hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 2005-2006年度大埔區巴士路線發展計劃
開啟左側

2005-2006年度大埔區巴士路線發展計劃

gn3509 發表於 2005-1-15 14:10 | 顯示全部樓層

[ref=60209]ben2004[/ref]  在 2005-1-15 11:07 AM 發表:

直頭要3.5添啦
九巴o既行車里數計法對呢條線有好大問題:mad:

回計劃:
74A全冷8.7,大埔都唔會有人搭佢出九龍架啦,沙田又有平o既車,如果條線唔作出改動,睇離都係得埔公班客頂住...
而72A同73呢個價尚可接受,我 ...

13M循環線9.5公里先有得收$3.5
71K雙向8.8公里,夾埋17公里多少少,冇乜可能收$3.5
今期流行:690是原罪
SSBT 發表於 2005-1-15 14:34 | 顯示全部樓層
[ref=60319]gn3509[/ref]  在 2005-1-15 02:10 PM 發表:

13M循環線9.5公里先有得收$3.5
71K雙向8.8公里,夾埋17公里多少少,冇乜可能收$3.5

又係果句囉,
71K之所以有 8.8 公里咪又係兜出來 ..
有幾多個人坐足全程丫?

我地北區仲慘啦 ..
而家70K冷馬四蚊 ..
行車里數 11.9 公里 ..
別忘記佢係循環線 .. 即係除二 ..
但係收費仲高過 71K ..
=0=
gn3509 發表於 2005-1-15 14:47 | 顯示全部樓層
[ref=60328]SSBT[/ref]  在 2005-1-15 02:34 PM 發表:

又係果句囉,
71K之所以有 8.8 公里咪又係兜出來 ..
有幾多個人坐足全程丫?

我地北區仲慘啦 ..
而家70K冷馬四蚊 ..
行車里數 11.9 公里 ..
別忘記佢係循環線 .. 即係除二 ..
但係收費仲高過 71K ..

唔慘得將軍澳呀.?
296M雖然睇落9.4公里,但係99%既人只會搭佢1/3-2/3車程(尚德<->坑口/寶林/翠林)
不過位位$4.2
仲要係全冷添
今期流行:690是原罪
dcbf905 發表於 2005-1-15 17:04 | 顯示全部樓層

71A全冷收$3.2?! 睇怕今年都不能成事(特別係有71B e個case) #:-/
[ref=59347]FBI2[/ref]  在 2005-1-14 12:33 PM 發表:PS:睇下港島仲好啦....班議員又好唔得閒啦........

DL
有人係隔離板貼左南區份RDP, 都幾[壯觀]
為何不盡力把事情做到最好
Citybus10 發表於 2005-1-16 17:58 | 顯示全部樓層
Originally posted by alexero at 2005-1-15 01:14 AM:

如果往九龍要加分段
通常都會係樟樹灘(近鹿茵山莊)開始

中大學生係74A主要客仔,而且係獨市生意(無得搭74X)
我估九巴就唔會咁「好死」減價俾你....

以我所見,響中大同崇基個巴士站等車的人
過半數 ...

獨市﹖其實仲有紅小出觀塘,唔經沙田,車費係10元正。
而家74a車費6.7元,加冷就8.7元,8.7用40分鐘出牛頭角,
10元可能用25-30分鐘 (我未試過,估,如果板友坐過可唔
可以提供數字﹖) 就得,俾多1.3元就可以快o的。到時會
唔會有乘客一見小巴就上﹖定係寧願行返落去信和再落
火車站坐火車﹖火車轉地鐵班次密。

況且中大o係沙田區,個站就o係個區議會個牌旁,
沙田區俾大埔o既車錢...

p.s. 有一次係sir run run考完試,出去等74a,有廿個係上74a (下午5時打後)。
petcity 發表於 2005-1-16 22:10 | 顯示全部樓層
[ref=60288]cheungtszfung[/ref]  在 2005-1-15 01:03 PM 發表:

I think the AM which will be cut from 64K will be service in 72A because very few people take 72A except rush hour.If there are non a/c buses become S-bus,it is enough.

講下好喇,俾我都係用返十一米,有乜事都可以清得哂D客

AM仲有其他用途呢
簽名被屏蔽
CM3879 發表於 2005-1-16 22:19 | 顯示全部樓層

[ref=106353]Citybus10[/ref]  在 2005-1-16 05:58 PM 發表:

而家74a車費6.7元,加冷就8.7元,8.7用40分鐘出牛頭角,
10元可能用25-30分鐘 (我未試過,估,如果板友坐過可唔
可以提供數字﹖) 就得,俾多1.3元就 ...

順利出尖咀冷馬5.5 (26)
sau mau ping 出尖咀5.9 (1A)
寶達出尖咀6.2 (13X)
但係大家都係觀塘區呢 #

不過要中大人比太和價又真係貴law
(咁樣比較公平d)
KY9143 發表於 2005-1-17 07:03 | 顯示全部樓層
[ref=60163]luckyryan625[/ref]  在 2005-1-15 09:46 AM 發表:

係就好!得條260X....#:-*

不過我覺得以下有線應該極有需要提升服務

1 屯門南至尖沙咀路線
2 北區至尖沙咀路線(270A)
3 北區至港島路線 (373)
4 北區至葵涌、九龍西路線

其實現有路線72X
改經太 ...

仲衰,
彌敦道又會屈番入旺角道,
一係行西洋菜街出,
再唔係就要由洗衣街出番亞皆老街,
果度用既時間我敢保證一定慢過現有路線,
而且,
返大埔方向,
你要留旺角道個站既話,
一定要由洗衣街出番太子道西,再過界限街,
費時失事,
唔留旺角道站既話,
真係賣板仔咩...(即係吉車遊街...)
Beautiful Fighters
eg9515 發表於 2005-1-17 13:41 | 顯示全部樓層
[ref=106353]Citybus10[/ref]  在 2005-1-16 05:58 PM 發表:

可以提供數字﹖) 就得,俾多1.3元就 ...

紅小 15 分鐘啦
74a 通常 35 分鐘
上兩者係唔塞車既時間
不過下午繁時紅小太多人搭
成日上唔到
74a食正既話可以載到 50 - 60 人出觀塘
Citybus10 發表於 2005-1-17 13:51 | 顯示全部樓層

[ref=107074]eg9515[/ref]  在 2005-1-17 01:41 PM 發表:

紅小 15 分鐘啦
74a 通常 35 分鐘
上兩者係唔塞車既時間
不過下午繁時紅小太多人搭
成日上唔到
74a食正既話可以載到 50 - 60 人出觀塘

35分鐘其實都算快,因為我通常要40-45分鐘,
唔少車長都爭取沙田紅燈o既機會。萬、蘇、王
三個師傅就好o的...

你講得&#21873;,我試過50-60出觀塘,驟眼睇好似全滿咁。