hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (A) Life 生活討論區 消費著數及飲食資訊 (A11) apm 開一田
開啟左側

apm 開一田

gordon 發表於 2014-5-8 16:30 | 顯示全部樓層

原帖由 AVD1 於 2014-5-7 17:47 發表

當年領匯都好似唔續樂富比 Jusco, 結果樂富先變左做 UNY,
而 Jusco 先去左 MegaBox ...

如果黃埔店真係要搬, 附近比較同而家黃埔店相若 o既就可能會係國際都會, 一係就係海逸坊 (海逸豪園) ... ...
但似乎領匯的如意算盤打不響, 首先UNY人流不及當年JUSCO, 然後JUSCO又在九龍城及九龍灣各開一店搶客(曾有段時間更有穿梭巴士由樂富去Megabox)

有傳樂富的Physical都是劣評如潮......

如果黃埔店真係唔做, 國際都會會就腳一些但果度好多強國人, 海逸豪園就唔就腳, 如果唔計呢兩個地方, 又預計何文田站的上蓋物業會留給一田, 難道何文田站內會有足夠位置開GMS?
喺總站尾拉500鏡影總站頭的巴士係咩玩法
gordon 發表於 2014-5-8 16:37 | 顯示全部樓層
原帖由 石頭 於 2014-5-1 12:37 發表

咪就係!

好彩荃灣店班人今次醒水,在一田對面開舖,班客跟埋AEON過檔,
而家等睇荃灣廣場一田幾時執~

APM間AEON變一田,我一D都唔睇好,
果個位如果唔係AEON做根本唔會有咁多人行~

而且果個位太細做唔到百貨,只得超市,變一田 ...
就近比較有機會開到GMS的, 可能係粉嶺祥華廣場(領匯已準備收回祥華商場翻新), 如果係沙田, 難道係水泉澳......

大埔似乎冇乜合適的舖位, 超級城已知唔會再租給AEON, 新達又係新地的, 所以又係唔會租給AEON, 唯一稍為有機的, 可能係寶湖花園......
OTIS401 發表於 2014-5-8 19:18 | 顯示全部樓層
原帖由 gordon 於 2014-5-8 16:37 發表
就近比較有機會開到GMS的, 可能係粉嶺祥華廣場(領匯已準備收回祥華商場翻新), 如果係沙田, 難道係水泉澳......

大埔似乎冇乜合適的舖位, 超級城已知唔會再租給AEON, 新達又係新地的, 所以又係唔會租給AEON, 唯一稍 ...

最近係咪有個華懋既新樓盤?
lpc 發表於 2014-5-8 21:16 | 顯示全部樓層

原帖由 OTIS401 於 2014-5-8 19:18 發表

最近係咪有個華懋既新樓盤?

開左International by Parknshop噃
http://www.hkitalk.net/HKiTalk2/viewthread.php?tid=829596
rickycheng 發表於 2014-5-8 21:31 | 顯示全部樓層
原帖由 gordon 於 2014-5-8 16:30 發表
但似乎領匯的如意算盤打不響, 首先UNY人流不及當年JUSCO, 然後JUSCO又在九龍城及九龍灣各開一店搶客(曾有段時間更有穿梭巴士由樂富去Megabox)

有傳樂富的Physical都是劣評如潮......

如果黃埔店真係唔做, 國際都會 ...

OT:樂富開Physical完全想不通(應該未正式開)
石頭 發表於 2014-5-9 02:20 | 顯示全部樓層
原帖由 gordon 於 2014-5-8 16:37 發表

大埔似乎冇乜合適的舖位, 超級城已知唔會再租給AEON, 新達又係新地的, 所以又係唔會租給AEON, 唯一稍 ...

沙田富豪花園、花園城一帶有無機會?個場感覺上都幾靜……

市中心機會不大,大圍呢?馬鞍山呢?甚至火炭?(而家好靜,但將來有新公屋喎……)

大埔應該機會不大了,始終區內舖位不多,就算有都很可能只開超市~

反而粉嶺上水原本我都無想過,但區內咁多商場,都有機會開?(雖然就算開都可能只係超市……)

另外,如果黃埔店唔做,國際都會一定唔考慮因為距離何文田太遠!

反而好有可能在黃埔至土瓜灣一帶開舖,好似碧海藍天咁包起成個場黎反轉~

其實佐敦同旺角越黎越多小型甚至蚊型商場,

如果AEON包起一兩個場有無得做?一田呢?
gordon 發表於 2014-5-9 09:03 | 顯示全部樓層

原帖由 石頭 於 2014-5-9 02:20 發表

市中心機會不大,大圍呢?馬鞍山呢?甚至火炭?(而家好靜,但將來有新公屋喎……)

大埔應該機會不大了,始終區內舖位不多,就算有都很可能只開超市~

反而粉嶺上水原本我都 ...
大圍沒有大舖, 不過唔知名城有冇呢?

馬鞍山除非有個商場收晒全個商場的店舖, 否則又係冇可能, 新港城又已經有千色......

如果土瓜灣, 我只想到空置的長城商場, 但樓底高度似乎不合規格.
dcyw 發表於 2014-5-9 09:32 | 顯示全部樓層
原帖由 石頭 於 2014-5-9 02:20 發表

反而粉嶺上水原本我都 ...

花園城一帶機會不大,因為該區屋苑的商業部分絕大部分都只是零散的地舖而已。

而富豪花園商場,雖然以總樓面面積計是適合開設GMS(一期約100,000平方呎,二期
約10,000平方呎),但觀乎地理位置及現時的出租率與租戶組合,整個商場轉租予其他
商戶的動機不大。

至於大埔區,要有一定樓面面積而業權又未賣散的,其實可說是沒有任何選擇。
dcyw 發表於 2014-5-9 09:37 | 顯示全部樓層
原帖由 gordon 於 2014-5-9 09:03 發表
大圍沒有大舖, 不過唔知名城有冇呢?

馬鞍山除非有個商場收晒全個商場的店舖, 否則又係冇可能, 新港城又已經有千色......

如果土瓜灣, 我只想到空置的長城商場, 但樓底高度似乎不合規格. ...

大圍維修中心上蓋發展項目(即名城、盛薈、盛世)並沒有樓面作商業用途。

土瓜灣長城購物中心的面積太小了。
gordon 發表於 2014-5-9 10:06 | 顯示全部樓層

原帖由 dcyw 於 2014-5-9 09:32 發表

花園城一帶機會不大,因為該區屋苑的商業部分絕大部分都只是零散的地舖而已。

而富豪花園商場,雖然以總樓面面積計是適合開設GMS(一期約100,000平方呎,二期
約10,000平方呎),但觀乎地理位置及現時的出租率與租戶組合,整個 ...
富豪花園個位置其實係適宜開娛樂場所, 開百貨公司反而應該吸引唔到人流.
反而瀝源的娛樂城會唔會更大機會