一手一腳,將社會改造成蝗國既模樣,有咩分別?
mckhgc 發表於 2014-5-2 22:39 | 顯示全部樓層
壞得最多既,火車。

網上流傳港鐵人蝗衝突、滿地蝗金的影片,睇下部車,十有八九係MLR,即係邊條線?

有些人,只知火車表面上的平車費(但一講到計埋駁腳費後,所謂平車費優勢立即歸零,佢地就忽然時運高見唔到),
就成日眼紅話對佢地唔公平,
我唔該你地睇清楚表面上平車費既背後,新界東人付出幾大代價!